İngilizce Öğrenirken Okulda 'Takas Dükkanı' Kurdular
KIRKLARELİ'deki TOKİ Ahmet Cevdet Paşa İlk ve Ortaokulu öğretmeni Hilal Kati'nin öğrencilerine İngilizce öğrenmeleri için 2.5 yıl önce başlattığı proje, okul yönetimi desteğiyle ihtiyacı olan öğrencilerin giyecek kıyafetlerini takas ettiği dükkan haline dönüştü.
KIRKLARELİ'deki TOKİ Ahmet Cevdet Paşa İlk ve Ortaokulu öğretmeni Hilal Kati'nin öğrencilerine İngilizce öğrenmeleri için 2.5 yıl önce başlattığı proje, okul yönetimi desteğiyle ihtiyacı olan öğrencilerin giyecek kıyafetlerini takas ettiği dükkan haline dönüştü. Okul içinde açılan öğrencilerin alışveriş yaptığı takas dükkanında para geçmiyor, işletmeciliğini de öğrenciler yapıyor.
Kırklareli TOKİ Ahmet Cevdet Paşa İlk ve Ortaokulu'nda İngilizce öğretmeni Hilal Kati, İngilizce üzerlerine isimlerini yazarak sınıfa getirdiği kıyafetlerle öğrencilerine yabancı dil öğretmeye başladı. Bir süre sonra İngilizce, kıyafet takas dükkanı tasarlayan Kati'nin projesi iki yıl içinde öğrenciler arasında takas dükkanına dönüştü. Okul yönetimi ve diğer öğretmenlerinin de desteğiyle proje sayesinde öğrencilerin dükkana getirdikleri kıyafetleri ihtiyacı oldukları kıyafetler ile değiştirdiklerini anlatan Hilal Kati, şöyle dedi:
"Yardım kampanyaları gibi şeylerde genelde zenginlerin fakirlere yardım ettiği ve bu şekilde de zenginlerden fakirlere üstten bir bakış olduğunu görüyoruz. Bu dükkanda ihtiyacını alıyor, ihtiyacın olmayanı getirip bırakıyorsun. Bu projemiz 2.5 yıldır devam ediyor. Okulumuzda herkes birbirine yardımcı olabilsin, eskilerimizi değerlendirelim, bizim sıkıldığımız kıyafetleri atıp başka bir yerden almaktansa buraya getirelim koyalım kardeşlerimiz bizimkileri alsın bir şekilde takas dükkanına dönüştürdük. Bütün okula duyurduk. Herkes buraya kıyafetler getirdi. Bu kıyafetleri getirdikten sonra dükkanımız büyük ve güzel bir yer oldu. Yavaş yavaş gelişti."
ÖĞRENCİLER İŞLETİYOR
Okul içinde kıyafet takasının ders arası teneffüslerde olduğunu söyleyen Hilal Kati, öğrencilerin kendilerine büyük ya da küçük gelen kıyafetleri takas ederek değerlendirdiğini dükkanın işletmeciliğini öğrencilerin nöbetleşerek yaptığını belirtti. Dükkan işletmeciliğini 8'nci sınıf öğrencilerinin gönüllü olarak üstlendiğini belirten Kati, şöyle dedi:
"8'nci sınıflar daha büyük olduğu için kardeşlerine örnek olurlar diye buraya gönüllü oldular. Öğrenciler teneffüs ya da öğlen arasında dükkanı açıp kardeşlerinin ihtiyaçları varsa takas usulü ile alışveriş yapılıyor. Gerçekten ihtiyaç sahibi öğrencilerimiz, yahut vatandaşlar olursa başka şekillerde de yardımcı oluyoruz. Bu sayede paylaşımı da onlara göstererek paylaşımı ön planda tutuyoruz. Sevgi defterinde gelen herkes paylaştığını ve paylaştığı sonucunda aldığı şeyi yazıyoruz. Amacımız burada kaç kişiyle paylaşıma geçmişiz onu bilmek. Sadece öğrencilerimiz değil, velilerimizde bu dükkandan yararlanıyor. Burada yaptığımız her şey köylerimizde de yankı buluyor. Geçen yıl 150 olan paylaşım bu yıl 300 kişiyi geçtik."
Ahmet Cevdet Paşa İlk ve Ortaokulu Müdürü İbrahim Erginsoy, takas dükkanın yardım alan aynı zamanda yardım veren konumunda olduğunu belirterek, "Bu proje öğretmen arkadaşlarımız ve öğrencilerimizle ekip ruhu içerisinde yaklaşık 2,5 yıldır sürdüre geldiğimiz projedir. Okulumuz taşıma merkezli bir okul. 14-15 köyümüzden öğrencilerimiz gelerek burada eğitim görüyor. Bu barajda bir şekilde çıkan enerji ister istemez bütün il merkezi dahilindeki köylerimize ulaşmış oluyoruz" dedi.
Takas dükkanından kıyafet değişimi yapan okul öğrencilerinden Gizem Palabıyık, üzerine küçük gelen kıyafeti daha büyük bir kıyafetle değiştirerek mutlu olduğunu söyledi. İhtiyacı olan herkesi takas dükaanından yararlanmaya davet eden Palabıyık, "Ben bir hırka verip bir gömlek aldım takas usulüyle. İhtiyacı olan herkesi buraya bekliyorum. Ekonomik açıdan da bizim için iyi. Ayrıca ihtiyacı olan herkes buradan yararlanabilir. Herkese bütün okullara tavsiye ediyorum" dedi. Projede görev alan öğrenci Melisanur Üner'de, "Biz bu projeyi ilk önce kıyafetlerin isimlerini İngilizce olarak daha iyi öğrenmek için gerçekleştirdik. Daha sonra ihtiyaç ve takas usulü olarak devam ettik. Ülkemizde insanlar paylaşıma çok kapandı son günlerde ve paylaşım yapsa bile söylemiyorlar. Biz burayı herkes için yaptık. Biz buraya ihtiyacı olan herkesi davet ediyoruz" diye konuştu.
- Kırklareli