Haberler

Siirt'te 'ışık hadisesi' için binlerce kişi toplandı

Güncelleme:
Abone Ol

Siirt Tillo'da 255 yıl önce İbrahim Hakkı Hazretleri'nin hocası İsmail Fakirullah Hazretleri için yaptığı düzenek sayesinde güneşin mezarın başucunu aydınlatması sabah saatlerinde binlerce kişi tarafından ilgiyle izlendi.

Türkiye'nin farklı illerinden binlerce kişi, 255 yıl önce dönemin astronomi dehası İbrahim Hakkı Hazretleri'nin hocası İsmail Fakirullah Hazretleri'nin sandukasının başucunu aydınlatması için yaptırdığı ve birkaç yıl önce UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne eklenen "ışık hadisesi"ni izlemek için Siirt'in Tillo ilçesine akın etti. O manevi ışığı görüntüleyebilmek için telefonlara sarılan vatandaşlar duygulandırdı.

TEKBİR GETİRDİLER

Siirt Valiliğinin öncülüğünde Tillo Kaymakamlığı ve Tillo Belediyesince organize edilen "Işık Hadisesi" etkinliği, ilçe meydanında kurulan platformda Kur'an-ı Kerim okunmasıyla başladı. Türkiye'nin farklı illerinden binlerce kişinin geldiği alanda vatandaşların etkinliği izlemeleri için meydana dev ekran kuruldu. Davetliler, saat 06.20'de sabahın ilk ışıklarıyla güneşin aydınlattığı türbeye yansıyan hadiseyi çıplak gözle izledi. Kimi vatandaşlar ise bu sırada tekbir getirdi. Etkinliğe protokol üyeleri ve çok sayıda yerli, yabancı vatandaş katıldı.

Siirt'te 'ışık hadisesi' için yüzlerce kişi toplandı

"BENİM BURALARI GÖRMEM YETMİYOR"

Işık hadisesini izlemek için Ankara'dan geldiğini belirten Ahmet Küşat Yazıcıoğlu, bu güzel anı 92 yaşındaki annesiyle beraber izlemeye geldiğini dile getirdi. Yazıcıoğlu, "Bu hayırlı ve nurlu sabah Ankara ve İstanbul'dan 39 kişi geldik. Gelenlerin tamamı bürokraside üst görevlerde bulunmuş kişiler. Makine kimya genel müdüründen büyükelçiye Milletvekilinden Türkiye'ye bağlı başbakanlığa bağlı birçok kuruluştan kişiler. Annelerimiz, hanımlarımızla birlikte geldik. Daha önce ışık hadisesine geldim çok etkilendim. Dedim ki benim buraları görmem yetmiyor. Batıdaki insanların buralara gelip de bu ulvi duyguyu yaşamalarını arzu ettim" dedi.

Siirt'te 'ışık hadisesi' için yüzlerce kişi toplandı

"ŞUAN ÇOK HEYECANLIYIM"

Işık hadisesini görmek iiçin İstanbul'dan geldiğini belirten Cağlayan Tandoğan, manevi atmosferi yerinde izlemek için geldiğini söyledi. Tandoğan, "Fakirullah Hz.'lerinin türbesini ziyarete. Bugün ki özel anı birlikte yaşamaya geldi. Şuan çok heyecanlıyım. Çünkü iyi kötü bir fikir sahibi olmaya çalıştım. Ama kendim yaşamayı çok istiyorum. İnşallah nasip olacak" diye konuştu.

Siirt'te 'ışık hadisesi' için yüzlerce kişi toplandı

"ÇOK ÖZEL VE GÜZEL BİR ANDI"

Zeynep Güneş adlı vatandaş ise, "Çok duygulandım. Çok özel ve güzel bir andı. Çok mucizevi bir andı. Bir öğrencinin hocasına bırakabileceği en güzel bir andı buna şahit olduk. Çok güzeldi" dedi.

Siirt'te 'ışık hadisesi' için yüzlerce kişi toplandı

IŞIK HADİSESİ

18. yüzyılda yaşamış önemli bir bilim adamı olan İbrahim Hakkı Hazretleri'nin 18. yüzyılın ortalarında zirvesinde olduğu astronomi bilgisini kullanarak kurduğu sistemle Güneş'in ekvatora dik düştüğü ve böylece gün ve gecenin eşitlendiği ekinoks günleri 21 Mart ve 23 Eylül'de güneş ışınları, türbe içindeki hocası İsmail Fakirullah Hazretleri'nin kabri başına düşüyor. "Işık hadisesi" veya "Güneş hadisesi" olarak bilinen bu sistem, türbenin restore edildiği 1960'lı yılların başına kadar da çalıştı.

Siirt'te 'ışık hadisesi' için yüzlerce kişi toplandı

Restorasyon sırasında türbenin orijinal yapısında değişiklikler olunca sistem çalışmadı. Daha sonra yapılan çalışmalarla sistem yeniden çalıştırılmaya başlandı. Işık hadisesinin gerçekleştiği türbe, bir büyük ve iki küçük kubbenin örttüğü iki oda, bir hol ile 8 köşeli ve 10 metre yüksekliğinde bir kuleden ibarettir. Her yıl gece ve gündüzün eşit olduğu 21 Mart ve 23 Eylül'de "ışık hadisesi" türbede gerçekleşmektedir. İbrahim Hakkı Hazretleri, Tillo'nun 3-4 kilometre doğusunda bir tepe üzerinde harçsız taşlarla bir duvar yaptırır.

Siirt'te 'ışık hadisesi' için yüzlerce kişi toplandı

Halk arasında Kal'at-ül Üstad diye bilinen bu duvarın etkisiyle yeni doğan güneşin ilk ışınları türbenin tümünü gölgede bırakırken, duvarda bulunan 40 ile 50 santimetre ebadındaki pencereden geçen güneş ışınları türbe kulesinin penceresine ve oradan da kırılmak suretiyle türbe penceresinden İsmail Fakirullah Hazretleri'nin sandukasının başucunu aydınlatmaktadır.

İbrahim Hakkı Hazretleri, bu sistemle ilgili olarak, "Yeni yılın ilk güneşi eğer hocamın başucuna düşmezse ben o güneşi neyleyim" diyerek hocası İsmail Fakirullah Hazretleri'ne karşı olan saygısını göstermektedir.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

İsmail Fakirullah Türkiye Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title