Haberler

İngiltere Başbakanı May'e "Tiranlık" Suçlaması

Abone Ol

İngiltere Başbakanı Theresa May, milletvekillerinin ülkenin Avrupa Birliği'nden ayrılma süreciyle (Brexit) ilgili parlamentonun söz hakkı olması önerilerini reddederken, lideri olduğu Muhafazakar Parti içinde "tiranlıkla" eleştirildi.

İngiltere Başbakanı Theresa May, milletvekillerinin ülkenin Avrupa Birliği'nden ayrılma süreciyle (Brexit) ilgili parlamentonun söz hakkı olması önerilerini reddederken, lideri olduğu Muhafazakar Parti içinde "tiranlıkla" eleştirildi.

AB referandumu öncesi İngiltere'nin birlikten çıkması yönünde kampanya yürüten Muhafazakar Parti milletvekili Stephen Phillips, AB ile müzakereler başlamadan önce Brexit'in koşullarının parlamentoda tartışılması ve konunun parlamentonun oyuna sunulmasını istedi.

Phillips, Avam Kamarası lideri John Bercow'a gönderdiği mektupta, Başbakan Theresa May'i AB'den ayrılmakla ilgili demokratik ve anayasaya uygun olmayan bir yaklaşım sergilemekle eleştirdi.

Stephen Phillips mektubunda, "AB'nin tiranlığının hükümetin tiranlığıyla yer değiştirdiğini görüyoruz. Hükümetin, parlamentonun görüşünü almadan bir müzakere pozisyonu belirleme yetkisi yoktur." ifadelerini kullandı.

İngiltere Başbakanlığından yapılan açıklamada, milletvekilerinin AB ile yürütülecek müzakere sürecini sorgulamalarının gerekli olduğu ancak bu konuda oy kullanılmasının kabul edilebilir bir yol olmadığı bildirildi.

Açıklamada, "AB ile yürütülecek müzakere sürecini parlamento elbette tartışacak ve sorgulayacak. Bu kesinlikle gerekli ve doğrudur ancak İngiliz halkının halihazırda verdiği kararla ilgili ikinci bir oylamaya gitmek, ilerlemek için kabul edilebilir bir şey değildir." denildi.

İngiliz milletvekilleri, Başbakan May'e Brexit'in koşullarıyla ilgili parlamentonun oy hakkının olmasıyla ilgili baskı yapıyor. Stephen Phillips'in yanı sıra eski Liberal Demokrat Parti lideri Nick Clegg ile İşçi Partisi'nin eski genel başkanı Ed Miliband de Brexit süreciyle ilgili parlamentonun söz hakkı olmasını istiyor.

İngiltere Başbakanı May, ülkesinin AB'den resmen ayrılık sürecini başlatacak Lizbon Anlaşması'nın 50. maddesinin gelecek yıl Mart ayı sonundan önce devreye sokulacağını açıklamıştı.

Birleşik Krallık'ta 23 Haziran'da yapılan AB referandumunda halkın yüzde 52'si AB'den çıkış yönünde oy kullanmıştı. Lizbon Anlaşması'nın 50. maddesi AB üyesi ülkelerin birlikten çıkışını düzenliyor. 50. maddenin yürürlüğe girmesinin ardından başlayacak müzakere süreciyle İngiltere'nin AB'den resmen çıkmasının en az 2 yıl sürmesi öngörülüyor.

Kaynak: AA / Güncel

Avrupa Birliği Theresa May Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title