Irak'ta Türkiye Türkçesi Yaygınlaşıyor
Kuzey Irak'ın Kerkük Genel Eğitim Müdürlüğü Türkmence Bölümü Müdürü Hazım Şükür Dakuklu, Irak genelinde 100 bin, Kerkük'te ise 37 bin öğrencinin Türkiye Türkçesi ile eğitim aldığını söyledi.
Kuzey Irak'ın Kerkük Genel Eğitim Müdürlüğü Türkmence Bölümü Müdürü Hazım Şükür Dakuklu, Irak genelinde 100 bin, Kerkük'te ise 37 bin öğrencinin Türkiye Türkçesi ile eğitim aldığını söyledi.
Kerküklü Türkmen öğretmenlerin Türkiye Türkçesi'ni geliştirmeleri amacıyla Kargıpınarı Belediyesi ile Türkmeneli Vakfı Kültür Merkezi tarafından düzenlenen 'Irak Türkmen Öğretmenleri Türkçe Kursu'nun son gününde bir değerlendirme toplantısı yapıldı. Toplantıda konuşan Kerkük Genel Eğitim Müdürlüğü Türkmence Bölümü Müdürü Hazım Şükür Dakuklu, bir milletin savaşla değil, dilini kaybetmesiyle yıkılabileceğini belirterek, "Dil olmaz ise millet milletliğini kaybeder, millet milletliğini kaybederse devlet kaybolur, memleketi, yöresi kaybolur. Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunda yaşadığı sıkıntıları bizler de yaşıyoruz. Milletimiz kanaat getirdi, fikrine yattı, bizde yeni harfler kullanmak için harekete geçtik. Bu da bizim için başlangıçta en büyük avantajdı" dedi.
Eğitimi sağlam olmayan milletin attığı adımların da sağlam olamayacağını kaydeden Dakuklu, "Bir zamanlar resmi dairelerde Türkmence konuşmak yasaktı. Yine de Türkmence yayın yapan bir gazetemiz, bir de dergimiz vardı. 2003 yılından sonra özgürlük güneşi doğduktan sonra insanlarımız Türkmence'yi ortaya attı. Kerkük'te 184, Türkmeneli'nde 400 okulumuz var. Irak genelinde 100 bin, Kerkük'te 37 bin öğrencimiz var ve hepsi bizim yeni alfabemizle Türkçe ve İstanbul ağzıyla okuyup yazıyor. ve Türkiye'den gelen desteklerle daha büyük adımlar atacağımıza inanıyoruz" ifadesini kullandı.
Ülkelerinde insanların caddede güvenle yürümeye muhtaç olduğunu anlatan Dakuklu, şunları söyledi:
"Allah'ım bu milleti terörün pençesinden korusun. Caddede yürümek bir kültür. Bizim öğretmenlerimiz bu kültüre dahi doğrudan muhtaç. Peki Irak'ta olan nedir? Tüm dünya insanlarının farklılıkları var. Ama ne yazık, bazı çirkin eller bulanık suda avlanmaya çalışıyor. Nusret Mayın Gemisi'ni gezdik, çok duygulandım. Şair olduğum için birkaç kez Çanakkale'ye değinmiştim. Çanakkale Kerküklülerin hatırında. Hangi millet şehitlerine saygı gösterir, o millet yaşamaya layıktır. Saygı göstermez ise, yaşamaya layık değildir. Türk milleti şehidine, bayrağına saygı gösteriyor. Niye, çünkü yaşamaya layık. Biz de bu milletin bir parçası olarak, belki aramızda bir çizgi var, buna sınır diyorlar ama gönüllerimizde öyle bir sınır ya da çizgi yok."
Kargıpınarı beldesinde Kerküklü öğretmenlerin Türkiye Türkçesi'ni geliştirmesinin amaçlandığı faaliyetlerin beklentilerin üzerinde faydalı olduğu dile getirilirken, toplantıya Irak Türkmen Öğretmenleri Birliği Türkiye Temsilcisi ve Türkmeneli Vakfı Kültür Merkezi Kültür Müşaviri Şemsettin Küzeci, Kargıpınarı Belediye Başkanı Kerim Şahin ile Kerküklü Türkmen öğretmenler katıldı. - MERSİN