İlhan Çomak Davasında Savcı Eski Hükmün Onaylanmasını Talep Etti...
Haber - Kamera: Özden ATİK - Serpil KIRKESER / İstanbul, DHAHakkındaki kesinleşmiş müebbet hapis cezasına rağmen Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) hak ihlali kararı sonrasında yeniden yargılanan İlhan Çomak'ın davasında savcı mütalaasını açıkladı.
Haber - Kamera: Özden ATİK - Serpil KIRKESER / İstanbul, DHA
Hakkındaki kesinleşmiş müebbet hapis cezasına rağmen Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) hak ihlali kararı sonrasında yeniden yargılanan İlhan Çomak'ın davasında savcı mütalaasını açıkladı. Savcı, Çomak hakkında kesinleşen hükmün onaylanmasını talep etti.
İstanbul 4. Ağır Ceza Mahkemesi'nde 5. celsesi görülen duruşmaya, hükümlü İlhan Çomak getirildi. Duruşmaya İlhan Çomak'ın ailesi ve yakınlarının yanısıra Berkin Elvan'ın babası Sami Elvan, sanatçı Ferhat Tunç ile çok sayıda kişi izleyici olarak katıldı. Duruşmada, tanık olarak dinlenen iki polis, sanığa herhangi bir işkence yapmadıklarını söyledi. Daha sonra duruşma savcısı Sait Kunt esas hakkındaki görüşünü açıkladı.
"İHLAL KARARI MAHKEME HEYETİNİN YAPISIYLA İLGİLİ"
Mütalaada, hükümlü İlhan Çomak'ın İstanbul 1. Nolu Devlet Güvenlik Mahkemesi'nin 31 Ekim 2010 tarihli kararında PKK terör örgütü üyesi olduğu, örgüt adına hareket ederek devlet güçleriyle silahlı çatışmaya girdiği, Suveren Köyü Jandarma Karakolu'na, güvenlik güçlerini taşıyan trene silahlı saldırıda bulunduğu, İstanbul'da kereste depolarına ve bir bankaya molotof kokteyli atılması eylemlerinde bulunduğu anlatıldı. Çomak'ın örgüt adına zorla para topladığı gerekçesiyle Türkiye Cumhuriyeti Devletinin topraklarının tamamını veya bir kısmını devlet idaresinden ayırmaya yönelik olarak bu suçları işlediği gerekçesiyle müebbet ağır hapis cezasına çarptırıldığı belirtildi. Bu kararın Yargıtay'da kesinleştiği, ancak Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) 2006 yılındaki hak ihlali kararı sonrasında Çomak'ın avukatlarının yeniden yargılama talebinde bulundukları, bu talebin 2013 tarihinde kabule değer görüldüğü ifade edildi. Mütalaada, AİHM'in hak ihlali kararının mahkeme heyetinin yapısıyla ilgili olduğu, karara dayanak teşkil eden delillerin hukuki olmadığıyla ilgili herhangi bir tespitin bulunmadığı, İlhan Çomak ve avukatlarının hazırlık aşamasındaki tüm delillerin zorla elde edilen ve hukuki dayanaktan yoksun deliller olduğuna ilişkin savunmalarının soyut ve hukuki olmadığı vurgulandı. Savcı, bu nedenlerle İlhan Çomak hakkında daha önce verilerek kesinleşen hükmün onaylanmasına karar verilmesini talep etti.
SAVUNMA HAZIRLAMAK İÇİN SÜRE İSTEDİLER
Mütalaaya karşı söz verilen İlhan Çomak, "Yeni bir şey belirtmeyeceğim, mahkemeye yine celp edilmek istiyorum" dedi. Çomak'ın avukatları savunmalarını hazırlamak için süre talep ettiler. Duruşma, sanık ve avukatlarının savunmalarını hazırlamaları için süre verilerek ertelendi.
ADLİYE ÖNÜNDE AÇIKLAMA
Davanın ardından davayı izleyen İlhan Çomak'ın ailesi ve yakınları basın açıklaması yaptı. Sanatçı Ferhat Tunç yaptığı açıklamada "Bugün gerçekten çok üzgünüm. İlhan Çomak'ın duruşmasını özellikle takip ediyorum. Bu ailenin son dört, beş duruşmadır beklentisi İlhan'ın bir an önce tahliyesi yönündeydi. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin bu davanın yeniden görülmesine ilişkin talebinin bu binada yani adına adalet sarayı dedikleri bu mekanda bir karşılığının olmadığını gördük" dedi. İlhan Çomak'ın 22 yıldır suçsuz yere hapiste olduğunu söyleyen Tunç, "Hakkındaki iddialar tamamen düzmece. Bugün bir kez daha dinledim, söyleyecek söz bile bulmakta zorlanıyorum. Tanık polislerin ifadesine başvuruldu. Polisler tam olarak nasıl bir sorgulama yaptıklarını söyleyemiyorlar. Diğer tanıklar da aslında İlhan'ın aleyhine bir ifade de bulunmuyorlar" dedi. İddia makamının verdiği mütalaasını eleştiren Tunç, mütalaanın vicdani ve hukuki olmadığını da sözlerine ekledi.
DAVANIN GEÇMİŞİ
İlhan Çomak, 1994'te 21 yaşındayken İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümünde öğrenciyken gözaltına alındı. "PKK adına orman yakmak" ve "Bölücülük" suçlamalarından tutuklanan Çomak, dönemin İstanbul 1 No'lu Devlet Güvenlik Mahkemesi'nce 31 Ekim 2000 tarihinde "Devletin hakimiyeti altındaki topraklardan bir kısmını devlet idaresinden ayırmaya matuf eylemlerde bulunmak" suçundan idam cezasına çarptırıldı. Bu ceza iyi hali dikkate alınarak müebbet hapse çevrildi. Yargıtay'ın kararı onamasının ardından Çomak'ın avukatları, 2001'de adil yargılanma hakkı ihlal edildiği için Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine (AİHM) başvurdu. AİHM, 2006'da İlhan Çomak'ı haklı buldu ve yeniden yargılanmasına karar verdi, Türkiye'yi tazminata mahkum etti. 2013'te yeniden yargılanmasına başlandı. Özel yetkili mahkemelerin kaldırılmasının ardından davaya, İstanbul 4. Ağır Ceza Mahkemesi bakmakla görevlendirildi.