Haberler

İsipab 9. Konferansı Tahran'da Başladı

Abone Ol

İran Meclis Başkanı Laricani: “Terörizm ve emperyalizm İslam ümmetini tehdit eden iki büyük tehlikedir” “Konferansın hedefi İslam ülkeleri arasında adalet ve gelişmenin artarak sürdürülmesidir” İSİPAB Genel Sekreteri Kılıç: “ İSİPAB kuruluşunun 15’nci yılında ekonomik, sosyal, siyasi ve kültürel sorunların.

İslam İşbirliği Teşkilatı Parlamentolar Birliği (İSİPAB) 9. Konferansı, 48 ülkenin katılımıyla İran'ın başkenti Tahran'da başladı.

Konferansa Türkiye'den TBMM Başkanı Cemil Çiçek katılıyor.

Dönem Başkanlığını Sudan Meclis Başkanı İzzeddin el-Fatih'ten devralan İran Meclis Başkanı Ali Laricani, yaptığı konuşmada, "Bugün İslam alemi bilim, jeopolitik önem ve enerji alanlarında yeterli kapasiteye sahiptir. Tüm bu kapasiteler İslam ümmetinin geleceği için kullanıldığı zaman sömürge karşısında onurlu bir duruşa sahip olabiliriz" dedi.

Son yıllarda Müslüman ülkelerde meydana gelen "İslami uyanış" dalgasının çok değerli demokratik hareketler doğurduğunu ifade eden Laricani, konuşmasında şunları kaydetti:

"Bu hareketler İslam ümmetinin birliğini artırmıştır. İslam ümmetinin gelişmesini hedefleyen bu hareketler arasında maalesef aşırı ve radikal sesler de duyuluyor. Bu radikal sesler ayrılıkları büyüterek İslam ümmetinin bu yeni enerjisini tüketmeyi hedefliyor. Biz tüm Müslümanlar, Hanefi, Maliki, Hanbeli, Şafii, Caferi ne olursa olsun hepimiz bir Allah'a ibadet ediyor, bir kıbleye doğru namaz kılıyor, bir peygambere ve kitaba inanıyoruz."

Konferansın mesajının "adalet ve gelişmenin artarak sürdürülmesi" olduğunu belirten Laricani, konferansın hedeflerinden birinin de terörizm ile mücadelede etkin ortak çalışma olması gerektiğine dikkati çekti.

"Dünyadaki önde gelen güçler hedeflerine ulaşmak için terörizmi taktik olarak kullanıyor" diyen Laricani, konuşmasına şöyle devam etti:

"Terörizm karşısında ciddi bir mücadele sergilemeliyiz. Geçen yıllarda terörizm ve emperyalizmin İslam ümmetini tehdit eden iki tehlike olduğunu tecrübe ettik. Bugün Afganistan, Irak, Pakistan ve Suriye'de maalesef bu duruma şahidiz. İran halkının ve dini liderinin terörizm ve emperyalizm karşındaki değişmez tutumu, her zaman direniş olmuş ve olmaya devam edecektir. Mazlum Filistin halkının kurtuluş yolu da aynı şekilde direnişten geçmektedir."

Ülkesi ile 5+1 ülkeleri arasında devam eden nükleer müzakerelere de değinen Laricani, "İran müzakere yoluna aklı selim olarak devam etmektedir. Umarım onlar da önceden yaptıkları gibi maceracı davranmaz ve eski hatalarını tekrar etmezler" dedi.

İSİPAB'ın 15 yıllık bir dönemin ardından siyasi, kültürel ve ekonomik alanlarda Müslüman ülkeler arasında işbirliğini sağlamayı başarmasının mutluluk verici olduğunu ifade eden Laricani, Tahran'da gerçekleşen 9. konferansın hedeflediği başarıya ulaşması temennisinde bulundu.

-İSİPAB Genel Sekreteri Kılıç-

Konferansın açılış oturumunda konuşan İSİPAB Genel Sekreteri Mahmut Erol Kılıç, konferansı düzenleyen ev sahibi ülke İran'a teşekkür ederek, 48 ülkenin katılımı ile gerçekleşen konferansın, İSİPAB'ın bugün çok önemli bir teşkilata dönüştüğünü gösterdiğini söyledi.

"1999'dan bugüne çok değerli adımlar attık. 15'nci kuruluş yıl dönümünde, İslam ümmetinin hedeflerine ulaşmasında el ele verebiliriz" diye konuşan Kılıç, şunları kaydetti:

"İSİPAB kuruluşunun 15'nci yılında ekonomik, sosyal, siyasi ve kültürel sorunların çözümünde çok değerli katkılarda bulunabilecek bir teşkilata dönüştü. Bu kapasiteyi, Filistin halkına yardım etmede, dünyada ve Ortadoğu'da güvenliğin sağlanması ve hiçbir ayrımcılık gözetmeden tüm bölgenin kitle imha silahlarından arındırılması için kullanmalıyız."

Kılıç, siyasi ve ekonomik yaptırımların insan haklarına aykırı olduğuna işaret ederek, İSİPAB'ın üye ülkelere karşı uygulanan tüm yaptırımlara karşı olduğunu söyledi.

Üye ülkelere yardım etmek için tüm çabanın gösterileceğini belirten Kılıç, özellikle Myanmar ve Afrika'daki azınlık Müslümanların haklarının korunması için büyük çalışmalar yapılması gerektiğine dikkati çekti.

Kuruluşunun 15'nci yıl dönümünde 48 ülkenin katılımıyla düzenlenen konferansa 28 ülke meclis başkanı düzeyinde temsil ediliyor. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti de gözlemci statüsünde bulunuyor.

Dönem başkanlığını İran'ın üstlendiği konferansın açılış oturumunda, Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, Düzenin Yararını Teşhis Konseyi Başkanı ve eski Cumhurbaşkanı Haşimi Rafsancani, Uzmanlar Meclisi Başkanı Mehdevikeni, Anayasayı Koruyucular Konseyi Başkanı Ahmed Cenneti, Ayetullah Humeyni'nin torunu Hasan Humeyni, Yargı erki Başkanı Amuli Laricani ve dini lider Ayetullah Ali Hamaney'in özel temsilcisi Golpayegani hazır bulundu. - İran

Kaynak: AA / Güncel

Ali Laricani Tahran İran Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title