İngiltere'de Hükümete 'Brexit Stratejisi' Baskısı
İngiltere'de ana muhalefetteki İşçi Partisi hükümete ülkenin Avrupa Birliği'nden (AB) çıkış (Brexit) stratejisini açıklaması için baskı yapıyor.
İngiltere'de ana muhalefetteki İşçi Partisi hükümete ülkenin Avrupa Birliği'nden (AB) çıkış (Brexit) stratejisini açıklaması için baskı yapıyor. Parti, sorduğu 170 soruya yanıt verilmesini istedi.
İşçi Partisi lideri Jeremy Corbyn, Avam Kamarası'nda Brexit'e yönelik oturumda İngiltere Başbakanı Theresa May'i "kaotik, muhafazakar bir Brexit" yürütmekle suçladı. May ise Brexit görüşmelerinde "azimli" olacaklarını söyledi.
May ayrıca parlamentoda hükümetin Brexit planı üzerine tartışmalara açık olduğunu söyledi ancak Brexit sürecinin başlatılmasının meclis onayına sunulmasına karşı çıktı.
May'in açıklamalarının ardında sterlin ABD doları karşısında yüzde 1 oranında değer kazandı.
"Parlamentonun bunu tartışmayacak, ele almayacak ve sorgulamayacak olması fikri bütünüyle yanlış" diyen May, Brexit'e yönelik denetim sürecinin hükümetin müzakere pozisyonuna zarar vermemesi gerektiğini belirtti.
İşçi Partisi bugünkü oturum öncesi Brexit'ten sorumlu bakan David Davis'e 170 soru gönderdiklerini açıklamıştı.
Oturum sırasında söz alan Corbyn, hükümetin Brexit'le ilgili "hiçbir yanıtı" olmadığını söyledi. Corbyn "Başbakan kendi milletvekillerini rahatlatmak için felaket bir Brexit sürecini göze mi alıyor" dedi.
Maksimum erişim, maksimum göç kontrolü
Başbakan Theresa May 'azimli' bir Brexit stratejisi izleneceğini söylüyor.
May ise "Birleşik Krallık için en doğru anlaşmayı görüşeceğiz. Bu İngiltere'deki herkes için önemli ve bunu sağlayacağız" dedi.
May AB ortak pazarına "mümkün olduğu kadar maksimum erişim" sağlamayı hedeflediklerini ancak İngiltere halkının göçmenler konusunda "maksimum kontrol istediğini" belirtti.
Oturum öncesi BBC'ye konuşan İşçi Partisi'nin Dışişleri Sözcüsü Emily Thornberry "Bu ülke adına önemli kararlar vermek için kapalı bir odaya girip, kendi aralarında tartışıp ve gizli kalmasını istedikleri bir tür planla oradan çıkmayı düşünen bir hükümetimiz var. Biz bugün hükümetin yanıtlamasını beklediğimiz 170 soruyu yayınlıyoruz ve Brexit süreci resmen başlatılmadan önce bunlara cevap vermesini ya da ne azından bir fikri olmalarını bekliyoruz" dedi.
Brexit sürecinin "düzgün" şekilde denetlenmesini isteyen İşçi Partisi'nin açıklığa kavuşturulmasını istediği konular arasında; ticaret yöntemleri, AB ülkelerinden göçün nasıl yönetileceği, İngiltere'de yaşayan AB vatandaşlarının hakları ve 2020 sonrasına kadar AB bursları alan kişilere ne tür tazminatlar verileceği yer alıyor.
İşçi Partisi ayrıca Kuzey İrlanda ve İrlanda arasındaki sınır kontrollerinin, istihdam haklarının ve çevresel korumaların nasıl düzenleneceğinin de açıklığa kavuşmasını istiyor. Her güne bir soru
İşçi Partisi'nin 170 sorusu, İngiltere hükümetinin Mart ayı sonundan önce Brexit'i başlatma takviminde, her güne bir soru denk gelecek şekilde hazırlandı.
Ana muhalefet partisi, Brexit için Parlamento onayına gerek olmadığı görüşünde.
Ancak AB'den ayrılmanın "İngiltere için bir dönüm noktası" olduğunu vurgulayan parti, Brexit müzakareleri başlamadan önce "detaylı ve şeffaf bir tartışma" yapılmasında ısrarlı.
Birleşik Krallık, 23 Haziran'da yapılan referandumda yüzde 52 oyla AB'den ayrılma kararı almıştı. Başbakan Theresa May, lideri olduğu Muhafazakar Parti'nin yıllık konferansında, Brexit müzakerelerine Mart ayı sonundan önce başlayacaklarını açıklamıştı.