Haberler

MEB'den yeni yönetmelik! İlkokula sınıf tekrarı geldi, tenefüs süreleri kısaldı

Güncelleme:
Abone Ol

MEB tarafından okul öncesi eğitim ve ilköğretim kurumları yönetmeliğinde değişiklik yapıldı. Yeni yönetmeliğe göre, müdürlükçe istenen yeterlilik düzeye ulaşmamış öğrenciler velilerin dilekçesiyle sınıf tekrarı yaptırılabilecek. Ayrıca, 40 dakika olan tenefüs süresi 30 dakikaya düşürüldü.

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), tarafından hazırlanan "Okul Öncesi Eğitim ve İlköğretim Kurumları Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik" Resmi Gazete'te yayımlandı. Yeni yönetmelikle sınıf tekrarından tenefüs sürelerine ve nakil işlemlerine kadar değişikliğe gidildi.

TENEFÜS SÜRELERİ KISALDI

Yönetmelikle, anasınıflarının ortaokullarda da açılabilmesine dair düzenleme yapıldı. Tekli eğitimde, okullarda yemek ve dinlenme için ayrılan en az süre 40 dakikadan 30 dakikaya düşürülerek, öğle arası süresinin belirlenmesinde okul yönetimine ve velilere kolaylık sağlandı. MEB Coğrafi Bilgi Sistemi birim yetkilisinin, öğrenci kayıt alanlarını belirleme komisyonu çalışmalarına katılması yönünde düzenleme yapıldı. Okula kayıt işlemleri sırasında veliden, "ispatlayıcı belge" olarak su, elektrik veya doğalgaz faturası istenebilecek.

NAKİL ZAMANLARI NETLEŞTİ

Okula nakil zamanları netleştirildi, meslek ortaokuluna geçiş zamanları ve şartları belirlendi. Meslek ortaokuluna geçmek isteyen öğrencilerin nakli, 5'inci ve 6'ncı sınıflarda eğitim ve öğretim yılı süresince, 7'nci sınıfta ise eylül ayının son iş gününe kadar zorunlu meslek derslerinden muaf tutularak yapılacak. Farklı program uygulayan diğer ortaokullarda nakiller, Bakanlıkça hazırlanacak kılavuz doğrultusunda gerçekleştirilecek. Hastanede uzun süreli yatış kararıyla tedavi süreci devam eden bireylerin bulunduğu ailelerin çocuklarına nakil işlemlerinde kolaylık getirildi.

KARDEŞLERİN NAKİLLERİNE KOLAYLIK

Yeni okul açılması, kayıt alanının değiştirilmesi veya velinin adres değişikliği yapması nedenleriyle farklı okullara devam etmek zorunda kalan kardeşlerin nakilleri, velinin isteği doğrultusunda kardeşlerden birinin okuluna yapılabilecek. Kınama ve üstü yaptırımı gerektiren olumsuz davranışa maruz kalan öğrencinin, velisinin yazılı başvurusu ve rehberlik servisinin uygun görüşüyle başka okula nakli gerçekleştirilebilecek.

KARNE YERİNE BU RAPORLAR VERİLECEK

Yurt dışından Türkiye'ye gelen öğrencilerin denklik sınavları, 9 Temmuz 2024'te Resmi Gazete'de yayımlanan Milli Eğitim Bakanlığı Denklik Yönetmeliği hükümleri doğrultusunda yürütülecek. Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli kapsamında güncellenen müfredat doğrultusunda, her dönem sonunda karne yerine okul öncesi eğitimde "beceri edinim raporu", ilkokullarda ise "gelişim raporu" verilecek.

SINIF TEKRARI GELDİ

Öğrenci devamsızlıklarının daha hızlı takip edilebilmesi için velinin özür belgesi veya beyanını okula teslim süresi 3 gün olarak düzenlendi. Sınavlara herhangi bir nedenle katılamayan veya projesini zamanında teslim edemeyen öğrencinin velisine bildirilmesi yöntemlerine SMS yolu da eklendi.

İlkokullarda okul müdürlüğünce istenilen yeterlilik düzeyine ulaşamamış öğrencilerin velilerine, sınıf tekrarıyla ilgili her yıl mayıs ayında yazılı, e-posta veya SMS ile bilgilendirme yapılacak. Yapılan bilgilendirme üzerine velinin, ders yılı bitimine bir hafta kalıncaya kadar okul müdürlüğüne vereceği dilekçeyle sınıf tekrarı yaptırılabilecek. Sınıf tekrarı, ilkokul öğrenimi süresince bir kez uygulanacak. Kaynaştırma öğrencilerinin eğitim gördüğü okul öncesi eğitim ve ilköğretim kurumları ile özel eğitim sınıflarındaki öğrencilerin, velinin ders yılı bitimine bir hafta kalıncaya kadar okul müdürlüğüne vereceği dilekçe ile sınıf tekrarı yaptırılabilmesine imkan sağlandı.

Kaynak: AA / Güncel

Milli Eğitim Bakanlığı Eğitim Güncel Eğitim Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000

Yorumlar (12)

Emrah Güneş:

Din dersleri sayisini artirin sorun Din dersi saatlerinin olmamasindan kaynaklaniyor agac Din dersi sayısı az oldugu cin okullarda bereket yok bu yuzden öğrencilerimiz derslerinde basarili olamıyorlar okulda her gun ezan okusun bir öğrenci kim seytanlar kacsin melekler dolsun ayrica pazartesi istiklal marşıyla birlikte bor öğrenci ciksin hem basari duasinhem devlete millete dua etsin öğrenciler de amin desin hani Diyanet başkanımızın reisle bir açılışta dua ediyor ordakiler toplu amin diyor ya onun gibi cuma gunu de oyle olmali yani Kuran tilavetiyle toplu dua ile besmele ile pazartesi okula baslamali ve kapanmali cuma günü sinif kapılarına okul giris kapisina lutfen besmelesiz duasız girmeyelim yazin ki öğretmenlerimiz öğrencilerimiz unutursa hatirlarlar Yani Din 7 saat olmali en az haftada ve anasinifindan itibaren verilmeli çünkü agac yas iken insan cocukken egitilir burda Dinsiz de ahlakli olunabilir diyenler olabilir ama Cocuklarimiz Dinsiz ölürse helak olup ceheneme gidecek ondan Din en onemli seydir insan hayatında

Yanıtla10549
Emin Alıç:

Din dersi almaktan Türkçe dersine vakit kalmamış. Bol bol Türkçe kitap okumanızı öneririm zira ne dediğiniz anlaşılmıyor. ( Tavsiyem ironi yapıyor olsanız da geçerlidir.)

25
ongun yıldız:

Evet arkadaşlar, çok güzel sistem, sen heralde bu sistemde eğitim almışsın, büyük harf, küçük harf, imla kuralları hak getire, 7 saat din dersi falan vermeyin bu böyleyse yeni bi nesil yetişmesin.

13
Osman Aslan:

Ula çocukları zaten zor gönderiyoruz okula,sizin yapacaginiz eğitim sisteminin içine tukurum. Sabahın köründe kaldır çocuğu akşamın karanlığında gelsin. Biz çocuklara nasıl sevdirelim bu sisteminizi

Yanıtla14109
cabbar ağırbasar:

Çocuğum sınıfta kalsın diye dilekçe verecek veliler... Tedaviniz devam ediyor mu?

Yanıtla499
Çetin Barbin:

Çocuk 1.sınıfın sonunda okuma yazmaya geçememişse bilinçli veli sınıf tekrarını kendisi de talep ediyor.

12
Ser_hat:

Hımmm büyük gelişme...

Yanıtla071
Zübeyr Doğan:

Terbiyesiz Eğitim Sisteminde Zorunlu eğitim saçmalığını ve Anadolu lisesi adındaki Açık Cezaevlerini ortadan kaldırıp , Avrupa Tarzı eğitim veren piyasanın ihtiyacı olan Meslek lisesi yapılsa . Bütün gençlerin bir mesleği olsa canınız mı çıkar... Ara eleman ,nitelikli insan yok piyasada . Hiçbir iş yapamayan myonlar var ortada..

Yanıtla254
Ser_hat:

Bakın buradan yazıyorum mahalem de evime yakın 3 orta okul var.birisi normal, diğer ikisi imam hatip orta okulu. Biri sadece kızlar için.sınıfta öğrenci sayısı 10-15 i geçmiyor.Çocuğumun okuduğu okulda sınıflar da 40 ar kişi.Her mahallede 3-4 imamhatip orta okulu var.milket göndermiyor işte. Yazık değil mi kalabalık sınıftaki çocuğa...tenefüs müş bilmem ne daha büyük sorunlar var...

Yanıtla1135
Simurg Anka:

Velilerin dilekçesiyle. Ulan hangi veli dilekçe verir çocuğum sınıf tekrar etsin diye. Okuma yazma bilmeyen öğrencilerle dolu bütün kademeler.

Yanıtla130
Tüm 12 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title