Ilerleyen Hepatitler Karaciğer Yetmezliğine Yol Açabilir"
Enfeksiyon Hastalıkları ve Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Ramazan Gözüküçük, "İlerleyen hepatitler karaciğer yetmezliğine yol açabilir" dedi.
Enfeksiyon Hastalıkları ve Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Ramazan Gözüküçük, "İlerleyen hepatitler karaciğer yetmezliğine yol açabilir" dedi. 28 Temmuz Dünya Hepatit Farkındalık Günü'nde Hisar Intercontinental Hospital Enfeksiyon Hastalıkları ve Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Ramazan Gözüküçük hepatite karşı alınması gereken önlemler hakkında bilgi verdi. Hepatitin eller aracılığıyla bulaşabildiğini söyleyen Gözüküçük, "Hepatit A, virüsü taşıyan dışkı ile kirlenmiş su ve besin maddelerinin (sebze ve meyveler) ağızdan alınması ile bulaşır. Bulaşmada ellerin rolü büyüktür. Virüs ellerde saatlerce canlı kalabilir. Okullardaki sıra ve kapı kolları, tuvaletlerdeki musluklar virüs taşıyan dışkı ile kirlenebilir. Buralardan eller aracılığı ile ağızdan bulaşma daha kolay ve yaygın olur" dedi.
Cinsel yolla bulaşmasını önlemek için korunmak gerektiğinin altını çizen Gözüküçük, "Hepatit B ve C, kan ve vücut sıvıları ile bulaşır. Buradaki temel mekanizma, virüsle bulaşmış kan ya da vücut sıvılarının, yeni bir kişinin dolaşım sistemine bulaşmasıdır. Bu nedenle diş çekimi gibi tıbbi girişimler, kan nakilleri, cinsel ilişki başlıca risk faktörlerini oluşturur. Hepatit B'de ise cinsel yolla bulaşma ön planda iken; Hepatit C'de kan yolu ile bulaşma ön plandadır. Hepatit B'li kişilerin cinsel partnerleri mutlaka güvenli cinsel ilişki için önlem almalı (prezervatif kullanımı gibi) ve en önemlisi aşılanmalıdır" açıklamasında bulundu.
"HER HEPATİT BULAŞICI DEĞİLDİR"
Her Hepatitin bulaşıcı olmadığının üzerinde duran Gözüküçük, "Hepatit B ve C geçiren kişiyi ziyaret etmek veya taşıyıcı olan biriyle sosyal ilişkiler güvenlidir; çünkü bu virüsler gündelik el sıkışmak, kucaklaşmak, sarılmak, öpmek gibi olağan temasla bulaşmaz" ifadelerini kullandı.
"HER ZAMAN BELİRTİ VERMEYEBİLİR"
Hepatitin belirtilerinin gizlendiğinden de bahseden Gözüküçük, "A ve B virüsleri ile oluşan bulaşıcı sarılıklar ülkemizde çok yaygındır. Hepatit geçiren kişide bazen hiçbir bulgu olmayabilir. Özellikle, çocukların büyük çoğunluğunda ve yetişkinlerin de bir kısmında sarılık ortaya çıkmayabilir veya silik kalabilir. Çocuklarda belirtiler daha hafif ve kısa süreli olduğu için özellikle küçük yaş grubundaki çocuklarda hastalık teşhis edilmeden geçip gidebilir. Bazen de ateşten eklem ağrılarına kadar varan ciddi bir tablo oluşabilir. Ancak sıklıkla görülen belirtiler; halsizlik, iştahsızlık, karın ağrısı, bulantı, cilt ve göz renginde sararma ve idrar renginde koyulaşma şeklinde görülebilmektedir" sözlerini kullandı.
"Hepatitten şüpheleniyorsanız mutlaka bir kan testi yaptırın"
Hepatitte şüpheye yer olmadığını vurgulayan Gözüküçük, "Hepatitlerde kesin tanı kan testi ile konulur. Bu nedenle hepatitten şüphelenilen bir durumda hiç vakit kaybetmeden en yakın sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır" dedi.
"DÜZENLİ DOKTOR KONTROLÜ MUTLAKA ŞART"
Doktor kontrolünün çok önemli olduğu bilgisini veren Gözüküçük, "Akut hastalıkta özel bir tedavi yoktur. Bazı hastaların, hastanede yatarak tedavi olmaları gerekebilir, serum ve diğer ilaçlar kullanılır. Hastaya sindirimi kolay yiyecekler verilir. Yağı az yiyecekler önerilir. Üzüm, bal gibi glikozdan zengin besinlerin menüde yer alması uygundur. İstirahat önerilir. Akut hastalık genel olarak 4-6 haftada kendiliğinden iyileşip şifa ile biter. B virüsü hepatitinde, hasta görünürde iyileşmiş olsa bile, virüs, 6 aydan sonra hala kanda bulunmaya devam ediyorsa, hastalık kronik döneme geçmiş demektir. Bu kişiler için düzenli doktor kontrolü esastır" açıklamasına yer verdi.
"İLERLEYEN HEPATİTLERDE KARACİĞER KONTROL ALTINA ALINMALI"
Kronik Hepatit teşhisi konulduğu zaman karaciğere yüklenilmemesi gerektiğini belirten Gözüküçük, "İlerleyen (kronikleşen ) hepatit B ve hepatit C enfeksiyonları için tedavi seçenekleri vardır. B ve C virüsü taşıyıcısı, hasta olmasa bile, kanı ve diğer vücut sıvıları ile hastalığı başkalarına bulaştırabileceğini bilmelidir. Her 4-6 ayda bir karaciğer fonksiyon testlerini yaptırmalıdır. Alkol almaktan kaçınmalı, herhangi bir nedenle ilaç almak zorunda kalırsa bunu doktoruna danışmalıdır" ifadelerini kullandı. Hepatit A için dikkat edilmesi gereken unsurları sıralayan Gözüküçük, "Eğer Hepatit A' ya karşı bağışıklığınız yoksa mutlaka aşılanın ve dışkı değmiş su ve yiyeceklerle bulaştığı için; her tuvaletten sonra, yemek hazırlamaya başlamadan ve yemek yemeden önce mutlaka ellerinizi yıkayın" dedi.
Hepatit B ve C'nin tehlikesini en aza indirgemek için uyulması gerekenleri söyleyen Uzm. Dr. Ramazan Gözüküçük, "Hepatit B'ye karşı bağışıklığınız yoksa mutlaka aşılanın. Diş fırçası, jilet, tırnak makası gibi kişisel bakım malzemelerinizi kimseyle paylaşmayın. Güvenli cinsel ilişki için mutlaka prezervatif kullanın. Dövme, piercing gibi girişimlerin riskli olduğunu unutmayın. İlaç bağımlığınız var ise enjektörünüzü paylaşmayın. Hepatit B taşıyıcı ya da hastasıysanız tıbbi bir girişim öncesi mutlaka hekiminize haber verin. Hepatit B taşıyıcı ya da hastasıysanız kesinlikle kan ve organ bağışında bulunmayın" ifadeleriyle açıklamasını sonlandırdı.
(İHA)