Ilgaz Tüneli'ne İlk Kazma Vuruldu
Kastamonu'yu, başkent Ankara'ya bağlayacak olan Ilgaz Tüneli için kazı çalışmalarına başlanıldığı bildirildi.
Kastamonu'yu, başkent Ankara'ya bağlayacak olan Ilgaz Tüneli için kazı çalışmalarına başlanıldığı bildirildi. Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından açılan ihaleyi kazanan Cengiz Holding'e bağlı Cengiz İnşaat'ın şantiye kuruluşunu gerçekleştirdiği ve aynı anda tünel giriş çıkış kazılarına başlanıldığı belirtildi. Yaklaşık maliyeti 474 milyon TL olan ve 219 milyon TL ikinci sırada verdiği teklifle ihaleyi kazanan Cengiz İnşaat, çalışmalarını hızlandırdı. Ilgaz Tüneli Proje Müdürü İnşaat Mühendisi Ömer Fettahoğlu, gelinen son noktayı değerlendirdi. Fettahoğlu, kırıcılar, jumbo ve püskürtme beton makineleriyle tünelin açılacağını belirterek, "Burada giriş
çıkışta 4 tane tünel aynamız olacak. Her bir aynada ikişer tane kırıcı, ikişer tane yükleyici, birer tane delici, birer tane beton püskürtme makinesi, üçer tane kamyon ve çeşitli irili ufaklı makineler bulunacak. 24 saat esasına dayalı vardiyalı çalışacağız. Şu anda şantiye kurulumu devam ediyor. Bir hafta içerisinde şantiye kurulumunu tamamlayıp şantiyeye yerleşeceğiz" dedi.
Portal yani (tünel giriş-çıkış kazı destekleme) çalışmalarının devam ettiğini ve bu hafta içerisinde tünelin delinmeye başlanacağını aktaran Fettahoğlu, şöyle konuştu: "Şu an tünel önünde kazı ve destekleme çalışmaları devam ediyor. Bir hafta içinde normal tünel içerisinde ilerlemelere başlamış olacağız. Yaklaşık teknik personel dahil 250 personel ile çalışacağız. İki şantiye olacak. Biri Kastamonu tarafında biri de Çankırı tarafında. Kastamonu'daki şantiye Baldıran Balık Çiftliğine yakın bir bölgede bulunacak. Çankırı tarafından da şu an kurmakta olduğumuz Cömert köyü sınırları içerisinde ana şantiyemiz olacak"
40 DAKİKALIK YOL 15 DAKİKAYA İNECEK
Ilgaz'da yapılacak çalışmanın can alıcı noktasını tünelin oluşturduğunu kaydeden Fettahoğlu, şunları söyledi: "Ilgaz geçişini 5 kilometreye kadar düşürüyoruz. Yani bununla beraber Ilgaz Dağı geçişi, bizim bu yollarımızla beraber 40 dakikalık yol, 15 dakikaya inecek. Kastamonu ile Çankırı arasında yer alan yüce Ilgaz Dağı geçilmiş olacak"
Tünel için kış diye bir mevsimin olmadığını anlatan Fettahoğlu, tünel çalışmalarının 12 ay devam ettiğini ve Ilgaz Tüneli'nde de hiçbir gün ara vermeden tünelin delineceğini söyledi.
Ilgaz Tüneli projesinin sadece tünel değil aynı zamanda yol projesi de olduğunu hatırlatan Fettahoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bu tünelde karşılaşabileceğimiz en ufak hallere karşı bile bizim bütün önlemlerimiz hazır. Yani herhangi bir problemimiz veya sorunumuz yok. Bundan ötürü bir endişemiz yok ve tünel içerisindeki çıkabilecek olumsuzluklara karşı artık biz ciddi bir tecrübe kazandık. Hem Türkiye'de hem yurtdışında çok sayıda tünel projemiz oldu. Biz de kazandığımız tecrübe, bilgi birikimimizi burada sunacağız."
TÜNEL ZAMANINDA BİTECEK
Ilgaz Tüneli'nin zamanında bitirileceğinin altını çizen Fettahoğlu, sözlerine şöyle devam etti: "Bundan hiç kimsenin en ufak bir şüphesi olmasın. Biz çok hızlı organize olduk. Şu anda bile programlanan hedefin daha ilersinde bulunuyoruz. Belirlenen süre içerisinde bu proje kesinlikle bitecek. Bu projenin bitmeme gibi bir şansı yok. Biz buraya, bütün bilgi birikimimiz, tecrübemiz, elemanlarımız, ekibimiz olarak geldik. Bitirmeye geldik, bitirmemeye gelmedik."
Ilgaz Tüneli'nin 4 bin 700 metre uzunluğuyla şu an Türkiye'nin 4'üncü uzun tüneli olma özelliğini taşıdığını aktaran Fettahoğlu, şunları kaydetti: "Türkiye'de şu anda programa alınmış ve yapılacak
üç tane uzun tünel daha var. Bunların başında Rize'de Ovit tüneli bulunuyor. Ovit tüneli, 14 bin 700 metre uzunluğundadır. Ovit tünelinin yapım ortaklarından bir tanesi Cengiz İnşaattır. Karayollarının 12 kilometre uzunluğunda başka bir projesi daha var. Ayrıca, 7 kilometre uzunluğunda bir tünel projesi daha bulunuyor. Ilgaz tüneli de bu tünellerin ardından uzunluk bakımından 4'üncü sırada yer alacak. Ama şu an yapılmış olan en büyük tünelden daha büyük Ilgaz tünelidir"
Ilgaz tünelinin yol geçişi projesinin mevcut haliyle 11 bin 800 metre olduğunu ifade eden Fettahoğlu, sözlerine şöyle devam etti: "Yani çift geliş, çift gidiş şeritli, aynı şekilde tünelimizde çift gidiş geliş şeritli olacak. Daha sonra bunların giriş, çıkış ve bağlantı yollarıyla beraber 5 tane köprümüz var. Yaklaşık bir milyon metreküp civarında yarma kazımız ve 300 bin metreküp beton dökümü var. Ayrıca, buraların üst yapı işleri dahilinde sıcak karışım ve beton işleri olacak. Çeşitli dere yataklarının ıslahı gibi betonarme duvarlar, taş duvarlar, yaklaşım yolları, bağlantı yolları şeklinde bu komple bir yol güzergahıdır. Yenice'den başlıyor, Ilgaz'ın çıkışındaki Bostan köyünün ilerisinde bitiyor. Ilgaz tünelinde viyadük bulunmayacak, bunun yerine köprüler yer alacak"
ILGAZ DAĞI YOLU DEVLETE YÜK OLUYOR
Özellikle Ilgaz Dağı'nın üzerindeki yolların bozukluğu, geçişteki sorunlar ve sürekli tamir halinde olması, ağır vasıtaların bu yol üzerinden geçmesiyle beraber tekrar yol güzergahının bozulmasının ister istemez yolu kullanılamaz hale getirdiğini açıklayan Fettahoğlu, "Bu yüzden burada sürekli bakım çalışmaları yapılması gerekiyor. Bir de bunun devlete ciddi maliyetleri oluşuyor. Bunlar da aradan kalkmış olacak" dedi.
Ilgaz Tüneli'nden her türlü aracın geçebileceğini vurgulayan Fettahoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: "Ağır tonajlı araçlar da geçiş yapabilecek. Ilgaz Tüneli'nin yapılmasıyla birlikte Ilgaz Dağındaki yol ikinci planda kalacak. Bu tünele her türlü araç girecek. Biz zaten buna göre çalışma yaptık. Ilgaz tünelinden bütün araçlar geçiş yapabilecek. Buranın havalandırması, yangınla mücadele tertibatı ve içerisine döşenecek olan elektronik düzeneği, buradan geçebilecek bütün petrol ve kimyevi araçların geçmesine müsait olacak"
Ilgaz Dağı'nın sulu ve çökmeye müsait bir dağ olduğunun hatırlatılması üzerine Fettahoğlu, ihaleye hazırlanırken bu kriterlere çok önem verdiklerini belirtti. Kendilerine burayla ilgili jeolojik raporların sunulduğunu açıklayan Fettahoğlu, şöyle konuştu: "Biz de bu jeolojik raporlar eşliğinde makine parkurumuzu ona göre seçtik. Burada herhangi bir olumsuz duruma karşı bizim hazırlıklarımız mevcut. Zaten artık şu an dünyada tünelcilik sektöründe Türkiye önemli bir seviyede ilerlemiş durumda bulunuyor. Sadece bizim şirketimiz değil, Türkiye ciddi oranda yol kat etti. Ülkemiz, artık diğer ülkelerle boy ölçüşebilir duruma geldi. Özellikle bu tünelcilik sektöründe daha da ön plana çıkıyor."
Ilgaz Tüneli'nde portal çalışmalarındaki kazı ve destekleme işleri çeşitli kademelerde hazırlanıp bu kazıları destekleyerek aşağıya indirdiklerini ifade eden Fettahoğlu, sözlerine şöyle devam etti: "Önce kazımızı yapıyoruz, kazının üzerine hasır çeliğimizi döşüyoruz. Püskürtme betonu atılıyor. Beton atıldıktan sonra 9 ile 12 metre arasında değişen bulon dediğimiz 26'lık nervürlü demirleri enjeksiyonla beraber deldiğimiz deliklere bulonları çakıyoruz ve enjeksiyonluyoruz. Daha sonra başına plakaları koyuyoruz. Burada amaç zemin stabilitesi açısından zemini sağlamlaştırmaktır." - KASTAMONU