İşçilerinin Bin 650 Derecelik Fırın Karşısında Oruç İmtihanı
Meslekleri gereği yüksek sıcaklıkta çalışmak zorunda olan döküm işçileri, yurt genelinde hakim olan sıcak havanın da etkisiyle ramazan ayını daha zor geçiriyor.
ANIL KURU / ORHAN ŞEREF AKKANAT - Meslekleri gereği yüksek sıcaklıkta çalışmak zorunda olan döküm işçileri, ülke genelinde hakim olan sıcak havanın da etkisiyle ramazan ayını daha zor geçiriyor.
Konya Organize Sanayi Bölgesindeki Motus Otomotiv bünyesinde döküm yapan işçiler, bin 650 derecede eritilen demiri kalıplara döküyor.
Susuzluk ve vücudun kaybettiği mineraller nedeniyle zorlanan işçiler, işletmenin öğle vaktinde verdiği 50 dakikalık uyku molası ve mesai bitimini iki saat erkene almasıyla bu kayıplarını telafi etmeye çalışıyor.
Firmanın Yönetim Kurulu Başkanı Hıfzı Soydemir, ramazan ayında tutulan oruca özellikle yaz günlerinde daha fazla dikkat ettiklerini belirtti.
İbadeti yerine getirirken iş hayatında durgunluk yaşanmaması gerektiğini vurgulayan Soydemir, "Tabii ki bu ağır işleri yapan insanlarda bedenen güç kaybı söz konusu oluyor. Mümkün olduğu kadar gece mesailerinde işleri yaptırmaya çalışıyoruz. Gündüz mesailerinin bitişini olması gerekenden iki saat erkene alarak, oruç tutan çalışanlarımızın fabrikada daha az vakit geçirmesini sağlamaya çalışıyoruz" diye konuştu.
"Elimizden gelen kolaylığı gösteriyoruz"
Soydemir, ramazanın bereket ayı olduğunu ifade ederek, şunları kaydetti:
"Mutlaka bunun olumlu etkisi olacaktır. Sonuçta oruç bireysel bir ibadettir. Cenab-ı Allah bize ramazan ayı boyunca uyuyarak orucu tutmamız gerektiğini söylememiş. Yani biz bu imtihanı çalışırken vermeliyiz. Bu imtihanı verirken insanlara eziyet etmeme adına işveren olarak elimizden gelen kolaylığı mutlaka göstermeliyiz. Gösteriyoruz da zaten. Ama şunu da hiçbir zaman unutmayalım; hayat devam ediyor. Bu firmalarda siparişler devam ediyor. Bizim uluslararası arenada, örneğin Avrupa'daki bir müşterimiz bizden malı sipariş ederken 'siz oruç tutacaksınız veya tutmayacaksınız' diye hesap yapmıyor. Gününde malını istiyor. Bizim mükellefiyetimiz; o günde, o kalitede siparişi teslim etmektir."
50 dakika öğle uykusu molası
Üretim Müdürü Mehmet Çankaya ise ramazan ayında oruç tutarak çalışmak durumunda olduklarını söyledi. Diğer zamanlarda, haftada 5 gün 9 saat çalıştıklarını dile getiren Çankaya, "Ramazan nedeniyle bu durumu 6 gün, günde 7,5 saat çalışacak şekilde ayarladık. Oruçtan kaynaklanan su kaybı gibi durumları mümkün olan en düşük seviyeye çekmeye çalıştık. Oruç tuttukları için çalışanlarımızın öğle vakitlerinde 50 dakika uyuyarak dinlenmelerini sağlıyoruz" şeklinde konuştu.
İşçi Kadir Demir de dünyada bilinen en zor iş kollarından birinde çalıştıklarını ifade etti. "En ağır iş yeraltı maden işçilerinin, ikinci sırada ise döküm işçileri geliyor" diyen Demir, "Ramazanda, zaten tozlu ve sıcak olan ortamımızda oruç tutmaya, ibadetimizi yerine getirmeye çalışıyoruz. Firma yetkilileri gerekli bütün önlemleri almış olmalarına rağmen işimiz ağır olduğu için zorlanıyoruz, ancak elimizden geleni de yapıyoruz" ifadelerini kullandı. - Konya