Haberler

İMMİB'ten İhracat Hedefine Tasarım Desteği

Güncelleme:
Abone Ol

Bu yıl yedincisi düzenlenen İMMİB Endüstriyel Tasarım Yarışmaları'nda dört farklı kategoride yarışan 452 başvurudan 32'si ödüle layık görüldü.

İMMİB 2011 Endüstriyel Tasarım Yarışmaları Ödül Töreni, 3 Nisan 2012 Salı akşamı İMMİB tarafından henüz yeni inşa ettirilen İMMİB Tasarım ve Teknoloji Anadolu Meslek Lisesi'nde Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Müsteşarı Ziya Altunyaldız, İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Mehmet Büyükekşi ve İMMİB Koordinatör Başkanı Fatih Kemal Ebiçlioğlu, İKMİB Yönetim Kurulu Başkanı Murat Akyüz ve İDDMİB Yönetim Kurulu Başkanı Tahsin Öztiryaki'ninkatılımıyla düzenlendi.

"Fikir olmadan geleceği oluşturamayız"

İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, konuşmasında; "İhtiyacımız olan şey fikirleri oluşturup desteklemek. Fikir olmadan geleceği oluşturamayız. Hayali, gerçeğe dönüştüren tasarımcılarımız var. 2023'ün yolu tasarımları desteklemekten geçiyor. Baktığımız zaman İstanbul, adeta bir tasarım merkezi; katma değer noktasında bir tasarım kenti. Artık marka oluşturma zamanı. Markamız olmadan zenginleşemeyiz. Bu yıl yedincisi düzenlenen organizasyonda emeği geçen herkesi kutluyorum" dedi.

"Gizli hazineleri ortaya çıkarıyoruz"

İMMİB tarafından bu yedincisi düzenlenen yarışmayla Türkiye ekonomisine katma değer sağlandığını ve endüstriyel tasarımın rekabet açısından çok önemli olduğunu belirten Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Mehmet Büyükekşi; "Her yıl dağıttığımız ödüllerle Türkiye, özgün tasarımcılara kavuşuyor. Kömürün elmasa dönüşmesi gibi gizli hazineleri ortaya çıkarıyoruz. Her yarışma bizi hedeflerimize ulaştırıyor. Bu yıl 17 sektörde tasarım yarışması ve 12 sektörde Ar-Ge Proje Pazarı düzenliyoruz. Bu projeler fabrikaya giriyor, tasarımlar ürün olarak gerçeğe dönüşüyor" dedi.

"Tasarım alanında farkındalık oluşturmaya çalışıyoruz"

İMMİB Koordinatör Başkanı Fatih Kemal Ebiçlioğlu ise; "2005 yılından bu yana 2 binden fazla başvuruyu ödüllendiriyoruz. Tasarım alanında farkındalık oluşturmaya çalışıyoruz. Burslar vererek yarışmaya katılımı teşvik ediyoruz. Türkiye'nin 2023 hedefleri doğrultusunda inovasyonun önemi ve tasarımda farkındalık öne çıkıyor. Artık gelenekselleşen yarışmamıza her yıl artan katılım sayısı bizi daha da teşvik ediyor" şeklinde konuştu.

"Artan başvuru sayısı gelişen inovasyona işaret"

İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamülleri ihracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Murat Akyüz; "Bu yıl yedincisini düzenlediğimiz İMMİB 2011 Endüstriyel Tasarım Yarışmaları ile Türkiye'de inovasyonu çalışmalarının geldiği noktayı görüyoruz. Her yıl artan başvuru sayısı Türkiye'de inovatif düşüncenin gelişerek tasarıma yansıdığını, bu sayede de Türkiye'nin 2023 yılı hedeflerine gençlerinin çalışmalarıyla varacağını gösteriyor" dedi.

"Tasarım rekabette en önemli unsur"

İstanbul Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Tahsin Öztiryaki de; "Her geçen sene yarışmamıza başvuru sayısı artıyor. Birlik olarak yarışmalarda hayatımızı kolaylaştıracak ve Türkiye ekonomisi rekabet açısından bir adım öne çıkaracak tasarımları ödüllendiriyoruz. Tasarım, rekabette en önemli unsur. Gençlerimizin çalışmaları bizi gururlandırıyor" şeklinde konuştu.

İnovasyon, estetik, işlevsellik, sürdürülebilirlik…

2005 yılından bu yana düzenlenen İMMİB Endüstriyel Tasarım Yarışmaları kapsamında bu yıl "Metalden Mamul Ürünler", "Plastikten Mamul Ürünler", "Elektrikli Küçük Aletler" ve "Konsept 2011: Plastikten Mamul Ürün Setleri" olmak üzere dört farklı kategoride ödüller sahiplerini buldu.Yarışma çerçevesinde projeler; inovasyon, ihracat potansiyeli, estetik, işlevsellik,gerçekleştirilebilirlik, güvenlik ve sürdürülebilirlik kriterleri kapsamında değerlendirildi. Dünyaca ünlü tasarımcılar ve Türkiye sanayisinden önde gelen endüstricilerin yer aldığı jüri tarafından değerlendirilen toplam 452 başvuru arasından endüstriyel tasarımda fark yaratan 32 proje ödüle layık görüldü.

Birincilere 15'er bin TL ödül

Bu yıl yedincisi düzenlenen İMMİB 2011 Endüstriyel Tasarım Yarışmaları'nda Metalden Mamül Ürünler kategorisi Profesyonel sınıfında Tahsin Emre Eke, ZigZag adlı tasarımıyla birinci seçilirken aynı kategoride Öğrenci sınıfında Okan Saatçı, Dav – Oc adlı tasarımıyla birinci oldu.

Yarışmada Plastikten Mamul Ürünler kategorisi Profesyonel sınıfında Burak Küre ve Alize Çetintaş, Hooked adlı tasarımlarıyla birinci seçilirken aynı kategoride Öğrenci sınıfında Enes Büyüktopbaş ve Hande Özgeldi, Soysoy adlı tasarımlarıyla birinci oldular.

Elektrikli Küçük Aletler kategorisi Profesyonel sınıfında Dilara Kan ve Burak Hündür, İnteraktif Ocak adlı tasarımlarıyla birinci seçilirken aynı kategoride Öğrenci sınıfında Enes Büyüktopbaş ve Hande Özgeldi, Keyfin'e adlı tasarımlarıyla birinci oldular.

Konsept 2011: Plastikten Mamul Ürünler Kategorisi / Profesyonel sınıfında TeberdayGurbey, Koru adlı tasarımıyla birinci seçilirken aynı kategoride Öğrenci sınıfında Selen Sarıel, HAG – Salata Hazırlama ve Servis Seti ile birinci oldu.

Amaç tasarımcı - sanayici ilişkilerini geliştirmek

Bünyesinde 26 bini aşkın ihracatçı firma bulunduran ve her yıl ülke ihracatının üçte birini gerçekleştiren İstanbul Madenve Metaller İhracatçı Birlikleri, tasarımcı - sanayici ilişkilerini geliştirmeyi misyon edinerek Türk tasarımına katkıda bulunmak ve Türk tasarımcılarını desteklemek amacıyla 2005 yılında EndüstriyelTasarımcılar Meslek Kuruluşu ile işbirliği yaparak İMMİB Endüstriyel Tasarım Yarışmaları'nı düzenlemeye başladı.

Kaynak: Bültenler / Güncel

Fatih Kemal Ebiçlioğlu Murat Akyüz İstanbul Türkiye Güncel Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title