İlker Başbuğ'u Paşalar Yakmış
İnternet Andıcı Davası'nda suçlanan generaller, "Emri Genelkurmay Başkanı'ndan aldık" diye ifade verince İlker Başbuğ sanık oldu.
Ergenekon davasında müebbet hapis cezasına çarptırılan eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ'un tahliyesi ve mahkemenin gerekçeli kararını açıklaması üzerine yaptığı açıklamalar tartışma konusu. Başbuğ, hakkındaki iddiaların tamamen asılsız olduğunu savunuyor. Ergenekon davasının önceki gün açıklanan gerekçeli kararına göre ise İlker Başbuğ'u birlikte çalıştığı komutanların ifadeleri ve AK Parti'ye açılan kapatma davasındaki faaliyetleri yaktı. Hükümeti devirmek ve darbe ortamı hazırlamak için kurulan internet siteleri hakkındaki Andıç Davası 2011'de başladığında Başbuğ sanıklar arasında yoktu. Ancak suçlanan paşalar, savunmalarında site faaliyetlerini ve andıç belgesini dönemin Genelkurmay Başkanı Başbuğ'un emri ve onayıyla yaptıklarını söyleyince kendisi de sanık durumuna düştü. Bu dosya, daha sonra Ergenekon davası ile birleştirildi.
IĞSIZ, BAŞBUĞ'UN ADINI VERDİ
Gerekçeli karara göre belgede imzası bulunan sanıklardan dönemin Genelkurmay 2. Başkanı Hasan Iğsız savunmasında Başbuğ'un adını verdi. Iğsız'a göre Andıç'ın üzerindeki "Sn. K'a arz" ibaresi sadece Genelkurmay Başkanı'nı ifade ediyor ve?onun?emri olmadan hiçbir şey yapılamaz.
DİĞER PAŞALAR DA İSİM VERMİŞ
Dönemin Genelkurmay Adli Müşaviri emekli Tümgeneral Hıfzı Çubuklu'da, belgenin 1 Nisan 2009'da 2. Başkan parafıyla Genelkurmay Başkanı'na arz edildiğini belirtti. Sanık Yüzbaşı Murat Uslukılıç'ın ise "General paraflarını almak için andıcı Albay Dursun Çiçek'e verdiğini, 2. Başkan'ın onayı ardından bildiği kadarıyla Genelkurmay Başkanı'na arz edildiği… Dursun Albay getirdiğinde 'andıç tamam imzalandı 1. Başkan gördü' dediği" aktarılıyor. Sanıklardan emekli Orgeneral Mehmet Eröz de andıcın sarı zarf içinde Tümgeneral Uğur Tarçın vasıtasıyla 'komutan'a sunulup onay alındığını belirtti. İlker Başbuğ ise savunmasında tüm bu iddiaları reddetti ve astı konumundaki komutanları yalanladı. Gerekçeli karara göre bu tutum, "suçtan kurtulma" amacı taşıyor.
MAHKEMEYE GÖRE, AK PARTİ HÜKÜMETİNİ DEVİRMEK İSTEDİ
Mahkemeye göre İlker Başbuğ, Ergenekon Terör Örgütü'nün ordu içine sızmış üst düzey isimlerden biriydi. Görev başındayken dava hakkındaki sert açıklamaları da kara propaganda amacı taşıyordu. Gerekçeli kararda Başbuğ'un henüz Kara Kuvvetleri Komutanı iken AK Parti hükümetini yasa dışı yollarla devirmeyi planladığı vurgulandı. (Kaynak: Türkiye Gazetesi)