İranlı Akademisyenler 'Barış ve Dostluk' İçin Pedal Çeviriyorlar
İslam alemi 2018 kültür ve turizm başkenti seçilen İran'ın Tebriz şehrinin tanıtımı ve barış mesajını İstanbul'a ulaştırmak için pedal çeviren İranlı iki akademisyen Giresun'a ulaştı.
İslam alemi 2018 kültür ve turizm başkenti seçilen İran'ın Tebriz şehrinin tanıtımı ve barış mesajını İstanbul'a ulaştırmak için pedal çeviren İranlı iki akademisyen Giresun'a ulaştı. İran'ın Tebriz şehrinin 2018 kültür ve turizm başkenti seçilmesi dolayısıyla düzenlenen etkinlikler kapsamında İstanbul Üniversitesine götürdükleri barış mesajını ulaştırmak için kilometrelerce yol kat ettikten sonra Giresun'a ulaşan Tebriz Üniversitesinde akademisyen olan Ali Zudah ve İsmail Alipur, Giresun Üniversitesi Rektör Danışmanı ve Tebriz doğumlu Yrd. Doç. Dr. Abbas Karaağaçlı tarafından karşılandı. Burada verilen molanın ardından İstanbul'a ulaşmak için tekrar yola çıkacak olan akademisyenler, İHA muhabirine yaptıkları açıklamada hedeflerinin barış ve dostluk olduğunu, bunun için pedal çevirdiklerini söylediler. İranlı akademisyen Ali Zudah, ünlü şair Sadi'nin şiirinden örnek vererek, "Sadi'nin şiiri gibi orada derki, 'İnsanlar aynı bir bedenin uzuvları gibidir, insanın bir uzvu acırsa bütün insanın bedeni acır.' Bu bağlamda insanların da bir yerinde acı olursa bunu bütün insanlık yaşar. Pedal vuruyoruz barış için, kardeşlik için. Hepimizin babası Hz. Adem, annesi Hz. Havva'dır. Biz kardeş olduğumuzdan dolayı biz bu yolculuğu barış ve dostluk için yapıyoruz" dedi.
İsmail Alipur ise, "Bu yolculuğumuz Tebriz'den başladı, milletler arasında barış ve dostluk yapmak için bu mesajı İstanbul Üniversitesi Rektörüne götürüyoruz. Hedefimiz barış, dostluk, birliktir" ifadelerini kullandı.
Tebriz'in yüzde 100 Türklerin yaşadığı bir şehir olduğunu ifade eden GRÜ Rektör Danışmanı Yrd. Doç. Dr. Abbas Karaağaçlı, "2018 yılında Doğu Azerbaycan Eyaleti'nin yönetim merkezi olan şehir. Tebriz, İslam Dünyası Kültür Başkenti seçilmiştir. 2018 yılında birçok etkinlik yapacak. Bu çerçevede de Tebriz Üniversitesinden iki akademisyen yola çıkmış ve bisikletle İstanbul'a ulaşacaklar. Yollarını ise Karadeniz'e düşürmüşler, bizim de misafirimiz oldular. Bunların bir mesajları var. O mesaj ise, 'üniversiteler milletler arasında dostluğun, kardeşliğin ve barışın simgesidir.' Bu çerçevede bisiklet yoluyla bu barış mesajını İstanbul Üniversitesine iletecekler" şeklinde konuştu.
Molanın ardından iki akademisyen bisikletleri ile İstanbul'a doğru yeniden yola çıktı.
(Resul Yanbul /İHA)