Haberler

İpekle Geleceğini Doku' Projesinde Mutlu Son

Abone Ol

İzmir'in Ödemiş İlçesi'ndeki S.S. Ödemiş Yöresi Çevre Kültür ve İşletme Kooperatifi'ne üye kadınların öncülüğünde Sabancı Vakfı'ndan hibe alınarak geliştirilen 'İpekle Geleceğini Doku' projesi sona erdi.

İzmir'in Ödemiş İlçesi'ndeki S.S. Ödemiş Yöresi Çevre Kültür ve İşletme Kooperatifi'ne üye kadınların öncülüğünde Sabancı Vakfı'ndan hibe alınarak geliştirilen 'İpekle Geleceğini Doku' projesi sona erdi. Proje kapsamında Ödemiş'te yaşayan 90 kadına ipek dokumacılığıyla ilgili mesleki eğitim verildi. Ödemiş Belediyesi'nin Halk Eğitim Müdürlüğü'ne tahsis ettiği Umurbey Mahallesi Mesçi Sokak'taki 2 katlı atölyede düzenlenen törene, CHP'li İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nun eşi Dr. Türkegül Kocağlu, eski Ödemiş Belediye Başkanı Bekir Keskin'in eşi öğretmen Gülfer Keskin, Ödemiş Halk Eğitim Merkezi Müdürü Serdar Ergin, Güzelbahçe, Kemalpaşa, Tire, Seferihisar, Birgi, Konaklı, Ovakent, Bergama ve Kiraz'ın eski CHP'li belediye başkanları eşleri ile kursiyerler katıldı. Kadın kursiyerler konuklara, kabak çiçeği dolması ve yaprak sarması ile çeşitli yiyeceklerden oluşan bir menü sundu. Projenin mimarı olarak bilinen Ödemiş Yöresi Çevre Kültür ve İşletme Kooperatifi ortaklarından eski Ödemiş Belediye Başkanı Bekir Keskin'in eşi öğretmen Gülfer Keskin, kooperatif olarak Sabancı Vakfı'na 2013 yılında, toplumsal gelişme hibe programı çerçevesinde 'İpekle Geleceğini Doku' adlı projeyi sunduklarını hatırlatarak, "Projemiz kabul edildi. Bugün bu projenin sonu geldi. Bu projemizde Ödemiş ve çevresinde bulunan 90 kadınımıza ipek çekme, boyama, dokuma, kooperatifçilik ve pazarlama eğitimleri verdik. Şimdi kurduğumuz tezgahlarda kendi kumaşlarımızı dokuyor, boyayıp satıyoruz. Hem kadınlarımıza para kazandırıp kendi ayakları üzerinde durmalarını sağlamayı hem de yok olmaya başlamış olan ipek kültürünü tekrar canlandırmayı hedefledik. 10 yıllık süreçte, köylerde ipek böceği yetiştiriciliğini teşvik etmek için ev ev dolaştık. Projenin ikinci ayağı olan dokumacılığı hayata geçirdik. Bugün bu projeye noktayı koyduk. Yüzde 100 pamuktan oluşan ve bir miktar ipek koyduğumuz Ödemiş çarşafını dokuyoruz. Ödemiş ipeği Osmanlı döneminde saraya taşındı. Kabe'nin örtüsünün bile Ödemiş ipeğinden yapıldığı gerçeği var. Biz bunu canlandırmak için yola çıktık" dedi.

"KADINLARIN EVDEN ÇIKMASI ŞART" İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nun eşi Türkegül Kocaoğlu da, başkan eşleriyle buluşmaktan duyduğu mutluluğu dile getirerek, 10 yıldır çok emek verdiklerini kaydetti. Kadın emeğinin hiçe sayıldığı bir ülkede kadınların kırsalda da şehirde de çalıştığını söyleyen Kocaoğlu, "Kooperatiflerin en güzel tarafı aracıları ortadan kaldırıp, emeğin değerlendirilmesini sağlamasıdır. Aziz Kocaoğlu kooperatifçiliğe büyük önem veriyor. Ödemiş'te ve Bayındır'da çiçekçiliğe, Tire'de süte gerekli desteği sağladı. Kadınların evden çıkması şart. Eve kapanması kadar kadını körelten bir durum yok. Çalışmalar onların depresyondan uzaklaşmalarını sağlıyor" diye konuştu. Projeye eğitmen desteği sağlayan Halk Eğitim Merkezi Müdürü Serdar Ergin de "Ödemiş'i ipeğin merkezi haline getireceğiz, Ödemiş'te kadınlarımız için farklı kurslar da açılacak. Herkesi bekliyoruz" dedi. Daha sonra kadınların yaptığı eserlerin bulunduğu tezgahlar gezildi. Türkegül Kocaoğlu, ipek tezgahının başına geçerek ipek dokudu.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Aziz Kocaoğlu Ödemiş İzmir Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title