İş Güvenliği 'HAYAT' Kurtarır!
Son günlerde ölümlü iş kazalarının artmasıyla birlikte şirketlerin iş sağlığı ve güvenliği konusundaki farkındalıklarının oluşturulması gerekliliği ortaya çıktı.
'İş Güvenliğinde Tedbirler Yetersiz'
İzmir'in iş sağlığı ve güvenliği konusunda öncü firmalarından olan Ünlem Ortak Sağlık Güvenlik Genel Müdürü Fatih Aslan da bu konuya dikkat çekerek, 'İş sağlığı ve güvenliği konusunda çalışanlara mevzuatlara göre eğitim verilmiyor, alınan tedbirlerde yetersiz. İşverenlerde sorumluluğunu tam yerine getirmeli ve toplumda bu konudaki bilinç seviyesi mutlaka arttırılmalı' dedi.
'Güvenli İş Yaşamı Projelerimizle Öncü Firmayız'
İzmir'de 'Güvenli İş Yaşamı' projeleriyle hizmet veren öncü şirketlerden biri Ünlem Ortak Sağlık Güvenlik Şirketi'nin Genel Müdürü Fatih Aslan gündemde sıcak yer bulan iş sağlığı ve güvenliği konusunda çarpıcı açıklamalarda bulundu. Aslan uyarılarla dolu açıklamasında, 'İstatistiklere göre Türkiye' de her gün ortalama 176 iş kazası meydana geliyor. Bu kazalardan üçü ölümle sonuçlanıyor, 5 kişi de iş kazası sonucu iş göremez hale geliyor. Bu kadar derin yaralar açan iş kazalarının büyük bir çoğunluğu maalesef önlenebilir olmasına rağmen gerekli hassasiyet gösterilmediğinden ve mevzuatlara uyulmadan bu acı tablo ortaya çıkıyor' ifadelerine yer verdi.
'İş Sağlığı ve Güvenliği Kültüründe Değişim Şart'
Türkiye'de gerçekleşen iş kazası oranının Avrupa ülkeleri ile kıyaslandığı zaman çok daha fazla olduğuna dikkat çeken Fatih Aslan açıklamasında şu görüşlere yer verdi;
'Türkiye'de gerçekleşen iş kazalarının ve can kayıplarının fazla olmasının başlıca sebepleri arasında çalışanların iş yerinde gerçekleşebilecek kazalara karşı bilinçlendirilmemesi, çalışanlara gerekli eğitimlerin verilmemesi ve önlemlerin alınmaması gösterilebilir. İş kazalarında; çalışanlar için eğitimlerin yanı sıra gerekli müdahaleyi sağlayabilecek yeterli sağlık personellerini (ilk yardımcı gibi) bulundurmak, iş güvenliği kurallarına uymak ve gerekli ekipmanları sağlamak oluşabilecek kazalarda meydana gelebilecek zararların en aza indirilmesini sağlayacaktır. 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu, gerekli bilinçlendirme ve işverenlerin üzerlerine düşen görevleri aksatmadan yerine getirmesinde yol gösterici olmuştur. Bu kanun çoğu işveren tarafından mali kayıp olarak gözükmektedir. Öncelikli olarak yapılması gereken bu bilincin değişip insan emeğine ve insan yaşamına olan saygının artmasını sağlamaktır. Bu nedenle Türkiye'de İş Sağlığı ve Güvenliği konusunda kültür değişimine ihtiyaç vardır. Çünkü ülkemizde çok sayıda şirket riskli alanlarda faaliyet göstermektedir. Maalesef birçok işletme bu riskler için doğru önlemler alarak riskleri yönetebileceklerinin, çalışanlarını koruyabileceklerinin ve üzücü olaylara engel olabileceklerinin farkında değil. Yine çalışanlar ve ilgili vatandaşlarımız haklarını tam olarak bilmemektedir. Ancak kanunlar ve yasalar hem çalışanlara, hem işverenlere önemli yükümlülükler yüklemektedir. Mesleki risklerin önlenmesi, eğitim ve bilgi verilmesi dâhil her türlü tedbirin alınması, organizasyonların yapılması, gerekli araç, gereçlerin sağlanması, sağlık ve güvenlik tedbirlerinin değişen şartlara uygun hale getirilmesi, mevcut durumun iyileştirilmesi için çalışmalar yapmak, işyerinde alınan iş sağlığı ve güvenliği tedbirlerine uyulup uyulmadığını izlemek, denetlemek ve uygunsuzlukların giderilmesi gibi önemli hususlar işverenlerin sorumluluğundadır'
'Eğitim Verdiğimiz Kurumlarda Kaza Oranı Neredeyse Sıfıra İndi'
Aslan, 'Ünlem Ortak Sağlık Güvenlik Şirketi olarak işinde uzman çalışanlarımızla İş Sağlığı ve Güvenliği'nde kültür değişimi projeleriyle hizmet vererek müşterilerimizin Kayıp Günlü Kazalanma (LTA) frekansını, güvensiz koşulları ve güvensiz davranışları azaltmayı hedefleyen bir firmayız. Proaktif ve yalın iş güvenliği yaklaşımı ile müşterilerinin sınırları dâhilindeki tüm insan kaynaklarını kullanarak, güvenli çalışma alanları ve iş güvenliği kültürü oluşturmayı amaçlayarak faaliyetlerimizi yürütüyoruz. Verdiğimiz eğitimlerle riskli alanlarda çalışanlara, potansiyel tehlikeleri ve bunların karşı önlemlerini öğretiyoruz. Ayrıca her çalışma vardiyası başında kontrol edilmesi gerekli iş güvenliği konularını ve bu alanlarda, kişisel koruyucu ekipman (KKE ) önemini öğretiyoruz. KKE'ler kullanılmadığında ve iş güvenliği kurallarına uyulmadığında neler olabileceği çalışanlara uygulamalı olarak gösterilmektedir. Özel olarak hazırlanmış güvensiz iş istasyonlarında; çalışanlar beyin fırtınası ile uygunsuzlukları ve riskleri saptamaya çalışmasını sağlıyoruz. Ardından saptanan uygunsuzluk ve risklere karşı alınacak önlemlere karşı uygulama geliştirilmesine katkı koyuyoruz. Eğitim verdiğimiz kurumlarda kaza oranı neredeyse sıfıra inmiş durumdadır' dedi.
'İnşaatlarda Yaşanan Ölümcül Kazalar Kader Değil'
Son dönemde artan inşaat sektöründeki ölümlü iş kazalarına ilişkin değerlendirmelerde de bulunan Fatih Aslan, 'Ülkemizde artan bir inşaat sektörü ve inşaat yapılanması var. Maalesef bu sektörde de iş kazalarında ciddi bir artış yaşanmaya başladı. Bu iş kazalarının önüne geçmek için inşaat sektöründe de farkındalık yaratmak önem arz etmektedir. Bu ışıkta şantiyelerde emek yoğun çalışan işçi kardeşlerimizin de güvenli çalışmaları için eğitim almaları ve onlar için güvenlik kültürü yaratmak şarttır. Çünkü ülkemizde iş kazalarının en fazla yaşandığı sektörlerin başında inşaat sektörü gelmektedir. Biz, Ünlem OSGB olarak, hizmet verdiğimiz birçok inşaat firması için, 2014 yılı ilk 9 ayında sekiz milyon adam saat/sıfır ölümlü iş kazası sonucuyla güvenli çalışma ortamları yaratılmasına katkı koyduk. Bu sonuca ulaşırken, çalışanların davranış ve alışkanlıklarını göz önüne alan ve empati kuran yaklaşımlarla, sürekli eğitimle, güvensiz davranışları güvenli hale dönüştürmenin ve güvenli bir çalışma ortamının mümkün olabileceğini ilkesini hep kendimize hedef seçtik' dedi
Ünlem OSGB'yi Tanıyalım
Ülkemizde her yıl çok sayıda çalışan, geçirdiği iş kazalarında hayatını kaybediyor veya sakat kalıyor. Bu iş kazaları kader değildir, tedbirler alındığında kazalar önlenebilir. Kazaların önüne geçmek, ölüm ve sakatlanmaları en aza indirmek hatta tamamen yok etmek iş sağlığı ve güvenliği uygulama ve kriterlerini tam anlamıyla yerine getirmekten geçiyor. İzmir'de 2013 yılında bu amaçla kurulan ve gerçekleştirdiği atılımlarla İzmir'deki en kapsamlı iş sağlığı ve güvenliği şirketlerinden biri olan Ünlem OSGB her yeni işinde daha başarılı çalışmalara imza atarak gelecekte büyük hedefleri gerçekleştirme yolunda emin adımlarla ilerlemektedir.
2013 yılından bu yana İzmir'de, 504/2 Sokak No:1/3 Buca adresinde hizmet veren Ünlem OSGB, bugün çok sayıda işletmeye ve çalışanlarına, iş sağlığı ve güvenliği çözümleri sunmaktadır. Nitelikli iş sağlığı ve güvenliği hizmetini başta İzmir ili olmak üzere toprak sınırı olan tüm komşu illere ulaştırmayı amaçlamaktadır. Ünlem OSGB; 4 yönetim ekibi, 5 iş güvenliği uzmanı, 2 işyeri hekimi kadrosu, 1 yardımcı sağlık personeli ile toplamda işinde uzman 12 uzman kadrosu ile iş sağlığı ve güvenliğinde vatandaşlarımızın hizmetindedir. İzmir ve komşu illerde sağlık ve iş güvenliği hizmetlerinin çağdaş ve uluslararası standartlara taşınması için uzmanlaşmış iş güvenliği ve eğitim hizmetlerinin geliştirilmesini hedefleyen Ünlem OSGB Kurumu, çağdaş, etkili, verimlilik artıran, rekabete açık, yenilikçi sağlık ve iş güvenliği hizmetlerinin yaygınlaştırılması ve profesyonelleştirilmesi amacıyla danışmanlık, eğitim ve hizmetlerini sunmaktadır.