Haberler

İlim Adamı Ahmed Davudoğlu Bulgaristan'da Anıldı

Abone Ol

Ümraniye Belediyesi, Bulgaristan'da düzenlediği bir sempozyumla, Bulgaristan'da doğup büyüyen, Medresetü'n-Nüvvab ve İstanbul Yüksek İslam Enstitüsünde hocalık ve idarecilik yapan ve birçok değerli eseri de ilim dünyasına kazandıran Ahmet...

Ümraniye Belediyesi, Bulgaristan'da düzenlediği bir sempozyumla, Bulgaristan'da doğup büyüyen, Medresetü'n-Nüvvab ve İstanbul Yüksek İslam Enstitüsünde hocalık ve idarecilik yapan ve birçok değerli eseri de ilim dünyasına kazandıran Ahmet Davutoğlu'nu andı.

Ümraniye Belediyesi, Sofya Yüksek İslam Enstitüsü ve Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi ile birlikte, Ahmet Davutoğlu'nun şahsiyetini, eserlerini ve hizmetlerini tanıtmak ve vefatının 30. yıldönümü münasebetiyle değerli ilim adamının iki ülkede ve iki ülke arasındaki ilmi ve kültürel hayattaki yerini tespit ederek özellikle İslami alandaki katkılarını koymak adına bir sempozyum düzenledi. Ahmet Davutoğlu'nun anıldığı sempozyuma, Ümraniye Belediye Başkanı Hasan Can, Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ali Köse, Bulgaristan Müslümanları Baş Müftüsü Mustafa Hacı, Milli Eğitim Bakanlığı Programlar ve Öğretim Materyalleri Grup Başkanı Nazif Yılmaz, Sakarya Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı Hacı Mehmet Günay, Ahmed Davutoğlu'nun damadı İbrahim Yıldız, Ümraniye Belediye Başkan Yardımcıları, birim müdürleri ve akademisyenler katıldı.

Programda açılış konuşmasını yapan Ahmed Davutoğlu'nun damadı İbrahim Yıldız, "Bir büyük alimin ilmi ile uğraşırken şerrin karşısında neler çektiklerini görmek, hakikaten ilim sahiplerinin o mertebeye kolay kolay ulaşmadıklarını gösteriyor. Ahmed Davutoğlu yaşamı boyunca kimseye bağırmamış, tartışmalarının hepsini ilmi edep içinde yapmış, hep ikna etmeye, delilleri ile her şeyi anlatmaya özen göstermiş bir büyüğümüzdür."dedi. Daha sonra söz alan Bulgaristan Müslümanları Baş Müftüsü Mustafa Hacı, "Böyle bir sempozyumda bulunmak bizim için büyük bir şereftir. Bulgaristan'da Şumnu dedikleri zaman; ilim irfan, edep ve kültür aklımıza gelir. Burada yetişen kişiler gerçekten Müslümanlara ve Türklere çok güzel hizmetler sunmuştur. Şumnu'da yetişen ve hizmet eden hocalardan ve Osmanlının yetiştirdiği ilim adamlarının son halkasından biri olan Ahmet Davutoğlu'dur. Buraya onu anmak için biraraya geldik. Onun hayatını okumak, öğrenmek ve araştırmak zorundayız. Çünkü onu bilmemiz, yaptığımız hizmetlerde bize güç ve kuvvet veriyor. İnanıyorum ki Ahmet Davutoğlu hocanın hayatını öğrenen gençler, onu örnek alarak yaşayacaklar ve daha nice Ahmet Davutoğulları yetişecek" dedi.

Türkiye Cumhuriyeti Sofya Büyükelçiliği İl İşleri Müşaviri Doc. Dr. Fikret Karaman ise, "İki ülke arasında böyle bir sempozyumun düzenlenmesinde emeği geçen herkese teşekkür ederim. Bulgaristan da kaldığım sürece gerçekleşen hizmetlerde şunu gördüm. Bugün Türkiye'mizden dostluk ilişkileri çerçevesinde her meslek her kurum Bulgaristan'daki kendi meslek grupları ile diyalog kurarak buraya çeşitli hizmetler getiriyor. Bu bölgeye yapılacak dini ve bilimsel hizmet bu bölgenin insanına hizmet etmek anlamına geliyor" diye konuştu.

Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ali Köse de konuşmasında, "Bizler sihirli iki kelime ile büyütüldük. Misaki milli. Ardahan ile Edirne'nin arası olarak öğretildi. Bu bizim için kötü bir kavramdı. Biz kendimizi bir yere hapsedilmiş hissettik ve hissettirildik. ve onun dışını tarih olarak addettik. Şimdi farklı bir uyanışın içerisindeyiz. Dolayısıyla burada yapılan hizmetlerin ve bu hizmetlere vesilen olan kişilerin çok önemli olduğunu düşünüyorum. Ben bu sempozyuma katılım ve katkılarınızdan dolayı çok teşekkür ediyorum" ifadelerini kullandı.

BAŞKAN HASAN CAN: "ONLARIN YAYDIĞI KUVVETLİ IŞIK YOLUMUZU AYDINLATMAYA DEVAM EDİYOR"

Programda kısa bir konuşma yapan Ümraniye Belediye Başkanı Hasan Can, "Vefatının 30. yılında doğduğu yer alan Şumnu'da uluslararası bir sempozyum düzeyinde anmak için bir araya geldik. Daha önce de birçok büyüğümüzü düzenlediğimiz birçok programla andık. Bugün bizim dünyamızın aydınlarının yetişmesinde emeği geçmiş siyaset, fikir ve ilim adamlarının yeni nesillerce iyice anlaşılması büyük önem gösterir. Onların yaydığı kuvvetli ışık yolumuzu aydınlatmaya halen de devam etmektedir. Bu günkü programımızın gayesine gelince, Ahmed Davudoğlu Hoca'nın sadece hayat hikayesi ile anmak değil, zorlu ilim mücadelesini yeniden hatırlamanın yanı sıra onun eserlerini fikirlerini sürdürdüğü ve temsil ettiği ekollerin müzakeresi ile ele almak vardır. Ümraniye Belediyesi olarak Üniversitelerimiz ve diğer sivil toplum örgütlerimizle birlikte düzenlediğimiz birçok sempozyuma da ev sahipliği yapmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Çünkü bu insanlar bizim değerlerimiz ve bu değerleri gün yüzüne çıkarmak bizim görevimizdir" dedi.

Daha sonra konuşmacılar Ahmed Davudoğlu'nun yaşamı ve eserleri ile ilgili bilgileri konuklarla paylaştılar. Konuşmaların ardından Ümraniye Belediye Başkanı Hasan Can konuşmacılara Ümraniye Belediyesi Meslek Edindirme Kursiyerlerinin hazırladığı yaldız işlemeli cam vazo, platin işlemeli cam tabak ve ebru kravat hediye etti. - İSTANBUL

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Bulgaristan İstanbul Ümraniye Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title