Irak'ta Cumhurbaşkanlığı Seçimi Gündemde
Sevsen Kayacı/Zeynep Hilal Karyağdı - Eski Irak Başbakanı ve Irakiye Koalisyonu Başkanı İyad Allavi, "mevcut yönetimin ülkeyi çıkmaza soktuğunu" ileri sürdü.
Sevsen Kayacı/Zeynep Hilal Karyağdı - Eski Irak Başbakanı ve Irakiye Koalisyonu Başkanı İyad Allavi, "mevcut yönetimin ülkeyi çıkmaza soktuğunu" ileri sürdü.
Allavi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Irak'ta siyasi dengenin sağlanması için 2 yıl önce kendisinin cumhurbaşkanı olmasını ABD'nin önerdiğini ancak Kürtlerin de görüşünü aldıktan sonra ulusal ortaklık oluşturulmasına karar verildiğini anımsattı.
Irak Cumhurbaşkanlığı'na aday gösterilmesinin ABD Başkanı Barack Obama'nın önerisiyle olduğunu belirten Allavi, Irakiye Koalisyonu'nun bu öneriyi kabullendiğini ancak diğer siyasi kesimleri de gözardı etmek istemediklerini, bu sebeple ulusal ortaklık kurulduğunu anlattı.
Ulusal ortaklıklığa değinen Allavi, şunları söyledi:
"Irak'ta Ulusal ortaklık anlaşması yapıldı. Stratejik siyasi kararlarda bizim ve ulusal koalisyon arasında ve benimle Maliki arasında ortaklık bulunuyor. Ancak siyasi dengelerde ortaklık ilkesi Irak'ın geçtiğimiz yıllarda daha fazla gerginlik yaşamasına yol açtı. Şu an ülke, siyasi çıkmazın eşiğinde. Sorunun kökeni, 2 yıl önceki seçimde tarafların ortak eksende buluşmamasından kaynaklanıyor. Şimdiki yönetim de ülkeyi çıkmaza sokuyor."
Irak'ta Allavi ile Maliki'nin anlaşmaları üzerine Celal Talabani iki yıl önce Parlamento tarafından Irak Cumhurbaşkanlığı'na seçilmişti. ABD'nin Cumhurbaşkanı Talabani yerine Allavi'nin Cumhurbaşkanı olmasını istediğine ilişkin iddialar Irak gündeminde tartışılıyor.
- Suriye'deki olaylar-
Irak'ta siyasetin birçok sorunla karşılaştığını, siyasette, ekonomide, güvenlikte köklü sorunlar olduğunu ileri süren Allavi, "Bunların yanında bölgede şiddet olayları var. Bu şiddet olayları, bir ülkeden diğerine sıçrayabilir. Mesela Suriye'de olanlar sadece Suriye ile sınırlı kalmayacak, diğer ülkeleri de etkileyecek" dedi.
Türkiye-Irak ilişkilerine de değinen Allavi, bölgede önemli bir yer tutmaları dolayısıyla iki ülke arasında güçlü ekonomik ilişkiler kurulması gerektiğini vurgulayarak "Irak'ta petrol ve gaz bulunuyor. Batıdaki, doğudaki ülkelere, Türkiye'ye destek olabilir. Irak, doğal bir koridor gibidir. Türkiye'nin coğrafi konumundan ilişkilerinden faydalanabilir. Türkiye de Körfez ülkelerine açılmak için Irak'ın konumundan yararlanabilir" şeklinde konuştu.
Irak'tan Suriye'ye silah geçişi hakkında ayrıntılı bilgisi bulunmadığını söyleyen Allavi, Irak'ın bölgede önemli bir ülke olduğunu, Suriye'de olanlara karşı açık bir siyaseti olması gerektiğini, bölgedeki halkların güvenliğini sağlamak için sorumluluk üstlenmeleri gerektiğini kaydetti.
Yayıncı: Eyüphan Kılıç - BAĞDAT