İncirlik'in Gündeminde 'Düğün Doları' Var
Adana'daki İncirlik Üssü'nün IŞİD'e yönelik operasyonlarda kullanılıp kullanılmayacağı merakla beklenirken, bu üsteki ABD Hava Kuvvetleri 39'uncu Kanat Komutanlığı'nın bu haftaki gündemine düğünlerde gelin ve damadın üzerine saçılan sahte 1 dolarlık banknotlar konusu girdi.
Adana'daki İncirlik Üssü'nün IŞİD'e yönelik operasyonlarda kullanılıp kullanılmayacağı merakla beklenirken, bu üsteki ABD Hava Kuvvetleri 39'uncu Kanat Komutanlığı'nın bu haftaki gündemine düğünlerde gelin ve damadın üzerine saçılan sahte 1 dolarlık banknotlar konusu girdi. ABD'li personel 'düğün doları' başlığı altında bilgilendirmeyle sahte dolarlara karşı uyarıldı.
39'uncu Kanat Komutanlığı internet sitesinde İncirlik Üssü'nün bulunduğu bölge ve yakın sınırlarını ilgilendiren konularda açılan forumda Türkiye'deki düğünlerde havaya saçılan 1 dolarlık banknotların üzerinde 'geçersiz' yazısı yer aldığına dikkat çekildi. Türkiye'deki düğünlerde havaya para saçmanın bir gelenek olduğu belirtilen yazıda, geçmiş yıllarda düğünlerde çalan ve söyleyen müzisyenlere doğrudan para verilmediği, bunun yerine gelin ve damadın başına para atıldığı, müzisyen gruptan bir kişinin de bu paraları toplayıp, kendi aralarında paylaştığı anlatıldı.
Günümüzdeki düğünlerde müzisyenlerin belli bir ücret karşılığında eğlenceyi renklendirdiği vurgulanırken, hava para saçma geleneğinin sürdüğü kaydedildi. Ancak Türkiye'deki en küçük banknotun 5 lira olması nedeniyle bu geleneğin 100'lük destesi 5 liraya satılan sahte 1 dolarlarla yaşatıldığı vurgulandı. ABD'li personel, düğün dolarlarının kötü niyetli kişiler tarafından kandırma amaçlı kullanılabileceği konusunda da uyarıldı. Üzerinde 'geçersiz' yazan dolarların hiçbir değeri olmadığı, alışverişlerde dikkat edilmesi gerektiği bildirildi.
MÜZİSYENLER SAHTE DOLARA İSYAN ETMİŞTİ
Adana'da yaklaşık bir yıl önce düğün salonlarında görev yapan müzisyenler düğünler de sahte dolar atılmasını protesto etmiş, gerçek para atılmasını istemişti. Adana Düğün Salonu İşletmecileri Derneği Yöneticisi Ercan Yavuz, Sahte dolarlar, düğünlerde gösteriş amacıyla kullanılıyor. Düğünde davetlilerin attığı paralara güvenerek hizmet veriyoruz. Sahnede oynayanların üzerlerine atılan paralar bizim için önemli bir gelir kaynağı. Ancak atılan dolarlar sahte olunca hayal kırıklığı yaşıyoruz. Davetliler gösteriş yaparken bizleri de kandırmış oluyor. Biz bu paralar ile evimize ekmek götürüyoruz. Görüyorsunuz bunların hepsi sahte, hiçbir maddi değeri yok diye tepkilerini dile getirmişti. Eyleme katılan müzisyenler de orkestra tarafından çalınan müzikler eşliğinde oynayıp, savurdukları sahte dolarlar arasında ilginç görüntüler oluşturmuştu
FOTOĞRAFLAR
Bünyamin YILADANA, (DHA) -
(Tür: Yurt)