İşitme Engelli Öğretmen Öğrencilerinin Hayatını Renklendiriyor
Eskişehir'de, doğuştan işitme engelli resim öğretmeni Pelin Hazal Aktaş, öğrencileriyle iletişim kurabilmek için uyguladığı farklı yöntemlerin yanı sıra onlara işaret dili bile öğretti.
DENİZ AÇIK - Eskişehir'de, doğuştan işitme engelli resim öğretmeni Pelin Hazal Aktaş, öğrencileriyle iletişim kurabilmek için uyguladığı farklı yöntemlerin yanı sıra onlara işaret dili bile öğretti.
Doğuştan işitme engelli Pelin Hazal Aktaş, 3 yaşından itibaren Anadolu Üniversitesi (AÜ) Yunus Emre Yerleşkesi'ndeki İşitme Engelli Çocuklar Eğitim Araştırma ve Uygulama Merkezi'nde (İÇEM) uzun ve zorlu bir eğitim sürecinden geçti.
Aldığı eğitimin ardından resim yeteneğini keşfeden Aktaş, AÜ Güzel Sanatlar Fakültesi Resim Bölümü'nü kazanarak eğitimini tamamladı.
Üniversite eğitiminde çocuklara resim çalıştırırken keyif aldığını ve rahat iletişim kurduğunu fark eden Aktaş, pedagojik formasyon eğitiminin ardından Engelli Kamu Personeli Seçme Sınavı'nı (EKPSS) kazanarak 2,5 yıl önce Şehit Halil Durmaz Ortaokulu'na resim öğretmeni olarak atandı.
Aktaş, öğrencileri ve mesai arkadaşlarının sevgisi ve ilgisiyle işitme sorununun engel olmayacağını anladı. Öğrencilerine resmin dışında işaret dilini de öğreten Aktaş, geçen yıl öğrencilerinin yaptığı resimleri de bir alışveriş merkezinde açtığı sergiyle kent halkının beğenisine sundu.
"Öğrencilerim işaret dilinden keyif aldı"
Aktaş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, doğuştan total kayıplı işitme engelli olduğunu belirterek engelinden dolayı ana dilini tam öğrenemediğini söyledi.
Zorlu eğitimden sonra yeteneği doğrultusunda AÜ Güzel Sanatlar Fakültesi Resim Bölümü'nü bitirdiğini anımsatan Aktaş şöyle konuştu:
"Pedagojik formasyonun ardından E Kpss'yi kazanarak engelli öğretmen atamaları sonucunda 2,5 yıl önce Şehit Halil Durmaz Ortaokulu'na resim öğretmeni olarak atandım. Göreve ilk başladığım günlerde biraz telaşlandım. Önce öğrencileri anlamaya çalıştım. Onlara kendimi tanıtıp işitme engellilerle nasıl anlaşabileceklerini anlattım. Dudak okuduğumu, beden dili ve günlük işaret dili kullandığımı söyledim. İşaret dili öğretmem öğrencilerin çok ilgisini çekti ve hoşlarına gitti. Öğrendikleri işaret diliyle anlaşmaktan keyif aldılar. Bunun derslere olumlu katkısı oldu. Öğrencilere resim dersini anlatmak için daha fazla görsel malzemeler hazırlayıp örnekler vererek, tahtaya yazıp çizerek çalışmaları sağlıyorum. Bu başarımı çok zorlu ve kararlı bir eğitime ve ailemin desteğine borçluyum."
Aktaş, öğretmenlik yapmaktan, çocuklara birlikte olmaktan duyduğu mutluluğu dile getirerek 24 Kasım Öğretmenler Günü'nde de ayrı bir heyecan duyduğunu ifade etti.
"Öğrencilerin kalplerine hitap ederek resmi sevdirdi"
Okul Müdürü Necdet Gündoğdu da okula ilk kez anne ve babasıyla gelen Aktaş'ın göreve başladığını hatırlattı.
Aktaş'ın ailesinin okula bir tereddütle geldiğini belirten Gündoğdu, şunları söyledi:
"26 yıllık eğitimcilik hayatımda birçok engelli öğretmenle çalıştım. Ailesine ve Hazal öğretmenimize moral verdim. Ona yardımcı olduk. Hazal öğretmenimizle birlikte vakit geçiren mesai arkadaşları ve öğrenciler, onunla kolaylıkla iletişim kurmaya başladı. Öğretmenimiz de öğrencilerin kalplerine hitap ederek dersi sevmelerini sağladı. Öğrencilerimiz, Hazal öğretmenimiz katkılarıyla bir alışveriş merkezinde ilk kez sergi açma keyfini yaşadı. Kendisi çok çalışkan ve biz ondan çok memnunuz."
"O bizi, biz de onu kolaylıkla anlıyoruz"
Aktaş'ın öğrencilerinden Ayşe Keser de Hazal öğretmenle ders işlemenin keyifli olduğuna işaret ederek "Onu her zaman çok sevdik. O bizi, biz de onu kolaylıkla anlıyoruz. Onun resimleri ve bize öğrettiği duygular çok hoş. Öğretmenimiz bize işaret dilini de öğretiyor. Öğretmenimizden çok memnunuz." dedi.
Öğrencilerden Zehra Tangül ise kendilerine şefkatle yaklaşan Hazal öğretmenin kendilerine bir şey öğretmek için elinden gelen çabayı gösterdiğini söyledi.
Öğrenci İsmail Aynalı da Hazal öğretmenin engelli olduğunu öğrenince arkadaşlarının tereddütte kaldığını ancak zamanla bu tereddütlerinin yersiz olduğunu anladıklarını kaydetti.