Haberler

"İntiharın fazla dile getirilmesi, girişimi tetikler"

Abone Ol

MUSTAFA GÜNGÖR - Emniyet Genel Müdürlüğü Sağlık İşleri Daire Başkanı Yüksel Çelik, "İntihar olayı ne kadar dile getirilirse, ne kadar konuşulursa ve yaygınlaştırılırsa bu girişimde bulunabilecek...

MUSTAFA GÜNGÖR - Emniyet Genel Müdürlüğü Sağlık İşleri Daire Başkanı Yüksel Çelik, "İntihar olayı ne kadar dile getirilirse, ne kadar konuşulursa ve yaygınlaştırılırsa bu girişimde bulunabilecek insanlarda bir etki yaratmakta ve tetiklemektedir. Görsel medya, sosyal medya ve basın yayın organları tarafından bu konunun daha hassas ele alınması lazım" dedi.

Çelik, Daire Başkanlığı tarafından bir termal otelde 6'ncısı gerçekleştirilen "Emniyet Teşkilatı Psikolojik Danışma ve Rehberlik Semineri"ne katılmak için geldiği Afyonkarahisar'da AA muhabirine, polis intiharlarının gündemde yer aldığını anımsattı.

Çalıştayda polislerin intiharı konusunu da tartıştıklarını kaydeden Çelik, "Hocalarımızdan da bu konuda görüşler alıyoruz. Silahlı görev yapan birimlerde intihar oranları daha yüksektir. Diğer ülke polisleriyle mukayese ettiğimiz zaman bizdeki rakamlar onlara göre yüksek değil ancak hiçbir arkadaşımızın zarar görmesini istemeyiz. Zaten bu amaçla Rehberlik ve Psikolojik Danışma Büro Amirlikleri kuruldu. Bu birimler yıl içerisinde personelimizle ve aileleriyle birebir ve gruplar halinde görüşmelerle hizmet veriyorlar" diye konuştu.

Polis intiharı oranının bu yıl 40 olduğuna dikkati çeken Çelik, "İntihar olayı ne kadar dile getirilirse, ne kadar konuşulursa ve yaygınlaştırılırsa bu girişimde bulunabilecek insanlarda bir etki yaratmakta ve tetiklemekte. Görsel medya, sosyal medya ve basın yayın organları tarafından bu konunun daha hassas bir şekilde özendirici değil caydırıcı olacak şekilde ele alınması lazım" ifadelerini kullandı.

Çelik, forum, twitter ve facebook gibi sosyal paylaşım sitelerinin ve memurların takip ettiği sitelerde bir konunun gündem yapıldığı zaman 10 binlerce giriş yapıldığını ve bunun görselinin basında olduğu gibi orada da tartışıldığını vurgulayarak, sorunların konuşulmasından, çözüm üretilmesinden yana olduklarını söyledi.

- "Medya, ruh sağlığı konusunda duyarlılık gösterebilir"

Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Oğuz Erkan Berksun da intihar haberlerinin toplumu olumsuz etkilediğini değerlendirerek, "Aslında toplumsal duyarlılık medyanın duyarlılığı anlaşılabilir bir şey. Elbetteki insan olarak ruh sağlığı konusunda, böyle önemli konuda bir duyarlılık gösterebilirler, bunda hiçbir sakınca yok. Fakat gösterilen duyarlılığın haberlere yansıyış biçimine dikkat edilmesi gerekiyor" dedi.

Dünya Ruh Sağlığı Teşkilatı'nın intiharı özendirecek ve romantize eden, intihar alanını ayrıntılı gösteren haberlerin yapılmasını olumlu bulmadığını ifade eden Prof. Dr. Berksun, şöyle devam etti:

"Dolayısıyla medyaya da çok büyük sorumluluk düşüyor. Örneğin polisler de son derece stres altında çalışan bir grup. Ruh sağlığına destek olunması gereken bir grup ama toplumun bir çok kesiminde de aynı duyarlılığı göstermemiz gerekiyor. Medya olarak bu konulara ilgi gösterilmesinde bir sakınca yok ancak haberi veriş biçiminde son derece profesyonel olmak gerektiği açıktır."

- Emniyet Genel Müdürlüğü Sağlık İşleri Daire Başkanı Yüksel Çelik, röpörtaj

- Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Oğuz Erkan Berksun, röpörtaj

Kaynak: AA / Güncel

Emniyet Genel Müdürlüğü Ankara Üniversitesi oğuz erkan Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title