İranlı Aktivistten Uluslararası Kuruluşlara Çağrı
İran'da, "ülke güvenliğine karşı komplo kurmak ve rejime karşı propaganda yapmak" suçlamalarıyla 16 yıl hapse mahkum edilen İnsan Hakları Savunucuları Merkezi Başkan Yardımcısı Nergis Muhammedi, Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Yüksek Komiserliği ve uluslararası insan hakları...
İran'da, "ülke güvenliğine karşı komplo kurmak ve rejime karşı propaganda yapmak" suçlamalarıyla 16 yıl hapse mahkum edilen İnsan Hakları Savunucuları Merkezi Başkan Yardımcısı Nergis Muhammedi, Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Yüksek Komiserliği ve uluslararası insan hakları kuruluşlarına, ülkedeki sivil toplum örgütlerine destek çağrısında bulundu.
Muhammedi, tutuklu bulunduğu başkent Tahran'daki Evin Cezaevi'nde, başta BM İnsan Hakları Komiserliği olmak üzere Uluslararası Af Örgütü, İnsan Hakları İzleme Örgütü, Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü gibi uluslararası kuruluşlara hitaben bir mektup yazdı.
Ülkedeki sivil toplum kuruluşlarının İran halkının desteğine rağmen devletin "dayanılmaz" baskılarına maruz kalarak ağır bedeller ödediği belirtilen mektupta, İran yönetiminin "hukuk dışı" yollarla söz konusu kuruluşların faaliyetlerini engellediği ifade edildi.
Mektubunda, "zorba ve anti-demokratik" olarak nitelediği İran yönetiminin, ülkedeki sivil toplumu durdurmak için her yola başvurduğuna dikkati çeken Nergis Muhammedi, sivil toplum örgütlerinin İran'da devletin şiddetli baskısına maruz kaldığını, ancak bu baskılara karşı barışçıl eylemde bulunmaktan vazgeçmediklerini, sivil toplum üyesi olarak kendisinin de 16 yıl hapse mahkum edildiğini hatırlattı.
İran'a yönelik "savaş ve yaptırım" söylemlerinin ülkedeki insan hakları kuruluşlarını zayıflattığına işaret edilen mektupta, şunlar kaydedildi:
"Ülkede insan hakları ve demokrasiyi hakim kılmanın yolu, sivil topluma destek vermekten geçiyor. Uluslararası kuruluşların İran'da insan haklarının korunması konusundaki gözetimi zaruri ve devam etmelidir. Bununla birlikte İran'da insan haklarının katılımcı ve bağımsız kuruluşların kurumsallaşması yoluyla güvence altına alınmasının hayati bir konu olduğu da unutulmamalıdır. BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği başta olmak üzere, Uluslararası Af Örgütü, İnsan Hakları İzleme Örgütü, Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü gibi uluslararası kuruluşlardan İran'daki sivil toplum örgütlerinin durumunu inceleyerek, sivil topluma destek vermeleri çağrısında bulunuyorum."
Mektubunda, ülkedeki sivil toplum örgütü mensuplarının İran devleti tarafından baskı, tutuklama ve işkencelere maruz kaldığını yazan Muhammedi, uluslararası kuruluşlara, bulundukları ülkelerdeki hükümetlere bu duruma sessiz kalmamaları yönünde telkinde bulunmaları gerektiğini ifade etti.