İngiltere - İran, Suriye Meselesini Görüştü
İngiltere Dışişleri Bakanı Hague, İran Dışişleri Bakanı Zarif ile yaptığı telefon görüşmesinde, Suriye meselesini ve nükleer programı görüştü.
İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague ve İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif'in bugün telefonda İran'la P5+1 arasında dün uygulanmaya başlanan nükleer anlaşma ve Suriye krizini görüştükleri belirtildi.
İngiltere Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, Hague ve Zarif'in, Suriye meselesi, İran'ın nükleer programı ve iki ülke arasındaki ikili ilişkileri görüştükleri bildirildi.
Açıklamada, Hague'in İran'ın nükleer programındaki ilerlemeyi durdurmaya yönelik Ortak Eylem Planı'nın dün yürürlüğe girmesini memnuniyetle karşıladığı belirtilen açıklamada şu görüşlere yer verildi:
"Hague, anlaşmayı İran'ın ciddi endişe yaratan programıyla ilgili pozitif bir adım ve önemli bir dönüm noktası olarak tanımladı ve konuyla ilgili tam diplomatik çözüme ulaşmak için Zarif'e, Birleşik Krallık'ın P5+1 ortakları ve İran arasında güçlü çalışmalarını sürdürmeye devam edeceğini hatırlattı."
İki bakanın Suriye'de yaşanan krizi de görüştükleri belirtilen açıklamada, Hague'in Suriye'de çatışmaların son bulmasına temel oluşturan Haziran 2012'de açıklanan Cenevre Bildirisi'nin önemini vurguladığı ve Birleşik Krallık'ın İran'la bu konu üzerinde gelecekte görüşmeye açık kalmaya devam edeceğini söylediği kaydedildi.
Hague ve Zarif'in de yerleşik olmayan maslahatgüzarların ziyaretlerini memnuniyetle karşıladığı bildirilen açıklamada, iki bakanın, ülkelerinin ikili ilişkilerin karşılıklı olarak ve adım adım gelişmesi konusunda anlaşmaya vardıkları ifade edildi.
İngiltere ile İran arasındaki diplomatik ilişkilerde son dönemde iyileşme yaşanmış, iki ülke karşılıklı olarak "yerleşik olmayan" maslahatgüzar görevlendirmişti.
İngiltere, İran'ın başkenti Tahran'daki diplomatik temsilciliklerinin 2011 yılında bir grup öğrenci tarafından basılması ve altı elçilik görevlisinin rehin alınmasının ardından büyükelçiliğini kapatmıştı. İngiltere'nin, nükleer programı dolayısıyla aldığı yeni yaptırım kararının ardından Tahran Büyükelçiliğine düzenlenen saldırı, 1979 yılındaki İran İslam Devrimi'nden sonra iki ülke arasında yaşanan en kötü kriz olarak nitelendirilmişti.
Birleşik Krallık, İran Cumhurbaşkanlığına Hasan Ruhani'nin seçilmesiyle başlayan ikili ilişkilerdeki yumuşama süreciyle, bu ülkeye yerleşik olmayan maslahatgüzar atama kararı almıştı.
İngiltere, İran'ın nükleer programıyla ilgili uluslararası kaygıların giderilmesinin yanı sıra Suriye'deki krizin sona ermesi için de Hasan Ruhani dönemini "fırsat" olarak görüyor. - London, City of