İlbank Afrika Stratejileri Sektörel Değerlendirme Panelinde
İller Bankası A.Ş. Genel Müdür Yardımcı Ömer Faruk İmamoğlu Dışişleri Bakanlığınca düzenlenen Afrika Stratejileri Sektörel Değerlendirme Toplantısı'na katıldı.
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun açılış konuşmasını yaptığı toplantıda katılımcılar Türkiye'nin son dönemlerde Afrika ülkeleri ile artan ekonomik ve siyasi ilişkilerini değerlendirdi. Bakan Davutoğlu konuşmasında Türkiye'nin geçmişten itibaren Afrika ile çok yakın ilişkileri, ortak perspektifi ve gönül bağı olduğunu, Türkiye'nin son on yılda Afrika'da en fazla varlığını gösteren ülkeler arasında Brezilya, Hindistan ve Çin ile ilk dört ülke arasında yer aldığını kaydetti. "Afrika ekonomik kalkınma projeleriyle dünyanın gündemine gelirken, Türkiye'nin oturup bunu bir kenarda izlemesi mümkün değildi" değerlendirmesinde bulunan Davutoğlu, Türkiye'nin Afrika açılımının ciddi bir başarı hikayesi olduğunu ve Afrika Birliği'nin son on yılda dünyada en fazla etkinlik gösteren uluslararası örgütlerin başında geldiğini belirtti.
Ankara Sheraton Otel'de düzenlenen toplantının açılış konuşması sonrası ilk bölümünde Müteahhitlik-Altyapı-Belediye Hizmetleri paneli gerçekleştirildi. Moderatörlüğünü Büyükelçi ve Dışişleri Bakanlığı İkili Ekonomik İşler Genel Müdürü Ali Rıza Çolak'ın gerçekleştirdiği oturuma Ömer Faruk İmamoğlu dışında, Ekonomi Bakanlığı Genel Müdürü Uğur Öztürk, TOKİ Başkan Yardımcısı Dr. Ahmet Şahin, Türkiye Müteahhitler Birliği Başkanı Emin Sazak katıldı.
Panelde konuşma yapan İmamoğlu, İlbank'ın son dönemde Afrika ülkeleri ile hız kazanan ilişkileri hakkında bilgi verdi. İlbank'ın kısa tarihçesi ve yaptığı çalışmalara değinen İmamoğlu konuşmasında "İller Bankası yerel yönetimlerin kentsel ihtiyaçlarının karşılanması için geliştirilen projelerine kendi özkaynaklarından ya da uluslararası kaynaklardan en uygun koşullarda finansman sağlayarak, danışmanlık yaparak, optimum ölçekte ve son teknolojiyi kapsayan projeler geliştirerek, belediyelerin hazırlanan bu tür projelerine uygunluk vererek ya da bahsi geçen tüm bu projeleri bizzat kendisi yürüterek yerine getirmektedir. Bir yatırım ve kalkınma bankası olması dolayısıyla İller Bankası tarafından yerel yönetimlere sağlanacak finansmanın proje bazlı olması gerekmektedir. " dedi.
İller Bankası 80 yıllık tecrübesi ile bu konuda önemli bir birikime sahip olduğuna değinen İmamoğlu "Dünyada İlbank'a benzer roller üstlenen bazı kurum ve kuruluşlar mevcut olmakla birlikte, bildiğimiz kadarıyla İlbank kadar kapsamlı ve tecrübeli bir organizasyon bulunmamaktadır. Söz konusu birikim başlı başına bir değer olup, gelişmekte olan ülkelerde ve özellikle Afrika'da bir model olarak sunulması mümkün görülmektedir. " diye konuştu.
İmamoğlu İlbank'ın Tunus ile ilişkileri hakkında değerlendirmede bulundu. Konuşmasında Tunus Yerel Yönetimler Yardım Sandığı yetkililerinin 15 Mayısta İller Bankasına ziyarette bulunduğunu belirten İmamoğlu " Ziyaret sonrası Bankamız ile bir İşbirliği Protokolü imzalanabileceği konusunda prensipte anlaşma sağlanmıştır. Bu çerçevede gerçekleştirilen karşılıklı çalışma ziyaretleri neticesinde 13 Ağustosta Tunus Yerel Yönetimler Yardım Sandığı ile Bankamız arasında bir "İşbirliği Protokolü" imzalanmıştır. " dedi.
Tunus ile gerçekleştirilecek işbirliği alanları doğrultusunda, İlbank'ın Afrika'ya daha rahat açılımının sağlanabileceğine değinen İmamoğlu Bankanın bu sayede kentsel altyapı ve üstyapı sektörüne yönelik sağlam bir konum edinebileceğini belirtti.
İlbank'ın Libya ile de ilişkilerine değinen İmamoğlu Libya ile ülkemiz arasındaki müteahhitlik ilişkilerinin 1972 yılına kadar dayandığını belirtti. İmamoğlu "Libya, Türk müteahhitlerin hizmetlerini ihraç ettikleri ilk ülke olma özelliğini taşımaktadır. Son dönemde yaşanan dönüşümün ardından ülkenin yeniden yapılanma süreci ile birlikte sektör yükselişe geçmiştir." diye konuştu.
İlbank'ın Afrika ülkeleri ile ilişkisini geliştirme arzusu içinde olduklarını kaydeden İmamoğlu 23 – 26 Eylül 2013 tarihlerinde "Big Four Show Rebuild Libya" fuarına katılmaya karar verdiklerini belirtti. İmamoğlu ayrıca söz konusu fuar ile Libya'da kentsel altyapı ve üstyapı sektörlerine yönelik iş ilişkileri geliştirilmesi ve iletişim kanalları oluşturulmasının hedeflendiğini dile getirdi.