Haberler

İnekler Denizde Yıkandı, Yayla Göçü Başladı

Abone Ol

Trabzon'un Beşikdüzü İlçesi'nde düzenlenen 'Mayıs Yedisi Şenlikleri'nin son gününde, yayla göçü için süslenen inekler daha çok süt vermeleri ve yaralarının çabuk iyileşmesi için denizde yıkandı.

Trabzon'un Beşikdüzü İlçesi'nde düzenlenen 'Mayıs Yedisi Şenlikleri'nin son gününde, yayla göçü için süslenen inekler daha çok süt vermeleri ve yaralarının çabuk iyileşmesi için denizde yıkandı.

Beşikdüzü'nün Çeşmeönü Limanı'nda düzenlenen törene Kaymakamı Alaattin Aktaş, Belediye Başkanı Ramis Uzun ve çok sayıda kişi katıldı. Kaymakam Alaattin Aktaş, Mayıs Yedisi geleneği hakkında bilgi verirken şunları söyledi:

"Eski takvime göre bugün Mayıs ayının 7'inci günü olduğu için şenlikleri bugün gerçekleştiriyoruz. Şenliğimizin bu bölümünde insanlar ineklerini denize sokuyor. Bunun ineklerine iyi geldiğine inanıyorlar. İnekler yıkandıktan sonra yayla göçü başlayacak. Burası cıvıl cıvıl, insanlar yöresel kıyafatlerini giymiş, inekler süslenmiş. Köy yaşantısı artık unutuluyor. Bu tür geleneklerin akademik çalışması yapılmalı ve gelecek nesillere aktarılması için yazılı ve görsel belgeler düzenlenmeli. Mayıs yedisi geleneği, Çepni Türkleri'nin Mayıs'ın yedisinde yaylalara çıkmadan önce geçim kaynağı olan hayvanlarıyla deniz suyunda yıkanmasının, deniz havası almasının, sağlık, güç, moral ve enerji depolamasının, yayla dönüşü olan sonbahara kadar geçecek süre içinde engin su ile vedalaşmasının sembolüdür. Bu gelenek günümüzde de yaşatılmaya çalışılmaktadır."

Daha sonra yayla göçü nedeniyle süsledikleri ineklerini hastalıklardan korunmaları ve bol süt vermeleri için denize sokan yöresel giysili kadınlar, türküler söyleyerek ineklerini yıkadı. Şenliğe katılanlar da kemençe ve davul- zurna eşliğinde horon tepti. Vatandaşların aşırı ilgisi nedeniyle zaman zaman izdiham görülen etkinlikle ayrıca yöresel mısır unu helvası dağıtıldı.

Şenlik kapsamında düzenlenen ve 36 ineğin katıldığı "en güzel inek" yarışmasında birinciliği Gülhanım Aksoy'un 'Aynalı' isimli ineği elde etti. Gülhanım Aksoy, ödül olarak aldığı 150 lira ile Aynalı'ya yem alacağını ifade ederek şunları söyledi:

"Aynalı'yı yarışmaya hazırlamak için 2 gün boyunca yıkadım, temizledim ve süsledim. Aldığım ödülle de yine ona yem ve kepek alacağım. Bakımı çok zor ama hayvanları çok sevdiğim için Aynalı'dan vazgeçemiyorum."

TUZLU SU YARALARINI İYİLEŞTİRİYOR

Karadeniz'in bazı kesimlerinde, kış boyunca ahırda kapalı kalan inekler yaylaya çıkmadan önce şifalı olduğuna inanılan tuzlu deniz suyuyla yıkanıyor. Böylece ineklerin hem kış boyunca vücutlarında oluşan yaraların iyileşeceğine, hem de daha fazla süt vereceklerine inanılıyor. Yayla göçü için süsledikleri ineklerini deniz suyuyla yıkayan kadınlar da, daha sonra yaz boyunca konaklayacakları yaylalara doğru yola çıkıyor.

DENİZ FACİASINDA ÖLEN 38 KİŞİ ANILDI

Mayıs Yedisi şenliklerinin son gününde ayrıca, 2000 yılında meydana gelen deniz faciasında ölen 38 kişi için de anma töreni düzenlendi. Doğu Gözaçan Parkı'ndaki Deniz Şehitleri Anıtı önünde yapılan anma törenine protokol üyelerinin yanı sıra faciada ölenlerin yakınları katıldı. Tören sırasında anıt önüne, kazada ölen yitirenlerinn fotoğraflarının bulunduğu pano yerleştirildi. Ölenlerin yakınları fotoğrafları öperek özlemlerini dile getirdi. Anma töreni ardından Kaymakam Alaattin Aktaş, Belediye Başkanı Ramis Uzun ve diğer ilgililer, sandalla denize açılarak kazanın olduğu yere çelenk bıraktı ve saygı duruşunda bulundu.

Beşikdüzü'nde 20 Mayıs 2000'de, baharın başlangıcının kutlandığı Mayıs Yedisi Şenlikleri kapsamında denize açılanları taşıyan balıkçı tekneleri aşırı yük nedeniyle alabora olmuş, kazada 38 kişi boğularak öldü. - Trabzon / Beşikdüzü

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Alaattin Aktaş Ramis Uzun Beşikdüzü Politika Trabzon Güncel Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title