Haberler

İngiliz Basınına "Ulusal Güvenlik" Sansürü

Güncelleme:
Abone Ol

Guardian, İngiliz hükümetinin medya organlarına "ulusal güvenliği tehdit edecek" yayınlar yapılmaması için "D bildirimi" gönderdiğini yazdı.

- Guardian, İngiliz hükümetinin medya organlarına "ulusal güvenliği tehdit edecek" yayınlar yapılmaması için "D bildirimi" gönderdiği yazdı

Gazete, bu bildirimin ardından katıldığı radyo programında Dışişleri Bakanı Hague'e

dinleme iddialarıyla ilgili soru yöneltilmediğine dikkati çekti

İngiliz The Guardian gazetesi, İngiltere hükümetinin "ulusal güvenliği tehdit edebilecek türde bilgilerin yayımlanmaması" için aralarında BBC, ITN, Sky News gibi kanalların da yer aldığı İngiliz basın kuruluşlarına hükümet tarafından kullanılan "D bildirimi"ni (D notice) gönderdiğini yazdı.

Medya kuruluşlarına "bildirim"in gönderilme tarihinin eski CIA mensubu Edward Snowden'ın sızdırdığı belgelerle ilgili haberlerin yayımlanmasından bir gün sonrasına denk geldiğine dikkati çeken Guardian, iletişim ve istihbarat birimi GCHQ'dan sorumlu İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague'e pazartesi günü BBC Radyo 4'te katıldığı programda dinleme iddialarıyla ilgili hiç soru sorulmadığını kaydetti.

Haberinde, BBC sözcüsünün açıklamalarına yer veren Guardian, sözcünün "D bildirim"le ilgili yorum yapmayı reddettiğini, ancak G8 Zirvesi, Co-op Bank ile ilgili kurtarma paketi ve Ian Brady davası gibi konuların işlendiği programda G-20 Zirvesi'yle ilgili de uygun düzeyde bilgi verildiğini savunduğunu aktardı. Gazete, bildirimin "özel ve gizli: yayın veya sosyal medya kullanımı için değil" notuyla gönderildiğini belirtti.

Guardian, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in, 2009 yılında G-20 toplantısı için İngiltere'yi ziyareti sırasında telefonlarının dinlendiğini yazmıştı. Bakan Şimşek'in dinlendiğine dair haberlerin ardından Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, "İddialar kaygı verici. Bu konuda İngiliz makamlarının resmi ve tatmin edici bir açıklama sunması beklenmektedir. İddialarda en ufak bir doğruluk payı bulunması halinde bunun öncelikle ilgili ülke açısından bir skandal teşkil edeceği aşikardır. Konuya ilişkin diplomatik girişim başlatıldı" ifadesi kullanılmıştı.

İngiltere Dışişleri Bakanlığı ise G-20 Zirvesi'ndeki dinleme iddialarıyla ilgili rahatsızlığın İngiltere'nin Ankara Büyükelçisi'ne iletildiğini teyit etmiş, ancak istihbarat konularıyla ilgili açıklama yapamayacaklarını bildirmişti. - London, City of

Kaynak: AA / Güncel

William Hague The Guardian Sky News Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title