Haberler

İran'la Yapılan Nükleer Müzakerelerde Anlaşma Sağlandı

Güncelleme:
Abone Ol

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, ülkesinin nükleer programı üzerinde dünya güçleri ile yürüttükleri müzakerelerde uzlaşmaya vardıklarını açıkladı. 12 yıllık müzakere sürecinde mutlu son çok yakın.

İsviçre'nin Lozan kentinde İran ile 5+1 ülkeleri arasında devam eden nükleer müzakerelerde anlaşma sağlandı. İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada İran ile 5+1 ülkeleri arasında yürütülen nükleer müzakerelerde kilit konulara çözüm bulunduğunu ve taslak hazırlamaya başladıklarını söyledi. Buna göre taslağın 30 Haziran'a kadar hazır olması gerektiğini belirtti.

AMERİKA DIŞİŞLERİ BAKANI "BÜYÜK GÜN" DEDİ

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry de, Twitter hesabından yaptığı ve "büyük gün" diye başladığı açıklamada, "Nükleer müzakerelerde esas konularda anlaşma için parametreler belirlendi. Yakında nihai anlaşma için çalışmaya başlayacağız" ifadelerini kullandı.

"AMERİKA İLE İLİŞKİLERİN NORMALLEŞECEĞİ ANLAMINA GELMİYOR"

İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif anlaşma sonrası düzenlenen basın toplantısında, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin (BMGK) İran ile ilgili tüm kararlarının bu anlaşma ile sona ereceğini ifade etti. Zarif, dünya güçleri ile nükleer program üzerinde bir anlaşmaya varmaları durumunda bunun ABD ile ilişkilerin normalleşeceği anlamına gelmeyeceğini söyledi.

ABD ile ciddi fikir ayrılıklarının bulunduğunu ifade eden Zarif, "Karşılıklı güvensizliğimiz geçmişe dayanıyor. Umarım, bu mutabakatın cesurca uygulanmasıyla bu güvensizliğin bir kısmı tamir edilir." ifadelerini kullandı.

"TEK BİR TESİS KALACAK"

AB Dış Politika Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini ise, İran'ın nükleer programının belli oranda kısıtlanacağını söyleyerek, "Tek bir nükleer tesis kalacak. Daha sonra İran'a uygulanan ambargolar kaldırılacak" dedi.

SÜREÇ NASIL İŞLEYECEK?

Anlaşmayla ilgili gelen ilk bilgilere göre; İran'ın mevcut zenginleştirilmiş uranyum stoğunun üçte ikisi imha edilecek ya da ülke dışına çıkarılacak. İran'ın nükleer programı 10 yıl boyunca gözetim altında olacak.

Hemen nihai anlaşmanın taslağı yazılmaya başlanacak, 30 Haziran'a kadar taslak metin hazırlanmış olacak. 30 Haziran'da belirlenen hedeflere ulaşılırsa nihai anlaşma imzalanacak.
Sürecin bundan sonraki kısmını Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (UAEK) izleyecek. UAEK İran'ın söz konusu anlaşma çerçevesinde verdiği sözleri tutup tutmadığını takip edecek ve raporlayacak.

UAEK'in olumlu raporlar vermesi ve 30 Haziran'a kadar şartların yerine gelmesi halinde İran'a uygulanan yaptırımların kalkması bekleniyor.

İSRAİL VE SUUDİ ARABİSTAN TEPKİ GÖSTERMİŞTİ

Nükleer müzakereler bölge ülkeleri arasında ilişkiler ve güç dengeleri açısından da büyük önem taşıyor. Ortadoğu'daki İran etkisi nedeniyle endişeli olan İsrail ve Suudi Arabistan, anlaşmanın Tahran'ın elini daha da fazla güçlendireceğini öne sürüyordu.
Bu yüzden iki ülke, anlaşmanın sağlanmaması için ABD yönetimine yoğun baskı yaptı.
İki ülkenin bundan sonraki süreçte de nihai anlaşmanın sağlanmaması için baskıyı sürdürmesi bekleniyor.

Kaynak: Haberler.Com / Güncel

Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu İsviçre Dünya İran Dünya Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000

Yorumlar (41)

kırımlı turkmen:

iran dunyayı dıze getırdı ıranın zaferı muslumanların ortak zaferıdır kahrolsun ısraıl kahrolsun ab kahrolsun abd yasassın ıran yasassın turrkıye yasassın zerbayjan kardesliği

Yanıtla1119
hüseyin:

iran istersen uzlaşma mecbur kaldın artık yoksa senin halkın seni batıracak o kadar basit

Yanıtla246
ABIZER:

ulan su iran kadarda olamadik bizim hirsizlar birde guclu turkiye diye miletile alay ediyor 12 yilda ulkenin haysiyetini bes paralik etiler

Yanıtla1316
Berlinli56Mobil-IOS:

Iran beyaz bayragi kaldirdi en sonunda yazik oldu. Peki israilin nükler tesislerini atom kurumu niye denetliyemiyor bebek katileri siyonist asagiliklar sikiysa denetime acsinlar cünkü cok tehlikeli tesisleri var ortadoguyu batiricak kadar allah hepsinin belasini versin insallah o nükleer tesisler bir gün depremle yerle bir olur bütün yahudiler geberir giderler

Yanıtla422
tahtmMobil-ANDROID:

Türkiye bu gelişmelere öküzün trene baktığı gibi bakar artık.

Yanıtla917
UZLAŞMAYAN RTE:

DÜNYA BİLE İRANLA SURİYEYEYLE DİĞER ÜLKELERLE ANLAŞIR BİZİM TAYYİP SAVAŞMAYA VE DÜŞMANLIK YAPAR

Yanıtla520
NBCmobilWeb@haberler.com:

ÇARE MHP....

Yanıtla1211
zazomobilWeb@haberler.com:

Iran icin bir zaferdir bu gerceten helal olsun.nukluer santral isliyor uranyum degeri dusecek ama elde etmeyecek anlamina gelmez..ote yandan burun iran santralleri BM darafindan resmi hal aldi.iranin ozerindeki butun ambargo kalkacak.200 milyaar dolar dondurulan yurtdisi hesaplari serbest kalacak..yani anlayacaginiz 35 yildir uygulanan haksiz ambargo kalkacak..helal olsun irana yigidi oldur hakkini yeme.ote yandan irak suriye artik iranin...adeta dunyayi dize getirdi..

Yanıtla517
Güya biz de varız he????Mobil-IOS:

Helal sana İran

Yanıtla813
ÜLKÜ OCAKLARINI KAPATMAYA DEVLETİN GÜCÜ YETMEZmobilWeb@haberler.com:

Iran cok akilli bir ulke.

Yanıtla713
Tüm 41 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title