Haberler

İnkılap Vapuru Davasının 2. Duruşması Yapıldı

Güncelleme:
Abone Ol

İnkılap vapuruna kaçak kat çıkıldığı gerekçesi ile Atalay Turizm tarafından açılan davanın ikinci duruşması yapıldı.

İnkılap vapuruna kaçak kat çıkıldığı gerekçesi ile Yalova Belediyesi'nin tek taraflı olarak kira sözleşmesini feshettiği Atalay Turizm tarafından açılan davanın ikinci duruşması yapıldı. Duruşmada Başkan Yakup Koçal, bakanlığın İnkılap vapuruna 'yapı' dediği için eklentiyi kaçak kat olarak değerlendirdiklerini söyledi.

2. Asliye Hukuk Mahkemesi'nde görülen davanın ikinci celsesinde Yalova Belediye Başkanı Yakup Koçal, Başkan Yardımcısı Ahmet Özsümer ve gemi projesini yapan Özer Kaymak şahit olarak dinlendi. Firmanın kira sözleşmesinin iptali üzerine açtığı davada Atalaylar Turizm vekilleri Avukat Ali Kemal Gülay ve Mustafa Osmanoğlu ile Yalova Belediyesi'ni temsilen avukat Ali Güler ve firma sahibi Sadrettin Atalay da hazır bulundu.

Başkan Koçal, verdiği ifade, bir önceki belediye yönetimi döneminde vapurun Yabeltaş'a ihale edildiğini, daha sonra sözleşmenin karşılıklı olarak feshedildiğini hatırlattı. Ardından yine belediyeye dönen geminin ihaleye çıkarıldığını aktaran Koçal, "İnkılap vapuru meclis kararınca yap-işlet-devret modeli ile ihaleye çıkarıldı. İlk ihaleye katılan olmadı. Daha sonra yapılan ihaleyi kazanan firma ile sözleşme yaptık. Sözleşme gereği de vapur şirkete teslim edildi" diye konuştu.

3-4 ay sonra firmanın sözleşmeye aykırı şekilde davrandığından dolayı İmar Müdürlüğü'nün tutanak tanzim ettiğini kaydeden Koçal, "Yapılan işlem İnkılap vapuruna sözleşmeye aykırı olarak kat çıkılmasından kaynaklanıyor. Sözleşme yaşanan gelişmeler üzerine encümen tarafından feshedilmiştir" dedi.

Davacı firmanın vekili Avukat Ali Kemal Gülay'ın sorularını da cevaplayan Koçal, daha önce bazı yayın organlarında çıkan sözlerin kendine ait olduğunu kabul etti. Konuyla ilgili Bayındırlık Bakanlığı'ndan görüş aldıklarını da aktaran Koçal, "Bakanlığı bunun yapı mı yoksa gemi mi olduğuna dair görüş sorduk. Gelen yazıda bize bunun bir yapı olduğu bildirildi. Biz de yapı olarak buna kaçak kat çıkıldığı için gerekeni yaptık" dedi.

Kedilerine firma tarafından resmi bir projenin sunulmadığını kaydeden Koçal, "Bize buranın resimlerini gösterdiler, biz de şifahen görüşlerimizi bildirdik. Firma yetkililerine siyasi baskı sebebiyle burayı mühürlediğimizi de söylemedik" şeklinde konuştu.

Başkan Yardımcısı Özsümer de kendilerine resmi olarak bir projenin gelmediğini kaydetti. Birtakım bilgisayar çalışmalarının kendilerine getirildiğini ve görüş olarak da şifahen firmaya uyarılarda bulunduklarını kaydeden Özsümer, "Zaten sözleşme şartnamesinde nelerin yapılıp yapılmayacağı açık. Bize 2-3 çeşit projeyi gösterdiler. Fakat biz bu projelere onay vermedik. Zaten bize resmi olmayan yoldan sunulan hiçbir projeye onay veremeyiz" dedi.

Vapurdaki kaçak katlarla ilgili gerekli işlemlerin yapıldığını ifade eden Özsümer, firmanın kesinlikle kendi bilgileri dışında çalışmalarına devam ettiğini kaydetti. Özsümer, davacı şirketin resmi bir proje sunmadan da çalışmalar başladığını sözlerine ekledi.

İnkılap ile ilgili projeyi hazırlayan Gemi İnşaat Mühendisi Özer Kaymak ise gemi projesinin Türk Loydu Vakfı ve Gemi Mühendisleri Odası'ndan proje onayını aldığını belirterek şunları kaydetti:

"Biz çalışmalarımızı hep gemi üzerine yaptık. Daha sonra geminin İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin üzerine kayıtlı olduğunu gördük. Gemi tespitini çıkardık. Proje onaylanmadan sadece ön hazırlıklar yapıldı. Proje belediyeye sunuldu ve Ruhsat Müdürlüğü'nden de belge alındı, fakat tarihini hatırlamıyorum. Geminin mühürlendiğini duydum, fakat herhangi bir yerde mühür görmedim ve çalışmalar devam etti".

Kaymak, konuyu Özsümer'e sorduğunu dile getirerek, "Bana mühürlenmenin usulen olduğunu söyledi" dedi. Özsümer ise, "Usulen mühürlediğimizi söylemedim. Bizim yapmak zorunda olduğumuzu, fakat kendilerinin proje çalışmalarını tamamlamaları gerektiğini ifade ettim" dedi.

Davacı vekili Gülay, HMK 264'e göre şahitler Koçal ve Özsümer hakkında işlem yapılmasını istedi. Mahkeme HMK 264'e göre işlem yapılması talebini reddederek, tarafların esas hakkında yazılı olarak başvuruda bulunması için 15 günlük mühlet verdi. Duruşma ileri bir tarihe ertelendi. - YALOVA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Ahmet Özsümer Yakup Koçal Yalova Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title