Haberler

Isırgan Otu, Karadeniz Bölgesi'nin Yeni Geçim Kaynağı Olacak

Abone Ol

Türkiye'de birçok bölgede yetişen ve sağlığa faydası nedeniyle yemeklerde de kullanılan ısırgan otu, Orta ve Doğu Karadeniz'de kurulacak özel tarlalarda yetiştirilerek gövdesindeki lifinden tekstil hammaddesi üretilecek OMÜ Bafra Meslek Yüksekokulu Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ayan: "Hazırladığımız proje.

MEHMET KUMCAĞIZ - Türkiye'nin farklı bölgesinde yetişen ve sağlığa faydası nedeniyle birçok yemekte kullanılan ısırgan otu, Karadeniz'de kurulacak tarlalarda yetiştirilerek tekstil sektöründe kullanılacak.

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Bafra Meslek Yüksekokulu Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Kemal Ayan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, geliştirdikleri proje kapsamında Giresun'da ısırgan otunun tekstil sektöründe kullanılması için çalışma başlattıklarını söyledi.

Isırgan otunun sağlık yönünden pek çok faydası bulunduğu için bölgede sıkça tüketildiğini dile getiren Ayan, ısırgan otunun tekstilde kullanılması amacıyla 8 yıldır Samsun, Ordu ve Giresun'da belirlenen bölgelerde deneme alanları kurarak üretimini yaptıklarını anlattı.

"Karadeniz Bölgesinin pamuğu olacak"

Ayan, elde edilen sonuçlar neticesinde Orta ve Doğu Karadeniz bölgesinde bol yağış alan yerlerde ısırgan otu yetiştirmeye başlayacaklarını dile getirerek, bölgede  lif kalitesi yüksek ısırgan türlerini tespit ettiklerini söyledi.

Mevsim ve coğrafi koşuları da göz önüne alarak Giresun'u pilot bölge olarak belirlediklerini vurgulayan Ayan, şöyle konuştu:

"Giresun'da ısırgan tarlaları kurarak tekstil sanayisi için ısırgan lifi üreteceğiz. Karadeniz Bölgesi iklimsel özellikleri nedeniyle ısırgan otu yetiştirilmesine çok uygun. Hazırladığımız proje başarılı olursa kısa süre içinde ısırgan Karadeniz Bölgesi'nin pamuğu olacak. Çünkü ısırganın odunsu gövdesi lif haline getirilerek tekstil sektöründe kullanılıyor ve dünyanın bir çok ülkesinde de oldukça ilgi görüyor."

Prof. Dr. Ayan, ısırgan lifinin doğal antibakteriyel özeliğinden dolayı tekstil sektöründe aranılan bir hammadde olduğuna dikkati çekerek, başta Almanya, Fransa ve Hollanda'da tekstil sektöründe kullanılmak amacıyla ısırgan üretiminin sıkça yapıldığını belirtti.

"Sağlık açısından da tercih ediliyor"

Isırganın doğal liflerinin, kopmaya karşı dayanıklı ve yumuşak olması nedeniyle ilgi gördüğünü anlatan Ayan, şunları kaydetti:

"İkinci Dünya Savaşı'nda pamuk üretiminde ortaya çıkan darboğaz nedeniyle Almanya, asker üniforması üretiminde ısırgan otu kullandı. Günümüzde Almanların ısırgan lifinden ciddi verim alması ve bu sektörü geliştirmesi  sonucunda ısırgan otu Türk tekstil firmalarının da gündemine girdi."

Ayan, ısırgan lifinin, doğal antibakteriyel özelliğinin bulunduğuna vurgu yaparak, "Isırgan otu liflerinden elde edilen kumaşların serinlik hissi vermesi, ipeksi yüzeye sahip olması, vücutta oluşan teri anında emmesi en önemli özellikleri arasında yer alıyor. Ayrıca, temiz havayla temas halinde olması, ultraviyole ışınlarını kırması, çabuk ütü tutması, doğal antibakteriyel özelliği ile deride alerjik oluşumlara yol açmaması da tercih edilmesinde etkili oluyor" diye konuştu. - Samsun

Kaynak: AA / Güncel

Karadeniz Bölgesi Kemal Ayan Türkiye Bafra Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title