İpek Eserler Görücüye Çıktı
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü organizesinde başlatılan "İpek böceği Yetiştiriciliği ve İpek Ürünlerinin Geliştirilmesi ve Yaygınlaştırılması Projesi" kapsamında hazırlanan ipek ürünler görücüye çıktı.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü organizesinde başlatılan "İpek böceği Yetiştiriciliği ve İpek Ürünlerinin Geliştirilmesi ve Yaygınlaştırılması Projesi" kapsamında hazırlanan ipek ürünler görücüye çıktı.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Eğitim Yayım ve Yayınlar Dairesi Başkanlığı Kırsalda Kadın Hizmetleri Koordinatörü Nimet Kaleli yaptığı açıklamada, projenin, Hatay için sürdürülebilir bir kalkınma modelini ortaya çıkardığını ifade etti.
Bu projede, kadın çiftçilerin çok büyük emeklerinin olduğunu belirten Kaleli, "Kırsalda kadınlar çok önemli, kadının tarımda yerini ve önemini ortaya koymaktadır. Bakanlık olarak biz kadınların eğitilmesi, kendilerini geliştirmeleri ve girişimcilik kapasitelerini arttırılmasıyla istihdam olanaklarının yaratılması ve projelerle güçlenmesi konusuna çok önem veriyoruz. Bugüne kadar 171 faaliyetle 2 milyona yakın kadınımız eğitimlerle desteklenmiş, projelerle güçlendirilmiştir. Bu projeler, kadınların gelecekte kendileri için çok önemli bir istihdam alanı oluşturmaları için bir kapı açmış oluyor" dedi.
Kaleli, ipek böceği yetiştiriciliğinin Hatay'da bir marka olması için de her zaman destek olacaklarını belirtti.
Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Aydın Tüfekçi, Hatay'da yüzyıllardır var olan ipek böceği yetiştiriciliğinin yeniden canlandırılması için bu projeyi geliştirdiklerini söyledi.
Son dönemde ipek böcekçiliği konusunda il genelinde yaşanan gerilemenin kendilerini üzdüğünü aktaran Tüfekçi, "Hatay'ın ipek böcekçiliğini canlandırmak, hareketlendirmek ve bu sektörü daha ileriye taşımak için bakanlıkla müşterek bir proje hazırladık. İpek böceği yetiştiriciliği ve buna bağlı ürünlerin yaygınlaştırılması projemizi, bakanlığımızın bütçe desteğiyle Yayladağı ve Defne ilçelerimizdeki 3 köyümüzde uygulamaya koyacağız. Amacımız, projemizi geliştirerek bölgemizde önemli olan ipek böceği yetiştiriciliğini çok daha yüksek rakamlara çıkarmak" diye konuştu.
İpek böceği yetiştiricisi Fatma Aklar (45) yaklaşık bir yıl önce Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü'nün duyurusuyla projeden haberdar olduğunu ve ipek böceği yetiştiriciliğine başladığını kaydetti. Köydeki 4 kadınla bir araya gelerek ipek böceği üretip ipek ürünler yapmaya başladığını kaydeden Aklar, yaptığı işlerle ev bütçesine katkı sağladığını aktardı. - HATAY