Haberler

"İletişim Dili Aile Dünyasında Bir Gönül Yürüyüşüdür"

Güncelleme:
Abone Ol

Bayhan "Bu yürüyüş, ileten ve iletilenden oluşan iki kutup arasındaki onurlu bir alışveriştir."diyor.

Şiir Derneği Başkanı ve Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği Eğitim ve Kültür İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Gazeteci Yazar Nevzat Bayhan, Dil ve Edebiyat dergisinin Temmuz sayısındaki yazısında Aile ve Dil'i işliyor ve okuyucuyu "gönül yürüyüşü"nün büyülü atmosferine davet ediyor.

Yazısında, iletişimin bireyi benliğinden etkileyen, birlikte hedefe koşarken aşka, şevke getiren bir gönül yürüyüşü olduğuna dikkat çekiyor Bayhan ve "Bu yürüyüş, ileten ve iletilenden oluşan iki kutup arasındaki onurlu bir alışveriştir."diyor.

Gazeteci Yazar Nevzat Bayhan, onurlu alışveriş olarak tanımladığı bu muhaberenin ise evleri yuvaya, ülkeleri yurda, dünyayı da nurani ve insani bir âleme çevireceğini ifade ediyor.

Ebeveynlerin çocuklarına vereceği en özel hediyenin onlara özel zamanından ayırması olduğunu söyleyen Bayhan, değil televizyon seyrederken, - bilgisayarda çalışırken yahut da kitap, gazete okurken, - "iki elimiz kanda bile olsa," aile bireyinin konuşma isteğini, soru sorma niyetini hissettiğimiz an, yorgunluğumuzu, yoğunluğumuzu hatta kendimizi bile bir tarafa bırakıp onları kalpten dilimize akan sevgi kollarıyla kucaklamamızı, ebeveynin çocuklarına vereceği en özel hediyenin, istendiği anda onlara özel zamanından ayırması olduğunu, dinlerken, paylarken, severken, yererken sadece onların merkezimizde olması gerektiğini ifade ediyor.

Bayhan, bireyler arasında kullanılan dilin sadece bir iletişim aracı değil, aynı zamanda evlilik sarayını mamur eden, bir bakıma sihirbaz vazifesi gören önemli bir armağan olduğunu, en güzel edebî cümleler kurarak aileyi akademi hâline getirebileceğimizi; ancak asıl amacın, kurulan cümleye birlik, kullanılan kelimeye sevgi yükleyerek, her harfi yürekten söyleyerek konuşmanın olmasını, bu şekilde icra edilen bir konuşmanın, yukarıdan aşağıya şefkat ve merhamet; çevreye sadakat ve samimiyet, aşağıdan yukarıya ise muhabbet ve hürmet devridaimini sağlayacağını sözlerine ekliyor.

Kendini muhatabının yerine koymadan, onun izzet ve onurunu göz önünde bulundurmadan yapılan girişimlerin gönüllerde makes bulamayacağına dikkat çeken Bayhan, "İletişim kadar iletişimde kullanılan hâli ve kâli dil de hayati önem arz eder. Dolayısıyla kullanılan dilde nezaket asıl olmalı, söz bitmeden karar verilmemeli, söz kesilmemeli, sonuç odaklı ve güven telkin eden sorularla bireye meramını rahat ve etraflıca anlatma imkânı ve fırsatı verilmelidir." diye tespitlerde bulunuyor.

Nevzat Bayhan yazısına, "Sağlıksız ve mutsuz aileler, huzursuz ve umutsuz çocuklar yetiştir." diyerek devam ediyor ve "Hasılı, muhabbeti meşguliyetlerimize feda edip aile bireyleriyle hasbıhâl edemediğimiz bu dönemde aile sohbetlerinin arttırılması ve bu buluşmaların kalplerde makes bulup özlenerek takip edilmesi, kullanılacak dilin kalitesi, rengi, ahengi ve zenginliğine bağlıdır. Her alanda çağ atlayan ve dünya insanlarının kendisinden çok şeyler beklediği ülkemizin model olması ancak sağlam aile yapısıyla mümkün olacaktır. Sağlam birey ve muhteşem aile ise, yerinde ve muhatabını yüceltip yetiştiren ihtişamlı bir dil ile mümkün olacaktır."diyerek duygularını ifade ediyor.

Kaynak: Bültenler / Güncel

Nevzat Bayhan Türkiye Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title