Haberler

İlk Esnaf Örgütü Konya'da kuruldu

Güncelleme:
Abone Ol

Selçuklu Sanayici İşadamları Serbest Meslek Mensupları Derneği(SELSİAD) tarafından "Ahîlik Haftası" münasebetiyle bir konferans gerçekleştirildi.

SELSİAD Konferans Salonu'nda gerçekleştirilen "Ahîlik" konulu konferansta, konuşmacı, KTO Karatay Üniversitesi Tarih Bölüm Başkanı Prof. Dr. Yusuf Küçükdağ; konu başlığı, "Ahîliğin Esnaf Örgütü Olarak İlk Selçuklu Başkenti Konya'da Kurulması"ydı. Ahîliğin, cömertlik, mertlik ve ticaret ahlâkı anlamına geldiğini belirten Küçükdağ, "Ahî Evran, 1227'de, Alâeddin Keykubat zamanında Konya'ya geldi. Modern anlamda bir yapılanma oluşturdu. Neticede Ahîlik Esnaf Örgütü, ilk meslek teşkilatı olarak; ilk defa Konya'da kuruldu" diyerek. Ahiliğin her sahada önemli bir örgütlenme olduğunu sözlerine ekleyerek kapsamlı bilgiler verdi.

İlk defa Karatay Üniversitesi'nde zorunlu ders olarak okutulmaya başlandı.

Küçükdağ, "Ahîlik öyle bir sistem kurmuş ki Anadolu'da, o, esnaf geleneğinin izleri hâlâ devam etmektedir" dedi. Ahilik sisteminin unutulmuş taraflarıyla birlikte iş sahasında yeniden canlandırılması için KTO Karatay Üniversitesi'nde senato kararıyla, 'Ahilik ve Meslek Ahlâkı Dersi'nin müfredata eklediğini ve zorunlu ders olarak okutulmaya başlandığını, söyledi. "Bunun yanı sıra 'medeniyet Tasavvuru ve Celâleddin Karatay Dersi'nin de zorunlu dersler arasına alınması, bu derslerden geçemeyen öğrencilerin, üniversiteden mezun olamayacak olmaları da üniversitenin kültürümüze ve Ahîlik anlayışına verdiği önemi göstermektedir" dedi. Ayrıca bu derslerin ilk defa KTO Karatay Üniversitesi'nde okutulmaya başlanıp zorunlu ders olarak kabul edildiğini vurguladı.

Geleceğin işadamları daha farklı olacak

Küçükdağ, derslerin önem ve geleceğe yönelik getirilerinden bahsederek, "KTO Karatay Üniversitesi'nden bu zorunlu dersleri alarak yetişen öğrenciler, Ahîlik kültürünü özümseyerek ve teknik anlamda öğrenerek yetişecekler; geleceğin işadamları çok daha farklı olacaktır. Bu dersler emsal teşkil ederek Türkiye'deki bütün üniversitelerde okutulmalıdır" dedi.

Osmanlı Devletini Konyalı ilim adamları kurdu

Küçükdağ, "İsmet Paşa Okulu'nun bahçesi o zaman zaviyenin merkeziydi. O yıllarda Konya dünyanın kültür merkeziydi. Konya kültürü çok köklü olan bir şehir. Osmanlı Devletini Konyalı ilim adamları kurdu" diyerek Konyalı ilim adamları ve Ahîlerin Osmanlı devletinin kuruluşunda ve yapılandırılmasındaki aktif rolünden; Edebalı, Tursun Fakih, Çandarlı Halil Hayrettin Paşa ve Karamanlı Kara Rüstem gibi ilim erbabının kuruluş ve yapılandırılmasında etkin oluşlarından bahsetti.
Küçükdağ, kültürümüz konusunda duyarlı olan ve bilgilendirici konferanslar düzenleyen SELSİAD'ı ve genel başkanı, İsmail Hakkı Kolat'ı tebrik etti.
İlgiyle takip edilen konferans, soru ve cevapların ardından, dinleyici olarak programa katılan Konya'nın en kıdemli gazetecilerinden Gazeteci-Yazar İhsan Kayseri, Küçükdağ'a ve SELSİAD Genel Başkanı İsmail Hakkı Kolat'a son kitabı olan, "Mehmet Sıtkı Dede"yi hediye etti. Program Genel Başkan Kolat'ın Prof. Dr. Küçükdağ'a teşekkür ve günün anısı olarak SELSİAD logolu çini bir tabak takdim etmesiyle sona erdi.

Kaynak: Bültenler / Güncel

Karatay Üniversitesi Yusuf Küçükdağ Selçuklu Konya Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title