İş Sağlığı ve Güvenliği Uluslararası Sempozyumu
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakan Yardımcısı Etyemez: "İşin ehli olan, işini doğru yapan çalışanların iş dünyasına kazandırılması iş kazalarının ve meslek hastalıklarının önlenmesinde önemli bir unsurdur"
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakan Yardımcısı Halil Etyemez, "İşin ehli olan, işini doğru yapan çalışanların iş dünyasına kazandırılması iş kazalarının ve meslek hastalıklarının önlenmesinde önemli bir unsurdur" ifadelerini kullandı.
Çalışma Bakanlığından yapılan yazılı açıklamaya göre, Etyemez, Çimento Endüstrisi İşverenleri Sendikası (ÇEİS) tarafından düzenlenen 'İş Sağlığı ve Güvenliği Uluslararası Sempozyumu'na katıldı.
Etyemez, buradaki konuşmasında, Hükümet olarak, çalışma yaşamının iyileştirmesine yönelik her türlü çaba ve faaliyeti takdirle karşıladıklarını belirtti.
İktidara geldikleri günden itibaren çalışma hayatında sorun değil çözüm üreten, sosyal taraflarla iletişim halinde olan bir anlayış içerisinde bulunduklarına işaret eden Etyemez, çıkardıkları kanunların tümünde sosyal tarafların düşüncelerini dinlediklerini kaydetti.
Bu kanunlardan birinin de İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu olduğunu ifade eden Etyemez, bunun konuya verilen önemi gösterdiğini ifade etti.
Bu kanunu çıkarırken de "önlemek, ödemekten daha ucuz ve insanidir" temel felsefesiyle hareket ettiklerini vurgulayan Etyemez, yaralanmalar ve meslek hastalıkları için de alınan tedbirlere önem verdiklerine dikkati çekti.
İşverenlerin ve çalışanların iş sağlığı ve güvenliği konusunu sahiplenmediği sürece bu konuda başarılı olmanın mümkün olmadığının altını çizen Etyemez, işverenlerin iş sağlığı ve güvenliğinin gelişmesi konusunda elini taşın altına koyması, üzerlerine düşen sorumlulukları yerine getirmesi gerektiğini dile getirdi.
Ancak ortak irade ortaya koyarak ve kararlılık göstererek, iş kazalarının ve meslek hastalıklarının önüne geçilebileceğine dikkati çeken Etyemez, şunları kaydetti:
"Çalışma hayatında iş sağlığı ve güvenliği bilinç ve kültürünü arttırmak için alternatif yaklaşımlar geliştirilmelidir. Toplumda iş sağlığı ve güvenliği kültürünün oluşmasını sağlamak için iş sağlığı ve güvenliği derslerinin meslek liselerinde, meslek yüksek okulları ve üniversitelerde işlenmesi, bu konuda yüksek lisans ve doktora programları oluşturulması, iş sağlığı ve güvenliği uygulamalarında sorumluluklarını yerine getiren işletmelere ödül uygulaması, tehlikeli ve çok tehlikeli işlerde çalışan kişilerin Mesleki Yeterlilik Kurumunca verilen yeterlilik belgesine sahip olması şartı aranması gibi yeni yaklaşımlar geliştirilebilir.
İşin ehli olan, işini doğru yapan çalışanların iş dünyasına kazandırılması, iş kazalarının ve meslek hastalıklarının önlenmesinde önemli bir unsurdur. Bizler iş kazalarının ve meslek hastalıklarının önüne geçmek için canla başla çalışıyoruz. Sorumluluktan kaçmıyoruz. Mevcut koşulları iyileştirme gayreti içerisindeyiz. Çünkü biliyoruz ki her zaman daha iyisi vardır." - Ankara