İnegöl'e Dolu Yağdı
Bursa'nın İnegöl ilçesinin yüksek kesimlerine yağan dolu 16 köyde meyve ve sebzelere büyük zarar verdi.
Bursa'nın İnegöl ilçesinin yüksek kesimlerine yağan dolu 16 köyde meyve ve sebzelere büyük zarar verdi.
İlçenin yüksek kesimlerine dolu yağdı. Dolu İnegöl'e bağlı Konurlar, Gündüzlü, Hamamlı, Aşağıballık, Yukarıballık, Kınık, Özlüce, Çitli, Eymir, Süpürtü, Bahariye, Muratbey, Hayriye, Küçük Yenice, Hasanpaşa ve Bilal köylerinde meyve ve sebzelere zarar verdi. Konurlar ve Hamamlı köyüne giden İnegöl Ziraat Odası Başkanı Sezai Çelik, İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Mahmut Doğru tarlaları gezdi. Dolu yağışının mahsulü büyük zarar uğrattığını belirten üretici Nihat Yüksel, "Dolunun yağması bizi etkiledi. Allah bundan sonra böyle şey göstermesin. Benim sebzelerim, fındıklarım, buğdaylarım zarar gördü. Devletten borçlarımızı ertelemesini bekliyoruz" dedi.
Meyve üreticisi Hasan Çetinkaya ise, "Meyveden elde ettiğimiz gelirle borçlarımızı ödüyoruz. Devlet yetkililerinden borçlarımızın bir sene ertelenmesini istiyoruz. Bize yardımcı olmalarını, el uzatmalarını istiyoruz" diye konuştu.
İnegöl'de 16 köyde 2 bin 500 dekarlık meyve ve hububat ekili alanda dolunun etkili olduğunu belirten İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Mahmut Doğru, "İlçemizde dün 18.30-19.00 sularında yağan dolu hububatın yoğun olduğu bölgelerde ve meyve ekili olan bölgelerde etkili oldu. İlçe Müdürlüğü olarak ihbarı aldıktan sonra yerinde tespitte bulunduk. Bakanlık ve müdürlüğümüze afet ihbar formunu gönderdik. 2500 dekarlık bir alanda 16 köy zarar gördü. Bu tür olaylarla sigortanın önemi ortaya çıkıyor. Herkese geçmiş olsun" dedi.
Ziraat Odası Başkanı Sezai Çelik ise, "Her zaman alışkın olduğumuz afetle karşı karşıyayız. Bilindiği gibi İnegöl'de bu mevsimde dolusuz geçen bir yıl yok. Her sene başka bölgeleri vuruyor. Çiftçilerimizin borçlarının yıl sonuna kadar veya bir sene ertelenmesi talebinde bulunacağız. Çiftçilerin her mahsulü sigortalatma şansı yok. Kendilerine yetecek kadar ürün eken çiftçilerimiz var. Onlar sigorta yaptıramaz, ama büyük bir kiraz bahçesine de mutlaka sigorta yaptırmaları gerekir" diye konuştu.
Yağmurlar yüzünden çatlayan kirazların da sigorta kapsamına alınması gerektiğinin altını çizen Çelik, "Kirazlar hasat zamanında yağmur yağdığı zaman çatlar gider. Bunlar ihracata giden 09 dediğimiz kiraz. Buradan sesleniyorum. TARSİM
kirazı yağmura karşı mutlaka sigorta kapsamına almalı. Belki de çiftçiler ondan sigorta yaptırmıyor. Çünkü dolu ya gelir ya da gelmez, ama yağmur yüzde 100 geliyor ve neticesinde kirazlar çatlıyor. Ondan sonra ihracata gitmiyor. Bu 16 köyümüzdeki çiftçilerin borçlarının 1 yıl ertelenmesini Bursa milletvekillerinden, özellikle Hüseyin Şahin'den talep ediyoruz" şeklinde konuştu. - BURSA