İnce Bağırsak Hastalıklarına Kapsül Kamerayla Teşhis
Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Tıp Fakültesi, Ankara Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi İç Hastalıkları Bölümü İdari ve Eğitim Sorumlusu Prof. Dr. Osman Ersoy, ince bağırsak hastalıklarında "kapsül endoskopiö olarak adlandırılan ve kapsül kameralı teşhisin önemini anlattı.
Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Tıp Fakültesi, Ankara Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi İç Hastalıkları Bölümü İdari ve Eğitim Sorumlusu Prof. Dr. Osman Ersoy, ince bağırsak hastalıklarında "kapsül endoskopiö olarak adlandırılan ve kapsül kameralı teşhisin önemini anlattı. Ersoy, "Kapsül kamerası ile 8 saat kayıt alıyor. Böylelikle sebebi bilinmeyen kanamada kanamanın yeri veya sebebi, demir eksikliğinin nedeni, crohn hastalığı, ince bağırsak tümörleri başta olmak üzere pek çok hastalık saptanabiliyor" dedi.
Prof. Dr. Ersoy, kapsül endoskopi uygulaması hakkında bilgi verdi. Kapsül endoskopi olarak adlandırılan işlemde hastaların kamerayı kapsül olarak yuttuktan sonra teşhis sürecinin başladığını belirterek, "Kapsül endoskopi ince barsak mukozasını değerlendirmek için geliştirilmiş non-invaziv görüntüleme yöntemidir. Kapsül endoskopi sistemi; kapsül, kayıt cihazı ve bilgisayar sisteminden oluşmaktadır. Kapsül 26x11 mm boyutunda ve 3-4 gr ağırlığındadır. Kapsülün içerisinde ışık kaynağı, pil ve fotoğraf çekme ünitesi yer almaktadır. Kapsül saniyede 2 fotoğraf çekebilmektedir. Çekilen fotoğraflar radyo dalgaları ile kayıt cihazına ulaşarak burada depolanmaktadır. Kapsülün pil ömrü yaklaşık 8 saattir. Bu sürenin sonunda fotoğraf çekme işlemi sona ermektedir. Kayıt cihazında depolanan fotoğraflar özel geliştirilmiş programlar ile bilgisayar ortamında video haline dönüştürülmektedir" dedi.
Prof. Dr. Ersoy, "Kapsül kamerası ile 8 saat kayıt alıyor, böylelikle sebebi bilinmeyen kanamada kanamanın yeri veya sebebi, demir eksikliğinin nedeni, crohn hastalığı, ince bağırsak tümörleri başta olmak üzere pek çok hastalık saptanabiliyor?" değerlendirmesinde bulundu.
Prof. Dr. Ersoy, kapsül endoskopinin mide hastalıklarının teşhis edilmesinde kullanılmadığının da altını çizerek, "Maalesef kapsül hastalar tarafından yanlış anlaşılmaktadır. Kapsül endoskopi mide için uygulanmamaktadır. Özellikle sebebi belirlenemeyen gastrointestinal kanamada kapsül endoskopisi yapılmasının şartı, önceden endoskopi ve kolonoskopi işlemlerinin yapılıp kanamanın nedeninin veya yerinin tespit edilememiş olmasıdır" dedi. - Ankara