Haberler

İlhan Selçuk Hayatını Kaybetti

Güncelleme:
Abone Ol

Cumhuriyete Gazetesi Başyazarı İlhan Selçuk Hayatını Kaybetti.

Cumhuriyet Gazetesi imtiyaz sahibi ve yazarı İlhan Selçuk tedavi gördüğü hastanede 85 yaşında böbrek yetmezliğinden hayatını kaybetti. Selçuk, Ergenekon soruşturması kapsamında silahlı terör örgütünün üst düzey yönetici olma iddiasıyla gözaltına alınmış, sonrasında tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılmıştı. İlhan Selçuk'un kardeşi Turan Selçuk da 102 gün önce vefat etmişti. Selçuk, perşembe günü Nevşehir'in Hacıbektaş İlçesi'nde toprağa verilecek.

Tedavi gördüğü Amerikan Hastanesi'nde vefat eden İlhan Selçuk 14 ağustos 2009 tarihinden bu yana konuşma bozukluğu ve kısmi felç nedeniyle tedavi görüyordu. İlhan Selçuk tedavisi nedeniyle, 11 Mart 2010 tarihinde vefat eden kardeşi Turan Selçuk'un cenazesine de katılamamıştı. Selçuk, kardeşinin vefatından 102 gün sonra hayatını kaybetti.

İlhan Selçuk 21 Mart 2008 tarihinde Ergenekon soruşturmasının 5. dalga operasyonunda gözaltına alınmıştı. Selçuk, silahlı terör örgütünün üst düzey yöneticisi olduğu iddiasıyla tutuksuz yargılanıyordu.

ÖLÜM NEDENİ: BÖBREK YETMEZLİĞİ

Özel Amerikan Hastanesi yetkilileri, Cumhuriyet Gazetesi Başyazarı İlhan Selçuk'un 'çoklu organ yetmezliği' nedeniyle hayatını kaybettiğini açıkladı.

Hastaneden yapılan açıklamada, "24 Ocak tarihinde 'İskemik beyin hastalığı' nedeni ile yoğun bakım ünitemize yatırılan İlhan Selçuk, uygulanan tüm tedavi ve girişimlere karşın 'çoklu organ yetmezliği' nedeni ile bugün saat 13.15 vefat etmiştir." denildi.

İLHAN SELÇUK'UN CENAZESİ HACIBEKTAŞ'A DEFNEDİLECEK

İstanbul'da vefat eden İlhan Selçuk'un cenazesi vasiyeti üzerine, Nevşehir'in Hacıbektaş ilçesinde defnedilecek. Cumhuriyet Gazetesi İmtiyaz Sahibi, başyazarı İlhan Selçuk'un cenazesi, Nevşehir'in Hacıbektaş ilçesinde Mahsuni Şerif ve ağabeyi Turhan Selçuk'un mezarları ile Aşık Veysel, Pir Sultan Abdal ve Yunus Emre'nin heykellerinin bulunduğu Çilehane bölgesindeki Yıldızlar Mezarlığı'na defnedilecek. Hacıbektaş Belediye Başkanı Ali Rıza Selmanpakoğlu, Selçuk'un Hacıbektaş'ta defnedilme isteğini Hacı Bektaş Veli'yi Anma törenlerinde vasiyet ettiğini hatırlattı.

İLHAN SELÇUK KİMDİR?

1925 yılında Aydın'da doğan İlhan Selçuk, Cumhuriyet Gazetesi başyazarlığını yapıyordu. Pazartesi hariç, haftanın 6 günü yayımlanan Pencere köşesini yazan İlhan Selçuk, aynı zamanda gazetenin yayın kurulu başkanlığını yapıyordu.

1950'de İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'ni bitirdi. Avukatlık, matbaacılık, dergi ve gazetelerde yazı işleri müdürlüğü yaptı. İlk yazıları 1952 yılında 41 Buçuk isimli mizah dergisinde çıktı. 1963'den günümüze Cumhuriyet gazetesinde makale yazarlığını sürdürüyordu.

ESERLERİ

Uzak Komşu Rusya'dan Gezi Notları (1967) - Gezi notları

Mustafa Kemal'in Saati (1969) - Belgesel yazılar

Yüzbaşı Selahattin'in Romanı (2 cilt, 1973/1975) - Roman

Güzel Amerikalı (1976) - Gezi notları

Sovyetler, İran, Amerika İzlenimleri (1976) - Gezi notları

Yeni Kırallar, Yeni Soytarılar (1976) - Belgesel yazılar

Ağlamak ve Gülmek (1982) - Belgesel yazılar

Düşünüyorum Öyleyse Vurun (1984) - Belgesel yazılar

Görülmüştür (1986) - Belgesel yazılar

Ziverbey Köşkü (1987) - 12 Mart dönemi tutukluluğu anıları

Japon Gülü (1988) - Gezi notları

Enel Hakk'ın Hakkı - Cumhuriyet gazetesinde çıkmış, Alevi-Sünni konularında yazılmış çarpıcı yazıları içermektedir. Bazı Bektaşi Fıkraları ile okuyucu eğlenerek bilgilendiriliyor.

İskele Sancak Sol - Sağ - Şeriat

Düşünüyorum Öyleyse Vurun

VEFATINA İLK TEPKİLER

KEMAL KILIÇDAROĞLU - CHP GENEL BAŞKANI

Düşünce ve ideallerinden ödün vermez bir yiğidiydi Türk basınının. Türkiye'de saygın yazar kimliğini koruyan, haksızlılara karşı direnen çok önemli bir kalemiydi. Ergenekon operasyonu sürecinde büyük acılar çekti ve onun izleri bugünkü ortamı hazırladı. Bu süreci İlhan Selçuk'a yaşatanlar sanıyorum bugün vicdan azabı içindedirler. İlhan Selçuk Türk basınının, düşünce tarihinin önemli bir şahsiyetidir.

ÖNDER SAV – CHP GENEL SEKRETERİ

Bazı yazarlar düşünürler, topluma yön veren insanlar, kalemler vardır. Nadir yetişen, eğilmeden bükülmeden düşünen ve bunları yazan biriydi. Sadece cumhuriyet ailesi değil Türk toplumunun, Türkiye'de demokratik laik cumhuriyetin ilke ve devrimlerine yürekten inanan tüm insanlarsın meşalesiydi. Onun yerinin dolmayacağını düşünüyorum. Anti emperyalizm mücadelesinin önemli kilometre taşlarından biriydi.

HİKMET ÇETİNKAYA – CUMHURİYET GAZETESİ YAZARI

Her şey 2009 Ergenekon soruşturmasında, 85 yaşındaki bir yazarın sabaha karşı evine baskınıyla başladı. Önce kalp krizi, ardından 5 damarın değişmesi ve bunu kendine yediremeyip yaşamını yitirdi. Olayın özü bir sabaha karşı evinin basılmasıyla başlamıştır.

İlhan Selçuk demokrasi ve özgürlük peşinde koşan bir insandı. Atatürk devrimlerinin yılmaz savunucusuydu. Güneydoğu sorunuyla ilgili görüşleri çok açıktı. Türklerin ve Kürtlerin yüzyıllardır barış içinde yaşadığı yazılar yazdı. Demokrasiden özgürlükten yana bir yurtsever yazardı.

ALİ SİRMEN – CUMHURİYET GAZETESİ YAZARI

İlhan Selçuk Türkiye'de aydınlanmanın öncülerinden, mücadele eden insanların önde gelen insanlarından biriydi. Bunun için bütün bir ömür verdi. Hapishanelerde büyük mücadeleler yaşadı. Son olarak kendisini Ergenekon'dan gözaltına almaya çalıştılar. Bu iddialara karşı da direndi.

Bizim tanışıklığımız 40 yıldan öncesine uzanır. Ben İlhan Selçuk'u tanırdım. İlhan Selçuk bizim idol yazarlarımızdan biriydi.

İlhan Selçuk 12 Mart'ta işkence görmesine rağmen bunları anlatmaktan hiç hoşlanmazdı.

İBRAHİM YILDIZ - CUMHURİYET GAZETESİ GENEL YAYIN YÖNETMENİ

İlhan Selçuk çok çok önemli bir gazeteci olmasının yanısıra çok da önemli bir yazar kimliği vardır. Hem gazetecilik hem de siyaset anlamında bu işlerin içinde olmuştur. Çok uzun işkenceler görmüş ancak demokrasiye olan inancını hiç kaybetmemiştir. Çok üzgünüz. O herkes için bir yol göstericiydi.

ÇGD: ÖRNEK BİR GAZETECİYDİ

Çağdaş Gazeteciler Derneği (ÇGD) Başkanı Ahmet Abakay: İlhan Selçuk Türk basının yüz akı olarak, örnek bir gazeteci olarak ve düşün adamı olarak iz bıraktı. Türkiye'deki gazetecilerin idolü olan İlhan Selçuk'u unutmayacağız.

TGC: TÜRK BASINI, TÜRKÇE USTASINI KAYBETTİ

Selçuk'u son olarak Mayıs ayı başında Cumhuriyet'in kuruluş yıl dönümünde kutlamaları dolayısıyla hastanede ziyaret ettiğini kaydeden Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Orhan Erinç: Onu, pek umutlu görmedim. Açıkçası ağlamamak için kendimi zor tuttum. Kendisiyle ilgili yaşanan süreci Silivri davaları öncesi ve sonrası diye ayırmak gerek. Selçuk, kendisine yapılan uygulamayı içine sindiremedi ve bu nedenle hayata küstüğü bir süreç yaşadı. Ama daha sonra moralinin yerine geldiği, yeniden yaşama sarıldı. Bu süreçte geçirdiği dolaşım sistemindeki rahatsızlık felç ile birleşince yaşamı çok zorlaştı. 1963 yılında Yeni Sabah gazetesinden Cumhuriyet gazetesine geçişinden bu yana Selçuk'u tanırım. Türk basını yerinin doldurulması zor bir gazeteciyi ve Türkçe ustasını kaybetti.

Kaynak: Haberler.Com / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title