İsdemir'de Grev
İskenderun Demirçelik Fabrikası'nda işçiler greve başladı Çelik İş Başkanı Gül: "İşçi arkadaşlarımız, Çelik İş ve Halk İş örgütlülüğünü korumak için mücadele etmekte"
İskenderun Demirçelik Fabrikası (İSDEMİR) ile Çelik-İş Sendikası arasında sürdürülen 25. dönem toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde anlaşmaya varılamayınca işçiler greve başladı.
Fabrikanın İsmail Akçakmak kapısına grev pankartı asan işçiler, halay çekti. Çelik-İş Başkanı Cengiz Gül de grev önlüğü giyerek işçilere destek oldu.
Bazı ilçe ve belde belediye başkanları ile sivil toplum kuruluşlarının da destek verdiği grevde işçiler, slogan atarak fabrika alanındaki sendika temsilciliğine kadar yürüdü.
Gül, burada yaptığı konuşmada, İSDEMİR'i yönetenlerle sözleşme imzalanamayacağını belirterek, şunları kaydetti:
"Günlerdir işçilere, sendikasından ayrılırsa yüzde 30 zam verileceğini teklif ediyorlar ama Hak-İş'e bağlı Çelik-İş Sendikası'na verdikleri zam, yıllık 6,30. Bu da gösteriyorki İSDEMİR Genel Müdürlüğü, örgütlülüğe, hak aramaya karşı, Hak-İş'e, Çelik-İş'e karşı husumet duygularıyla toplu sözleşmeyi kilitlemiş durumda. Burada artık konu ücret değildir. İşçi arkadaşlarımız, Çelik-İş ve Halk-İş örgütlülüğünü korumak için mücadele etmekte."
OYAK'a bağlı İSDEMİR'de örgütlülüğe yapılan saldırıyı kabul etmediklerini vurgulayan Gül, şöyle konuştu:
"Bugün Çelik-İş'e bağlı 5 bin işçi OYAK'a bağlı İSDEMİR Genel Müdürlüğü'ne pirim vermedi. Hak-İş ve Çelik-İş'in yanında olduklarını gösterdiler. Tüm Türkiye, Türkiye'nin en büyük fabrikasının böyle bir genel müdürlük anlayışıyla yönetilemeyeceğini gördü. Onun için grevi başlattık. Belediye başkanları destekliyorsa, Hatay halkı destekliyorsa İSDEMİR yönetiminin düşünmesi lazım. İSDEMİR'de psikolojik baskı uygulayarak fabrika yönetilmeye çalışılmaktadır. Bu kadar baskı ve kötü yönetimin olduğu fabrikada bir uzlaşı olacağını düşünmüyorum. Genel Müdürlük devreden çıkarsa OYAK yönetimiyle sağlıklı bir şekilde oturulursa bu toplu sözleşme bitebilir diye düşünüyorum." - Hatay