İnegöl'de Roman Çalıştayı
İnegöl Kaymakamlığı’nca düzenlenen Roman Çalıştayı’nda, Roman vatandaşların ekonomik durumlarının iyileştirilmesi ve istihdamı masaya yatırıldı.
İnegöl Kaymakamlığı'nca düzenlenen Roman Çalıştayı'nda, Roman vatandaşların ekonomik durumlarının iyileştirilmesi ve istihdamı masaya yatırıldı.
Kaymakam Ali Akça İnegöl'de yaşayan Roman vatandaşların yüzde 60'ını tespit ettiklerini belirterek, "Gerçek net rakamı bir şekilde elde edeceğiz. İnegöl'de bin 200 civarında Roman vatandaşımız var. Bunların ekonomik, sosyal durumlarını rahatlatabilmek için kurumlar olarak ne yapabiliriz, alacağımız tedbirler konusunda bir çalışma başlattık. Bununla alakalı Halk Eğitimi Merkezimiz ve İş-Kur vatandaşlarımızla alakalı bir çalışma yapıp, eylem planı belirlediler" dedi.
negöl Roman Kültürünü Yaşatma Derneği'nin açılışının kısa sürede önce yapıldığını hatırlatan Akça, "Derneğin kurulması kurumlarımızla muhatap olma açısından çok önemli. Örgütlenmeniz lazım. Roman vatandaşlarımızın iletişim bilgilerini sizler aracılığıyla alacağız. Konuyu dernek üzerinden takip edeceğiz. Roman vatandaşlarımızla alakalı faaliyetleri biraz daha hızlandıracağız. Toplantının amacı budur" diye konuştu.
Roman vatandaşların Orhaniye, Sinanbey, Yenice ve Üçevler mahallelerinde hayatlarını sürdürdüğünü belirten Akça, "İş durumları ile alakalı bir çalışma yapıldıktan sonra kaçının işi var veya yok onu öğrenmiş olacağız. Demografik bilgileri elde eden derneğimize de teşekkür ediyorum" şeklinde konuştu.
Roman vatandaşların ekonomik seviyelerini de değerlendiren Kaymakam Akça, "Roman vatandaşlarımız ekonomik şartları çok üst gelir grubunda gözükmüyorlar. Büyük çoğunluğu genelde orta ve alt gelir grubunda. İşte bu çalışmalarla onların dezavantajlı durumunu nasıl avantaja çevirebiliriz, bununla alakalı çalışma yapılacak. Sosyal Yardım Vakfımız aracılığıyla bu vatandaşlarımıza yardımlarda bulunuyoruz. Şartlara uygun olan tüm vatandaşlarımıza gerekli yardım yapılıyor" ifadelerini kullandı.
"BALIK YEMEYİ DEĞİL, BALIK TUTMAYI ÖĞRETECEĞİZ"
Bu vatandaşlara "balık yemeyi değil, balık tutmayı öğretmek" için çalışma yaptıklarının altını çizen Akça, "Zaten bir şekilde ayakta duruyorlar. Ben onların dezavantajlı durumlarına rağmen moral ve motivasyonlarının üst seviyede olmasını takdirle karşılıyorum. Romanların bu neşe ve enerjisinin genetik olduğunu da biliyorum. Allah enerjilerini ve neşelerini hiçbir zaman eksiltmesin" dedi.
Kaymakam Ali Akça, 27 Mart 2015 tarihinde de valilik makamında bu konuyla alakalı koordinasyon toplantısının yapılacağını sözlerine ekledi. - BURSA