Haberler

Irak'a Gidecek TISİAD Heyeti Cizre'de

Güncelleme:
Abone Ol

Türkiye- Irak Sanayici ve İşadamları derneği (TISİAD) heyetinin Irak'a yapacağı 4 günlük gezi için Şırnak'ın Cizre İlçesi'ne geldi.

Türkiye- Irak Sanayici ve İşadamları derneği (TISİAD) heyetinin Irak'a yapacağı 4 günlük gezi için Şırnak'ın Cizre İlçesi'ne geldi. TISİAD Başkanı Nevaf Kılıç, iki kardeş ülke arasında ilişkilerin güçlenmesi için 'ticaret dostluğu geliştirir' inancıyla çalışmalarını sürdürdüklerini belirterek, "2023 yılında hedeflenen 500 milyar dolarlık ihracat hedefinin Irak'ın payına düşen 100 milyar dolarının elde edilmesi için çalışıyoruz" dedi.

Irak'ın Gaziantep Başkonsolosu Taaban Al Bazzaz'ın da eşlik ettiği gezi kapsamında, Cizre Belediyesi ve Cizre Ticaret ve Sanayi Odası ziyaret edildi. Irak'ın Gaziantep Başkonsolosu Taaban Al Bazzaz, Irak ile Türkiye arasındaki ilişkilerin gelişmesinde işadamlarına büyük görevler düştüğünü vurgulayarak, "Halen 10 milyar doları aşan Türkiye ile Irak arasındaki ticaret hacminin bu yıl 15 milyar dolara çıkarılmasını hedefliyoruz. Ancak IŞİD nedeniyle sekteye uğrayan bu hedefin, sorunun çözülmesi ile çok daha yüksek rakamlarda gerçekleşeceğine inanıyorum" diye konuştu.

'MEVZUAT VE ALTYAPI DÜZENLEMELERİNE İHTİYAÇ VAR'

TISİAD Başkanı Nevaf Kılıç, kuruluşunun 3'üncü yılını kutlayan derneklerinin kısa zamanda büyük mesafe kat ettiğini belirtirek, merkezi Mersin olan derneğin İstanbul, Mardin, Şırnak ile Irak'ın Duhok kentinde ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde temsilciliklerinin bulunduğunu söyledi. Irak ile ticaretin yoğun olduğu bölgelerdeki temsilcilik açılışlarının süreceğini belirten Kılıç şunları kaydetti:

"İki kardeş ülke olan Türkiye ve Irak arasındaki ilişkilerin güçlenmesinde ticaret dostluğu geliştirir inancıyla çalışmalarımızı sürdürüyoruz. 2023 yılında hedeflenen 500 milyar dolarlık ihracat hedefinin Irak'ın payına düşen 100 milyar dolarının elde edilmesi için çabalıyoruz. Ancak, bu hedefe ulaşılması noktasında özel sektörün taleplerinin karşılanması büyük önem arz ediyor. Öncelikle mevzuat ve altyapı anlamında yeni düzenlemelere ihtiyaç var. Öte yandan, yılda ortalama 700 bini aşkın seferin yapıldığı Habur sınır kapısı'nda acilen ihtiyaca cevap verecek düzenlemelere gidilmeli. Ayrıca kapıda bölge insanının görev yapması sağlanmalı, işadamlarına öncelikli geçiş hakkı tanınmalıdır. Bölgeye 5 yeni sınır kapısı daha açılmalı, bölgenin yol talepleri giderilmelidir."

Heyet üyeleri yarın Habur Sınır Kapısı'ndan Irak'a geçecek. - Şırnak

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Türkiye Şırnak Cizre Irak Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title