İran, petrol sözleşmelerinde iyileştirmeye gidiyor -
İran, yaptırımların kaldırılmaya başlanmasının ardından oluşacak yeni koşullara uyum sağlamak ve uluslararası yatırımları çekmek için petrol sözleşmelerinde iyileştirmeye gidiyor.
İran, yaptırımların kaldırılmaya başlanmasının ardından oluşacak yeni koşullara uyum sağlamak ve uluslararası yatırımları çekmek için petrol sözleşmelerinde iyileştirmeye gidiyor.
Petrol Sözleşmeleri Rezivyon Komitesi Başkanı Mehdi Hüseyni, İran'ın yeni petrol sözleşmesinin Temmuz ayında Londra'da düzenlenecek uluslararası bir konferansta açıklanacağını belirtti. İran Petrol Bakanı Bicen Zengene'nin talimatıyla kurulan Petrol Sözleşmeleri Revizyon Komitesi, yaptırımların kaldırılmasının ardından oluşacak yeni pazar şartlarında ülkeye daha fazla yabancı sermaye ve uluslararası petrol şirketini çekmek için mevcut petrol anlaşmalarında revize etmekle görevlendirildi.
Komitenin kurulma amacını yeni hükümet ile gelen değişimler ve yaptırımların kaldırılmasının ardından petrol sektöründe oluşacak yeni ortama hazırlanmak olarak tanımlayan Hüseyni, düzenlediği basın toplantısında yeni petrol sözleşmesi hakkında bilgi verdi. Petrol satışlarına uygulanan yaptırımlardan sadece İran'ın değil dünya petrol sektörünün zarar gördüğünü ifade eden Hüseyni, "Dünya genelinde gün geçtikçe artan enerji ihtiyacı ve bu ihtiyacı karşılamak konusundaki kapasitenin yetersiz kalmasından duyulan endişe göze alındığında süreci engelleyen tüm etkenler uluslararası talepler ve insanlığın ihtiyaçlarına karşı işlenen suçtur" açıklamasında bulundu.
İran'ın petrol sektörü için 150 milyar dolarlık yatırıma ihtiyaç duyduğunu belirten Hüseyni, hem ülkenin milli menfaatlerini hem de aynı oranda rezerv keşiflerini arttırmayı hedeflediklerini ifade etti.
Özel sektörün petrol sektörünün geleceğini belirleyeceğine inandıklarını, bu nedenle yeni sözleşme formatı ile uluslararası şirketler için cazip şartlar oluşturulacağını dile getiren Hüseyni, şunları kaydetti:
"Hiçbir ülke yeni rezerv keşfi gibi risk taşıyan projelerde iç kaynaklarını kullanmaz. İran'da henüz bu projeler için gerekli olan teknolojiye sahip değiliz. Rezervlerin keşfedilmesi ve üretimin arttırılması için gerekli teknolojiyi ve yatırımları cazip bir ortam oluşturmalıyız. Ancak yine de hala yaptırımları sürdürmeye devam ederlerse ülke içindeki mali ve insan kaynaklarımızla üretimi arttırmaya devam edeceğiz."
"By back sözleşmelerinin tek taraflı olarak İran'ın çıkarlarını koruduğunu ve yabancı yatırımcıların bu durumdan şikayetçi olduğu gerçeğini kabul etmeliyiz" diyen Hüseyni, yeni sözleşmede kazan-kazan esasına sadık kalınarak uluslararası normlara yaklaşıldığını belirtti.
Yabancı yatırımcıların uzun süreli ortaklık ve işbirliğinden yana olduğunu dile getiren Hüseyni, İran'da bugüne kadar yabancı petrol şirketlerine müteahhit şirketlere uygulanan yasaların dayatıldığını ve bunun değiştirilmesi gerektiğini söyledi. Hüseyni, bunun yerli şirketler için tehdit değil fırsata dönüşeceğini ve yeni sözleşme modelinin hem yerli hem de yabancı şirketler için birçok esneklik sağlayacağını kaydetti.
Hüseyni, mevcut yasalar gereği yatırımcıların İranlı müteahhitlerle çalışma zorunluluğu olduğunu ancak yeni düzenleme İranlı şirketlerin hisse oranlarına Petrol Bakanlığının karar vereceğini söyledi.
"100 yıldır petrolümüz var ancak bir tane bile özel petrol şirketimiz yok" eleştirisinde bulunan Hüseyni, yeni düzenlemeler sayesinde birkaç yıl içerisinde İranlı şirketlerin uluslararası şirketler seviyesine geleceğini ifade etti.
Yeni petrol sözleşmesinin nihai halinin açıklanacağı Londra semineri öncesinde bu ay İran'da seminer düzenleyeceklerini söyleyen Hüseyni, seminere katılmak için Avrupa ve Asya'dan birçok şirketten talep geldiğini ekledi.
Hüseyni, son haftalarda özellikle Avrupalı şirketler tarafından İran'a gerçekleştirilen ziyaret trafiği hakkında, "Ziyaretler hemen yarın anlaşma imzalayacağımız anlamına gelmiyor. Enerji şirketlerinin hiçbiri İran'a uygulanan yaptırımlardan hoşnut değildi. Şimdi yaptırımların kaldırılmaya başlamasıyla görüşmelere tekrar başlandı ancak bu zaman alacak bir süreç" diye konuştu.
-petrol sözleşmeleri
-mehdi hüseyni