Imf Türkiye İçin Büyüme Tahminini Yüzde 0.4 Artırdı
Orhan Aysezen - Nisan ayında Türkiye'nin bu yıl yüzde 3.4 büyüyeceği öngörüsünde bulunan IMF, tahminini yüzde 3.8 biçiminde yukarı yönlü revize etti.
Orhan Aysezen - Nisan ayında Türkiye'nin bu yıl yüzde 3.4 büyüyeceği öngörüsünde bulunan IMF, tahminini yüzde 3.8 biçiminde yukarı yönlü revize etti. Kuruluş, 2014 büyüme tahminini ise yüzde 3.7'den, yüzde 3.5'e indirdi.
IMF'nin altı aylık Dünya Ekonomik Görünüm Raporu'nun (World Economic Outlook) Ekim ayına ait olanı yayımlandı. Buna göre Türkiye'de enflasyon bu yıl yüzde 6.6, gelecek yıl ise yüzde 5.3 düzeyinde olacak. Cari işlemler açığını bu yıl yüzde 7.4 tahmin eden IMF, açığın gelecek yıl yüzde 7.2'ye düşeceğini öngördü. IMF'ye göre işsizlik bu yıl yüzde 9.4, gelecek yıl ise yüzde 9.5 olacak.
-RAPORDA TÜRKİYE-
Rapora göre Yükselen Avrupa ülkelerinde bu yıl ve gelecek yıl ılımlı toparlanma yaşanacak ancak aşağı yönlü riskler ve iç politika zorlukları önemli olacak. Raporda, "Son küresel finansal piyasa çalkantısı Türkiye dâhil bazı ülkelerde yenilenen bazı sıkılaştırmalara yol açtı. Görece daha büyük portföy akışına sahip ekonomiler, dış dengesizlikleri daha yüksek ülkeler gibi, diğer ülkelerden daha fazla etkilendiler" denildi.
Yükselen Avrupa ekonomilerinde büyümenin bu yıl yüzde 2.3, gelecek yıl yüzde 2.7 olacağını tahmin eden IMF bu yöndeki Nisan tahminini değiştirmedi. IMF raporunda şöyle denildi:
"Ancak, Türkiye ve Baltık ülkelerindeki güçlü büyüme, Güneydoğu Avrupa ve Macaristan'da yeni başlayan toparlanma ve Polonya'da daha ilerleyen zayıflamayla birlikte ülkeler arasında büyük farklılıklar bulunuyor. Türkiye'de geçen yıl hızla yavaşlayan büyümenin bu yıl yüzde 3.8'e doğru hızlanması, 2014'te ise yüzde 3.5'e doğru yavaşlaması bekleniyor. Son finansal sıkılaştırmanın 2013'ün ikinci yarısında ekonomik aktivitede biraz yavaşlamayla sonuçlanması bekleniyor. Ancak 2013-2014 büyümesi açısından bu yavaşlamanın etkisi, 2013'ün ilk yarısında, öngörülenden çok daha güçlü gerçekleşen büyüme vasıtasıyla parasal gevşemeden gelen iç talep artışı ve kamu yatırımlarında hızlı bir artışı yansıtarak, daha fazla telafi edilecek."
-ENFLASYON-
Bazı istisnalar hariç ılımlı ekonomik büyümenin enflasyon baskısını sınırlayacağı belirtilen raporda "Ancak yıllık ortalama enflasyon 2013'te, enflasyon katılığı ve para biriminin değer kaybı etkisini yansıtarak, Türkiye'de (yüzde 6.6), Sırbistan'da (yüzde 8.5) yüksek kalmaya devam edecek" denildi.
-AVRO BÖLGESİNDE UZUN SÜRELİ DARALMA TÜRKİYE GİBİ ÜLKELER İÇİN RİSK-
IMF Avrupa'nın yükselen piyasalarında görünüme ilişkin risk dengesinin aşağı yönlü değiştiğini bildirdi. Avro bölgesinde daha uzun süreli bir ekonomik daralmanın özellikle Avrupa bağı bulunan ülkeler (özellikle Hırvatistan, Macaristan, Polonya) için ana risk olduğunu kaydeden IMF, "Dış finansman koşullarının daha da kötüleşmesi bir başka büyük endişe konusu, özellikle Türkiye ve Sırbistan gibi büyük mali ve dış dengesizliğe ya da ikisine birden sahip ülkeler için" değerlendirmesini yaptı.
-DÜNYA EKONOMİSİNDE DURUM-
IMF küresel ekonominin bu yıl yüzde 2.9, gelecek yıl ise yüzde 3.6 oranında büyüyeceğini tahmin etti. Tahminler sadece küresel rakam beklentilerinin ortaya konulduğu Temmuz güncellemesine göre, bu yıl için yüzde 0.3, 2014 için ise yüzde 0.2 düşürüldü.
Gelişmiş ülkelerde büyüme bu yıl yüzde 1.2, gelecek yıl yüzde 2 olacak. ABD ekonomisi bu yıl yüzde 1.6, gelecek yıl ise yüzde 2.6 büyüyecek. Bu yıl yüzde 0.4 küçülecek olan Avro Bölgesi ise 2014 yılında artıy geçecek ve yüzde 1 büyüyecek.
Yükselen Piyasalar ve Gelişmekte Olan Ülkeler bu yıl ortalama yüzde 4.5 büyüme sağlayacak. Büyüme gelecek yıl yüzde 5.1'e çıkacak.
Orta ve Doğu Avrupa'da ortalama büyüme bu yıl yüzde 2.3, gelecek yıl yüzde 2.7 olacak.
IMF Orta Doğu, Kuzey Afrika, Afganistan ve Pakistan'da büyümenin bu yıl yüzde 2.3, gelecek yıl yüzde 3.6 olacağını öngördü.
-ZENGİN ÜLKELERDE İTHALAT PATLAMASI-
Bu yıl geçen yıla göre gelişmiş ülkelerin mal ve hizmet ithalatı yüzde 1.5 artacak. Ancak gelecek yıl bu artışın yüzde 4 olacağı tahmin edildi. Yükselen piyasalar ve gelişmekte olan ülkelerin bu yıl yüzde 3.5 artacak ihracatı, gelecek yıl yüzde 5.8 yükselecek. IMF petrol fiyatlarında bu yıl geçen yıla göre yüzde yarım, gelecek yıl ise yüzde 3 düşüş bekliyor.
-KÜRESEL GÖRÜNÜM-
IMF küresel ekonomik görünümü şöyle özetledi:
"Küresel büyüme hala zayıf, altında yatan dinamikler değişiyor ve tahminlere ilişkin riskler aşağı yönlü olmaya devam ediyor. Sonuç olarak yeni politika zorlukları yükseliyor ve politikaların yayılması daha büyük endişe meydana getirebilir. Özellikle, piyasalar, FED'in son varlık alımlarını koruma kararına rağmen, ABD para politikasının bir dönüm noktasına ulaştığına ve bunun ABD ve diğer birçok ekonomide uzun vadeli getirilerde beklenmedik büyük artışlara yol açacağına artan şekilde ikna oldu. Bu, etkinliğin yavaşladığı ve varlık kalitesinin zayıfladığı yükselen piyasa ekonomiler için risk oluşturabilir. FED'in kararlarının bir parçası olarak dikkatli politika uygulanması ve net iletişim temel olacaktır. Çin'deki, özellikle yükselen piyasalar ve gelişmekte ülkeler arasındaki hammadde ihracatçıları olmak üzere diğer birçok ekonomiyi etkileyecek büyüme de yavaşlıyor.
Aynı zamanda -avro bölgesindeki parçalanmış finansal sistem ve tüm büyük gelişmiş ülkelerin endişe verici yüksek kamu borcu- gibi eski sorunlar çözülmeden duruyor ve yeni krizleri tetikleyebilir.
Büyük ekonomiler beklentilerini iyileştirmeye yönelik politikaları acilen kabul etmeli, aksi takdirde küresel ekonomi bastırılmış bir orta vadeli büyüme yörüngesine yerleşebilir. ABD ve Japonya orta vadeli mali düzenlemeler ve tahsisat reformu için somut önlemler içeren güçlü planlar geliştirip uygulamalı ve avro bölgesi daha güçlü bir para birliği geliştirip ve finansal sistemlerini temizlemeli. Çin, ihracat ve ithalatın dışında talepte büyümeyi yeniden dengelemek üzere, özel tüketim harcamalarında kalıcı bir artışı sağlamak zorunda. Birçok yükselen piyasa ekonomisi yeni bir yapısal reform dizisine ihtiyaç duyuyor."