Haberler

İlk Yerli Sperm Testi Cihazını Üreten Kadın Girişimci Teknoloji Ödülü Aldı

Güncelleme:
Abone Ol

İlk yerli sperm testi cihazını üreten kadın girişimci teknoloji ödülü aldıKAYSERİ - 2017 yılını 'kadın yılı ilan eden' Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED)'nun ilk toplantısı Kayseri'de Kadın İşbirliğini Geliştirme Derneği işbirliğinde düzenlendi.

İlk yerli sperm testi cihazını üreten kadın girişimci teknoloji ödülü aldı

KAYSERİ - 2017 yılını 'kadın yılı ilan eden' Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED)'nun ilk toplantısı Kayseri'de Kadın İşbirliğini Geliştirme Derneği işbirliğinde düzenlendi. Panel 'Kadının Çok Yönlü Güçlendirilmesi Projesi' panelinde, Türkiye'nin ilk milli sperm test cihazını üreten Şule Başarslan 'teknoloji ödülü'ne layık görüldü.
Abdullah Gül Üniversitesi Konferans Salonunda düzenlenen 'Teknoloji ve Kadın Girişimciliği' paneline, KİGDER Başkanı Sema Karaoğlu, AGÜ Rektörü Prof. Dr. İhsan Sabuncuoğlu, çok sayıda kadın STK temsilcisi ve kadın girişimci katıldı.
Fuaye alanında kadın girişimcilerin ürünlerine de yer verilen panelde, açılış konuşmasını KİGDER Başkanı Sema Karaoğlu yaptı. 2017'yi 'kadın yılı' ilan eden Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED)'nun ilk toplantısını Kayseri'de gerçekleştirmekten onur duyduklarını dile getiren Karaoğlu, bu tür oluşum ve toplantılarının yaygınlaşmasının kadının iş gücüne katılımı açısından önemli olduğunu vurguladı.
Nüfusun yarısı kadın olmasına rağmen
Türkiye'de nüfusunun neredeyse yarısının kadın olmasına rağmen, iş gücüne katılım oranının yüzde 32.5 olduğunu belirten Karaoğlu, "Bu oran küresel ölçekte yüzde 50, AB ortalaması da yüzde 70. Okur yazar olmayan kadınlarda bu oran çok düşüyor. Ülkemizde okuma yazma bilmeyen ya da ilkokul mezunu olmayan kadınların iş gücüne katılım oranları yüzde 16 iken, eğitim seviyesi arttıkça iş gücüne katılım arttığı için üniversite mezunu kadınların iş gücüne katılımı yüzde 71.4'lerde. Dolayısıyla kadınları iş gücüne katacak projelere öncelik vererek, kadınları ekonomik gelişim için potansiyel bir güç haline getirmek mümkün. Zaten bu nedenle de son yıllarda teşviklerin arttığını; hem bireysel bazda, hem de küresel ölçekte girişimcilik kültürümüzün geliştiğini görüyoruz" diye konuştu.
"Erkekler gücü ellerinden bırakmak istemiyor"
Dünya ölçeğinde kadın girişimciliğinin gelişim evrelerine bakıldığında, Sanayi Devriminin, kadınların iş hayatına aktif katılımı açısından önemli bir dönüm noktası olduğunu dile getiren Karaoğlu, Türkiye'deki kadın hareketine dair şu bilgileri verdi:
"Türkiye'deki kadın hareketini ise Osmanlı dönemi, Cumhuriyet'in ilk yılları ve 80 sonrası dönem olmak üzere üç evrede inceleyebiliriz. 80 sonrasında kadınlar iş hayatına daha fazla katıldı ancak bazı sorunlarla da karşılaştı. Bu sorunlar üç temelde inceleyebiliriz; erkekler, diğer kadınlar ve kadının kendisi. Erkekler kadınlara karşı bir engeller, çünkü gücü ellerinden bırakmak istemiyorlar. Kadınların verilen işi yapamayacaklarına dair negatif bir inançları var, kadınları kişilik, kararlılık ve azim konusunda yetersiz görüyorlar. Tek neden de, güç bizden gitmesin. Diğer kadınlar; bazı kadınlar çalışan kadınların özel bir ayrımcılığa gerek duymadıklarını düşünüyor. Bazen iş hayatında karşılaşılan kadın kadına çekememezlik de kadın girişimcinin önünde bir engel. Üçüncüsü ise kadının kendi kendine koyduğu engeller."
"Kadınları bırakın okusunlar"
Eğitim oranının artması ile kadınların tarımsal faaliyetlerden ziyade ticari ve ekonomik alanda daha çok yer bulduğunu ve bulmak istediğini kaydeden Karaoğlu, "Kadınlar bunu isterken bir yandan da kızlarımız, tarlalarda, bahçelerde, çiftliklerde çalıştırılıyor, erken yaşta evlendiriyorlar. Daha eşit eğitim şansını bile yakalayamıyorlar. Oysa ki, ülke ekonomilerini geliştirmede kadın girişimcilik faaliyetleri bir kaldıraç görevi görebilir. O zaman bırakalım kaldırsınlar, bırakalım okusunlar, bırakalım erken evlenmesinler" ifadelerini kullandı.
Erkekler sperm testi için artık hastaneye gitmek zorunda kalmayacak
Teknoloji ödülünü alan Microscopic Image Processing System (MIPS) firmasın sahibi Şule Başarslan ise, bir buçuk yıldan bu yana üzerinde çalıştığı sperm test cihazı sayesinde, erkeklerin hastaneye gitmeden evde sperm kalitelerini ve sayılarını test edebileceklerini söyledi. Başarılı kadın girişimci, "Erkekler bu konuyu mahrem buluyorlar, utanıyorlar, ayrıca sorunlarla yüzleşememek gibi bir kaygı içindeler. Bu nedenle hastaneye gitmiyorlar ya da gitseler bile bu testi defaatle yapmaktan dolayı inanılmaz zorluk çekiyorlar. O nedenle evlerinde rahatça test yapma imkanı sağlıyor. Aynı zamanda erken teşhis imkanı da sunuyor" ifadelerinde bulundu.
Panel kapsamında, KAGİDER Yönetim Kurulu Üyesi Devrim Erol, TOBB İstanbul Kadın Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Hatice Kal ve M-GEN Gelecek Planlama Merkezinin Kurucu Ortağı ve Başkanı Ufuk Tarhan katılımcılara 'teknoloji ve kadın' konusunda sunumlarını gerçekleştirdi.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Türkiye Kayseri Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title