OMÜ'de İşitme Engelli Hastaları İçin İşaret Dili Öğrendiler
Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesinde eğitim gören 40 öğrenci, işitme engelli hastalarla iletişim kurabilmek için işaret dili öğrendi.
Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesinde eğitim gören 40 üniversite öğrencisi, işitme engelli hastalarla iletişim kurabilmek için işaret dili öğrendi.
OMÜ Tıp Fakültesi Dekanlığınca düzenlenen, sorumluluğunu Avrupa Tıp Öğrencileri Birliği (EMSA) Samsun Öğrenci Topluluğunun üstlendiği, işitme engelli bireylerin hekim adaylarıyla iletişim kurmalarına yönelik proje hayata geçirildi. Proje kapsamında 60 saat işaret dili eğitimi alan 40 hekim adayına kurs bitiminde sertifikaları dağıtıldı.
Fakülte salonundaki törende proje hakkında bilgi veren öğrencilerden Cansu Petek Bay, hedeflerinin işitme engellilere hastanelerde kolaylık sağlamak ve engellilerin sosyal yaşamlarına destek olmak olduğunu söyledi.
EMSA Samsun ekibi olarak işitme engelli bireylerin yükünü hafifletmek ve bu konuda farkındalık oluşturmak amacıyla "İşaret Dili Eğitimi" projesine başladıklarını anlatan Bay, şöyle konuştu:
"İşaret dili konusunda beceri sahibi hekimlerin yetişmesi için ilk adımı attık. Geleceğin hekim adayları hem işaret dilindeki güncel kullanılan kelimeler ve tıp terimleri hakkında bilgi sahibi oldu hem de işaret diliyle hasta hekim görüşmesi yapabilme yetisini elde etti. Tamamen toplum yararına düzenlenen bu eğitimde arkadaşlarımız engellilerin yaşamları hakkında farkındalık kazandı ve işaret dili konusunda daha kapsamlı eğitim almak ve profesyonelleşmek için motive oldu. İşitme engellilere daha rahat ulaşabilmek, onları topluma kazandırabilmek için her bireyin, özellikle biz hekimlerin temel işaret dilini bilmesi gerektiğini düşünüyoruz."
"İşaret dili eğitimine Türkiye'de fakültemiz öncülük etti"
OMÜ Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Haydar Şahinoğlu ise hekimler için işaret dilinin önemine değinerek, "İşitme engelli bireyler, kendilerini anlayabilecek hekimlerle daha iyi iletişim kurabilecek. İşaret dili eğitimine Türkiye'de fakültemiz öncülük etti" ifadelerini kullandı.
Orta Karadeniz Engelliler Derneği Başkanı Mehmet Akbulut da doktorların işaret dili bilmemesi nedeniyle işitme engellilerin derdini bir türlü anlatamadığını savundu.
İşitme engellilerin aileleriyle bile iletişim kurmakta zorlandığına dikkati çeken Akbulut, "Hekim adaylarımız bu eğitimle daha iyi iletişim kurabilecekler ancak eğitimin ülke geneline yayılması gerekiyor" dedi.
Konuşmaların ardından işaret dili eğitimi alan hekim adaylarına sertifika verildi. - Samsun