İlköğretim Öğrencileri Şehitleri Tiyatro Oyunuyla Andı
İzmir'in Foça İlçesi'nde, 18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitleri düzenlenen çeşitli etkinliklerle anıldı.
İzmir'in Foça İlçesi'nde, 18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitleri düzenlenen çeşitli etkinliklerle anıldı. İlköğretim öğrencilerinin şehitler adına düzenledikleri tiyatro oyunu duygulandırdı.
Foça Kaymakamı Adem Arslan, Garnizon Komutanı Tümgeneral Ata Kalkan, Belediye Başkanı Gökhan Demirağ, hayırsever işadamı Reha Midilli, siyasi partilerin ilçe başkanları, Belediye Meclis Üyeleri, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, resmi dairelerin müdürleri ile Foça'daki Deniz Kuvvetleri ve Jandarma Genel Komutanlığı'na bağlı birliklerde görevli askerler ve çok sayıda vatandaşın katıldığı törenler Cumhuriyet Meydanı'nda bulunan Atatürk Anıtı'na çelenklerin konmasıyla başladı. Foça Belediyesi Reha Midilli Kültür Merkezi'nde devam eden etkinlikler sırasında salonun tamamı doldu. Salona giremeyen bazı vatandaşlar programı izleyememekten sitem ederek ayrılırken, bir hayırsever de şehitler için Kültür Merkezi önünde lokma döktürdü.
Sergi salonu olarak kullanılan bölümde Gerenköy İlköğretim Okulu'nun öğrencileri ve Foça Gençlik Meclisinin Altın Horoz Tiyatro Grubu üyelerince canlı tablolar oluşturuldu. Çanakkale Savaşları sırasında Türk Kadınını, Telgrafçı, Postacı ve cephede savaşan askerlerin temsili kıyafetlerini giyen öğrenciler hareketsiz durdu. Bazı vatandaşlar öğrencileri cansız manken sanarken, öğrencilerin birden hareket etmesi üzerine şaşkına döndü.
Foça Milli Eğitim Müdürü Celal Yıldız yaptığı konuşmayla katılımcıları duygulandırdı. Çanakkale Savaşı'nın hem kara hem denizde topyekün yapılmış bir savaş olduğunu, bu savaşları Türk tarihine ölümsüz lider Atatürk'ün kazandırdığını hatırlatan Yıldız, yabancıların kendi askerlerinin mezarlarının hemen yapılmasına dair anlaşmaya madde koydurduklarını, ama Türk şehitlerinin mezarlarının ancak 50 yıl sonra yapıldığını anlattı.
Yıldız, "Bu ülkenin bir eğitim görevlisi olarak herkesten şunu rica ediyorum. Hangi konumda olursanız olun, Çanakkale'yi görmeyen yöneticilerimiz, öğretmenlerimiz, öğrencilerimiz mutlaka orayı görmelisiniz. Kaymakamımızdan da destek aldık Çanakkale'den önce hiçbir yere gezi programı düzenlemeyeceğiz. 'Kim bu cennet vatanın uğruna olmaz ki feda, Şüheda fışkıracak toprağı sıksan şüheda' işte orayı gezerken bunu yaşayacaksınız. Bastığımız yerde bir şehidimiz var mı diye endişe duyacaksınız" dedi. Yıldız, ülkemize gelen bir Japon heyeti ile ilgili bir anekdota da konuşmasında yer verdi. Japonların çocuklarını eğitmek için, önce gelişmiş bölgelere, sonra da atom bombası atılan Hiroşima ve Nagazaki'ye götürdüklerini, 'çalışırsanız böyle olursunuz, çalışmazsanız başkaları sizi bu hale getirir' diyerek şok bir uygulamayla başladıklarını anlattı. Türkiye de milli şuur'un oluşması için çocuklarımıza önce Çanakkale'yi anlatmalı ve göstermeliyiz" dedi.
Konuşmanın ardından Gerenköy İlköğretim Okulunun İdareci, öğretmen, öğrencileri ve kantin çalışanının rol aldığı "Toprağın Kana Doyduğu An, Yazıldığı Tarihe Koca Bir Destan" adlı drama sunuldu. Çanakkale Savaşı fotoğraflarından ve görüntülerinden oluşan sunumla desteklenen gösteri sırasında izleyenler arasında duygulanıp ağlayanlar oldu. Oyun izleyicilerin ayakta alkışlarıyla sona ererken, Foça Kaymakamı ve diğer yetkililer oyuncuları sahnede tek tek kutladı.
Reha Midilli Kültür Merkezi'ndeki program sonrası Foça Kaymakamı, Garnizon Komutanı, Belediye Başkanı ve diğer yetkililer Yeni Bağarası Mezarlığına gelerek burada bulunan Şehit J. Er Veli Yılmaz'ın kabrini ziyaret etti. Kabre karanfiller bırakan ziyaretçiler, Foça Müftüsü Selahaddin Çelebi'nin okuduğu Kuran-ı Kerim ve yaptığı duaya iştirak etti. - İzmir / Foça