"İnsan Hakları Düşüncesinin Batı Toplumlarında ve Ülkemizdeki Gelişimi"
Ali Kuyaksil Tarafından, Gaziantep Üniversitesi İslâhiye Kültür Merkezi'nde "İnsan Hakları Düşüncesinin Batı Toplumlarında Ve Ülkemizdeki Gelişimi" Adlı Konferans Gerçekleştirildi.
İslâhiye Kaymakamlığı, İslâhiye Belediyesi ve Gaziantep Üniversitesi işbirliğiyle gaziantep polis meslek yüksek okulu öğretim üyesi yrd. Doç. Dr. Ali kuyaksil tarafından, gaziantep üniversitesi islâhiye kültür merkezi'nde "insan hakları düşüncesinin batı toplumlarında ve ülkemizdeki gelişimi" adlı konferans gerçekleştirildi.
Konferansa; Gaziantep Üniversitesi İslâhiye İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı ve İslâhiye Meslek Yüksekokulu Müdürü Yrd. Doç. Dr. Metin Yıldırım, İslâhiye Meslek Yüksekokulu Müdür Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Selçuk Özmen, İlçe Emniyet Müdürü Enver Soylu, İlçe Jandarma Komutanı Yüzbaşı Ömüral Beşikçi, İlçe Milli Eğitim Müdürü Akın Özdemir ve çok sayıda öğrenci katıldı.
İnsan hakları düşüncesinin batı toplumlarında ve ülkemizdeki gelişimini anlatan Yrd. Doç. Dr. Kuyaksil, insan hak ve özgürlükleri ile ilgili genel kavramlar, insan haklarına bakış modelleri ve ortaçağda insan hakları hakkında bilgi verdi.
Orta çağda Katoliklerde katı din inançlarına karşı gelenleri cezalandırmak için kurulan kilise mahkemelerini anlatan Yrd. Doç. Dr. Kuyaksil "Zaman zaman ülkemizde partiler arası siyasi mücadelede 'ortaçağ karanlığı' şeklinde aşağılayıcı bir deyim olarak kullanılan ortaçağ; aslında Batı dünyası için çöküşlerin, zulümlerin, karanlığın olduğu bir dönemdir. İslam ve Türk dünyası için ise bu dönem büyük imparatorlukların, görkemli medeniyetlerin kurulduğu, dünya nizamının elde tutulduğu, en parlak yüzyılların yaşandığı dönemdir. İslamiyet bu çağda yeryüzüne inmiş, Selçuklu, Osmanlı devletleri bu çağ içinde kurulmuştur" şeklinde konuştu.
Kuyaksil, "Millet olarak tarihteki eski onurlu rollerimizi içinde bulunduğumuz çağın gereklerine göre yeniden üstlenmek istiyorsak, insan haklarına dayalı, kamu özgürlüklerini her bakımdan tanıyan bir demokratik rejim içerisinde yaşamak zorundayız.
Türkiye, tarihi ve kültürel temelinde yatan ilkelere bağlı kaldıkça ve onları içinde bulunduğu çağın ihtiyaçlarına göre geliştirdikçe, insan hakları, kamu özgürlükleri ve demokrasi konusunda örnek olarak gösterilen bir konuma gelecektir. Herkes bu inancı paylaştığı zaman, aksaklıklar çok kısa bir süre içerisinde elbirliği ve hoşgörü içerisinde giderilebilir" diye konuştu.
Konferansın sonunda İslâhiye İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı ve İslâhiye Meslek Yüksekokulu Müdürü Yrd. Doç. Dr. Metin Yıldırım tarafından, Gaziantep Polis Meslek Yüksek Okulu Öğretim Üyesi Y. Doç. Dr. Ali Kuyaksil'e hediye takdim edildi.