Haberler

Innotrans Berlin 2016 Fuarı Devam Ediyor

Abone Ol

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Orhan Birdal, havacılık alanındaki gelişmeyi model olarak demiryolları sektörüne aktarmak istediklerini belirterek, "Serbestleşmeyle birlikte demiryollarının hak ettiği yere geleceğine inanıyoruz.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Orhan Birdal, havacılık alanındaki gelişmeyi model olarak demiryolları sektörüne aktarmak istediklerini belirterek, "Serbestleşmeyle birlikte demiryollarının hak ettiği yere geleceğine inanıyoruz." dedi.

Almanya'nın başkenti Berlin'de devam eden Uluslararası Demiryolu Teknolojileri, Sistemleri ve Araçları Fuarı'nda (InnoTrans Berlin 2016) incelemelerde bulunan Birdal, gazetecilere yaptığı açıklamada, Türkiye'de demiryolu sektörünün 2003'ten bu yana ciddi bir sıçrama yaptığını söyledi.

Türkiye'de 13 sene önce havacılıkta da benzer gelişmeler yaşandığını hatırlatan Birdal, şöyle devam etti:

"2003 yılına kadar Türkiye'de tekel diyebileceğimiz tek bir şirketin havayolu taşımacılığı vardı. Bu tekel kaldırıldığında Türkiye'nin hem yurt içinde hem de yurt dışından aldığı pay arttı. Türkiye, dünyada önemli havayolu sektörüne sahip ülkelerden biri haline geldi. Türk Hava Yolları (THY), Avrupa'nın birinci havayolu konumuna geldi. İstanbul'daki havalimanı, dünyanın en büyük ve önemli havalimanlarından biri olacak. Havacılık alanındaki gelişmeyi biz model olarak demiryolları sektörüne aktarmak istiyoruz. Serbestleşmeyle birlikte demiryollarının hak ettiği yere geleceğine inanıyoruz."

2023 vizyonu

Birdal, uzun yıllar ihmal edilen demiryolu sektörünün, Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryollarının (TCDD) büyük hamleleri, hükümetin desteği, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım'ın vizyonuyla büyük atılımlar yaptığını vurguladı.

Türkiye'nin bu dönemde ilk kez Yüksek Hızlı Tren (YHT) ile tanıştığını bildiren Birdal, "Sadece YHT değil, 10 bin kilometreden fazla eski demiryolu hatları yenilendi, hizmete sunuldu konvansiyonel hatlarımız. Bunun dışında bin 200 kilometre YHT hattı yapıldı, hala yapılmaya devam ediyor." diye konuştu.

YHT'nin Ankara-İstanbul, Ankara-Konya ve Ankara-Eskişehir güzergahlarında işletildiğini dile getiren Birdal, Başkent'i batıda İzmir, doğuda Sivas'a ve daha ilerisine bağlayacak hatların yapımının sürdüğünü belirtti.

Birdal, demiryolu sektöründe 2023 vizyonu hedeflerine ulaşmak için TCDD'nin yoğun gayret sarf ettiğini anlattı.

Özel tren işletmeciliği yapılabilecek

Türk firmalarının 2006'dan bu yana iki yılda bir düzenli olarak InnoTrans Fuarı'na katıldığı bilgisini veren Birdal, "Bugünkü fuarda 45 Türk firması mevcut. Bu aslında Türkiye'de demiryolu gelişimini son yıllarda göstermesi açısından önemli bir gösterge. Bu gelecek yıllarda artarak devam edecek." değerlendirmesine bulundu.

Orhan Birdal, demiryolu sektörünün 2003 yılından bu yana şaha kalktığına dikkati çekti.

Demiryollarındaki şahlanışın süreceğini kaydeden Birdal, "Türkiye, demiryolu taşımacılığına aslında susamış durumda. Cumhuriyet'in ilk yıllarında büyük Atatürk'ün direktifiyle başlayan demiryolu sektörü maalesef bir dönem tamamen ihmal edildi. Demiryoluna olan ihtiyaç, hükümetimiz tarafından çok iyi değerlendirildiği için tekrar bir ivme kazandırıldı. Bundan sonra da devam edecek." ifadelerini kullandı.

Birdal, bu yıldan itibaren demiryollarının serbestleştirildiğini anımsatarak, isteyen özel sektör firmalarının tren ya da vagonlarıyla demiryollarını rayları bir anlamda kiralamak suretiyle özel tren işletebileceğini dile getirdi.

Özel firmaların da hem yolcu hem yük treni olarak işletebileceklerini kaydeden Birdal, bunun demiryolu sektöründe rekabeti getireceğini ve insanların daha fazla demiryolunu kullanmasına ve bu sektörün gelişmesine imkan sağlanacağını bildirdi.

Yabancı yatırımcılara kapılar açık

Türkiye'de demiryolu sektöründe yabancılarla birkaç tesis inşa edildiğini anlatan Birdal, Çinlilerle Ankara Sincan'da, Korelilerle Sakarya'da ortak fabrikalar kurulduğunu ifade etti.

Birdal, Türkiye'de üretilecek tren setlerinde yerlilik oranını mümkün olduğunca yükseltmek istediklerine değinerek, "Şirketler ne kadar çok yerli malzeme kullanarak tren imal etmek isterlerse onlara o kadar kapımızı açacağız. Türkiye aslında önemli bir pazar. Hem de daha doğuya açılmamız bakımından da bu altyapıya sahip olduğumuz için yatırımcıları cezbedecek bir özellik taşıyor." açıklamasında bulundu.

TCDD'nin Siemens firmasından sipariş ettiği yüksek hızlı "Velaro Türkiye" adlı treni de inceleyen Birdal, bunun tamamen Türkiye için dizayn edildiği bilgisini verdi. Tren setinden Türkiye'de YHT hatları artıkça daha da alacaklarına işaret eden Birdal, bu trenlerin "konforun zirvesinde" olduğunu sözlerine ekledi.

InnoTrans Fuarı'na 60 ülkeden yaklaşık 3 bin firma katılıyor.

Kaynak: AA / Güncel

Orhan Birdal İstanbul Berlin Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title