Haberler

İnternet Medyası" Paneli

Abone Ol

Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürü Karakaya: "Türkiye'de internet kullanıcısı sayısı 32 milyon ama facebook hesabı sayısı 34 milyon. Biraz yeni medyaya katılımımız sanırım sosyal medya üzerinden oluyor" "Biz çocuk ve medya ilişkisini incelemeyi planlarken kafamızda hep şu şablon vardı, 'çocuk televizyondan.

Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürü Murat Karakaya, " Türkiye'de internet kullanıcısı sayısı 32 milyon ama facebook hesabı sayısı 34 milyon. Biraz yeni medyaya katılımımız sanırım sosyal medya üzerinden oluyor" dedi.

Karakaya, Erciyes Üniversitesi (ERÜ) İletişim Fakültesi Konferans Salonu girişinde, öğrencilerin çektiği haber fotoğraflarından oluşan sergiyi açtıktan sonra BYEGM ile İletişim Fakültesi tarafından düzenlenen "İnternet Medyası" konulu panelde yaptığı konuşmada, İphone veya tabletler üzerinden haberlerin takip edildiği bir sürece girildiğini söyledi.

Yeni medyayla artık iletişim imkanlarının derinleştiğini, bu sürecin eskiden gündemde olan tekelleşme, totalleşme gibi birçok sorunun da aslında panzehiri niteliği taşıdığını ifade eden Karakaya, şunları kaydetti:

"Bu aslında yerelin de sesini duyurması için bir imkan tanıyor. Biz de yereli kendi mecrasından çıkararak, sesini dünya çapında duyurabilmesi için platformlar oluşturmaya çalışıyoruz. Özellikle yeni medya üzerinden seslerini duyurabilmesi için yerel medyayı teşvik ediyoruz. Yeni medya altında sosyal medya ayrı bir başlık. Ülkemiz, yeni medya-sosyal medya entegrasyonu açısından dünyada en ileri ülkelerden birisi. Türkiye'de internet kullanıcısı sayısı 32 milyon ama facebook hesabı sayısı 34 milyon. Biraz yeni medyaya katılımımız sanırım sosyal medya üzerinden oluyor."

Geçen yıl "çocuk ve medya" konulu bir kongre gerçekleştirdiklerini anımsatan Karakaya, çocuk ve medya ilişkisi içinde yeni medyayı da değerlendirme imkanı bulduklarını vurguladı.

Bu konuda Radyo Televizyon Üst Kurulu'nun bir araştırma gerçekleştirdiğine dikkati çeken Karakaya, şöyle devam etti:

"Biz çocuk ve medya ilişkisini incelemeyi planlarken kafamızda hep şu şablon vardı, 'çocuk televizyondan olumsuz etkileniyor'. Ama araştırma sonuçlarında gördük ki çocukların medya kullanma alışkanlıklarında birinci sırayı cep telefonları almış. Gençleri değil, çocukları konuşuyoruz. İkinci sırada masa üstü bilgisayarlar, üçüncü sırada televizyon geliyor. Aynı zamanda bu yeni medya dediğimiz olgu sanırım işin özel sektör tarafı haricinde kamusal yapılanmaları da etkileyecektir diye düşünüyorum."

"Biz gerçek medyayız"

Panele konuşmacı olarak katılan İnternethaber Yönetim Kurulu Başkanı Hadi Özışık da yeni medya diye birşey olmadığını ve artık yeni olmadıklarını vurguladı.

Eski medyaya meydan okuyan gerçek medya olduklarını dile getiren Özışık, şunları kaydetti:

"Yeni medya adı altında üniversitelerde ilk başta bölümler açıldı sonradan bundan vazgeçildi. Yeni medya olarak biz belki etki olarak, güç olarak, tam anlaşılmış değiliz ama biz gerçek medyanın kendisiyiz. Gazeteler de, eski medya da bize ayak uydurmaya başladı. İnternet medyası olmasaydı geleneksel medya sizlerin, bizlerin takip ettiği o resmi web sitelerini hiçbir zaman güncellemeyecek, ertesi güne bizi mahkum edeceklerdi. Biz haberleri ve yazarları ertesi gün gazetelerden okuyacak, sıcak haberleri hiçbir zaman okuyamayacaktık. Biz 2000 yılında sıcak haber vermeye başladığımızda 2 yıl sonra Hürriyet gazetesi web sayfasını resmi hale getirerek haberlerini oradan vermeye başladı. Türkiye'de etkimizin yavaş yavaş artması da sorunlarımızın çok olmasından. Sorunlarımızın başında da internet medyası yasası geliyor."

Haber7 Genel Yayın Yönetmeni İbrahim Erdoğan da tekonolojiyi çok hızlı takip edebilen, yatırımları çok hızlı yapabilen çok hızlı gelişebilen hergün yeni atılımlara imza atabilen bir mecra olduklarını ifade etti.

İnternet medyasının fazla ilgi görmesinin nedeninin de hızlı gelişim olduğunu belirten Erdoğan, "Bizler 1-2 milyon ziyaretçileri olan güçlü yayın organları haline geldik ve her geçen gün bu katlanarak devam ediyor. Çünkü artık insanlar vakit kaybı olmasın diye oturup saatlerce televizyon karşısında haber izlemekten imtina ediyor. Yolculukta, bulundukları mekanlarda, çalışma ortamlarında, dinlenme saatleri içinde, akıllı telefonlarla haberi anında alabiliyorlar. Bizim başka bir avantajımız da bizde yayımlanan bir haberi okuyanlar dünyanın neresinde olursa olsun gördüğünde o habere müdahil olup haberin içine girebiliyor" diye konuştu.

Ensonhaber Medya Grubu Başkanı Serkan Kalemciler ise İnternet medyasının parazit gibi sağdan soldan beslendiği algısının genç dimağlara sürekli pompalandığını söyledi.

Kalemciler, şunları söyledi:

"Arkadaşlar hepsi yalan, kuru iftira. Her gün 10 gazete alın. Gazetelerdeki haberler kısmının yüzde 90 aynı olduğunu göreceksiniz. Belki yüzde 10, belki yüzde 5'lik bir özel haber çıkıyor. Bu gazeteler yüzde 90'lık haberi çeşitli ajansların havuzlarından alıyor. Ajanslarda çalışan insanlar haberleri yazıyor, sayfa editörleri de kopyala yapıştır sistemiyle ajans datasından alıp kendi sayfasına yapıstırıyor. Dolayısıyla kopyala yapıştır hadisesi bu işin doğasında var. Onun için size bu tür şeyler pompalayan, 'başlıkla içeriğin hiç alakası yok', 'aradığınız fotoğraflar 75'inci sırada, bizi 74 resim haybeden dolaştırıyorsunuz' şeklindeki düşünceleri kale almayın."

Timetürk Genel Yayın Yönetmeni Nevzat Çiçek de iletişim kavramının değişmesiyle ortaya çıkan bir kavramdan bahsedildiğini vurguladı.

Çiçek, Mısır'daki devrim sürecinden, İran'daki 2009 öğrenci hareketlerine bakıldığında yeni devrim süreçlerinin de yeni medyayla başladığını görmenin mümkün olduğunu dile getirdi.

Konuşmaların ardından Genel Müdür Karakaya, Kayseri Valisi Orhan Düzgün'e plaket takdim etti. - Kayseri

Kaynak: AA / Güncel

Murat Karakaya Gazeteler Türkiye Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title