Haberler

Irak'taki Çatışmalar

Abone Ol

Irak ordusunun, IŞİD kuşatmasındaki Amirli nahiyesini kurtarmak için operasyon hazırlığı yaptığı belirtildi Amirli Türkmenleri Kurtarma Hareketi Başkanı Bayatlı: "Bağdat’tan, Amirli’ye 7 helikopter geldi.

Irak ordusunun, Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) kuşatmasındaki Salahaddin'e bağlı Amirli nahiyesini kurtarmak için operasyon hazırlığı yaptığı bildirildi.

Amirli Türkmenleri Kurtarma Hareketi Başkanı Ali Bayatlı, telefonda AA muhabirine yaptığı açıklamada, Bağdat'tan nahiyeye silah ve mühimmat gönderildiğini belirterek, "Bağdat'tan, Amirli'ye 7 helikopter geldi. Bu helikopterin 4'ü silah ve mühimmat, diğer üçü ise gıda malzemesi getirdi. IŞİD militanlarına operasyon hazırlığı sürüyor" dedi.

Halihazırda silahlanan 5 bin Türkmenin, nahiyeyi koruduğunu ifade eden Bayatlı, Irak ordusunun, savaş uçaklarıyla Amirli çevresindeki IŞİD hedeflerini bombaladığını kaydetti.

"İnsani durum kötüleşiyor"

Nahiyedeki insani duruma da değinen Bayatlı, "İki aydır elektrik yok. Yiyecek ve suyumuz tükendi. Çocuklarımız ve yaşlılarımız hasta. Dayanacak gücümüz kalmadı" diye konuştu.

Amirli halkının, günlerdir kurtarılmayı beklediğini ve nahiyedeki insani durumun her geçen gün kötüye gittiğini dile getiren Bayatlı, "En son sezeryanla doğum yaptıracak doktor olmadığı için hamile bir kadın, bebeğiyle doğum esnasında hayatını kaybetti" ifadesini kullandı.

Bayatlı, nahiyedeki tek sağlık ocağının ihtiyaca cevap vermediğini, ilaç sıkıntısı ve elektrik kesintisi nedeniyle çatışmalarda yaralananlara "test yapılmadan kan verildiğini, kirli kuyu sularından içen çocukların ishal olduğunu" anlattı.

Amirli'ye en son helikopterle 3 ton gıda malzemesi gönderildiğini ancak bu yardımın 20 bin insana yetmediğini vurgulayan Bayatlı, gelen bakliyatın gramla ailelere dağıtıldığını aktardı.

"Evlerinin bahçelerine mezar yaptılar"

Amirli'deki bazı ailelerin, muhtemel IŞİD işgaline karşı evlerinin bahçesine kendi mezarlarını hazırladıklarını da ifade eden Bayatlı, şöyle konuştu:

"Bazı erkekler, kadınlarının, IŞİD militanlarının eline geçmemesi için evlerinin bahçesinde mezar kazıyor. Bu erkekler, nahiyenin IŞİD'in eline geçmesi durumunda kendilerini ve eşlerini öldüreceğini söylüyor." - Erbil

Kaynak: AA / Güncel

Bağdat Işid Irak Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title