Haberler

İskeleye Vuran Ölü Balina Yavrusu

Abone Ol

Görüntü Dökümü : Balinanın Fakülteye taşınması Gömülmek için TIR'dan indirilmesi İSTE Rektörü Prof. Dr. Türkay Dereli'nin açıklaması İSTE Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cemal Turan'ın açıklaması Hatay'da iskeleye vuran ölü balina yavrusu İskenderun Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Dereli: "Yavru balinanın yapılan incelemesinde açlık nedeniyle öldüğünü tespit ettik" İskenderun Teknik Üniversitesi (İSTE) Rektörü Prof. Dr. Türkay Dereli, geçtiğimiz günlerde İskenderun'da iskeleye vuran balina yavrusunun yapılan incelemesinde, açlık nedeniyle öldüğünün tespit edildiğini belirtti.

Görüntü Dökümü :

Balinanın Fakülteye taşınması

Gömülmek için TIR'dan indirilmesi

İSTE Rektörü Prof. Dr. Türkay Dereli'nin açıklaması

İSTE Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cemal Turan'ın açıklaması Hatay'da iskeleye vuran ölü balina yavrusu

İskenderun Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Dereli:

"Yavru balinanın yapılan incelemesinde açlık nedeniyle öldüğünü tespit ettik"

İskenderun Teknik Üniversitesi (İSTE) Rektörü Prof. Dr. Türkay Dereli, geçtiğimiz günlerde İskenderun'da iskeleye vuran balina yavrusunun yapılan incelemesinde, açlık nedeniyle öldüğünün tespit edildiğini belirtti.

Dereli, makamında gazetecilere yaptığı açıklamada, uzun balina (Balaenopteraphysalus) türü yavrusunun İSTE Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesinde uzman öğretim görevlileri tarafından incelemesinin yapıldığını söyledi.

Yavru balinanın iskeletinin sonraki nesillere aktarılabilmesi için gömüldüğünü belirten Dereli, "Yavru balinanın yapılan incelemesinde açlık nedeniyle öldüğünü tespit ettik. Balinayı sergilemek ve gelecek nesillere de gösterebilmek için gömmeye karar verdik. Yaklaşık bir yıl sonra gömdüğümüz balinanın iskeletini çıkarıp bunu Bilim Müzesi'nde sergilemeyi düşünüyoruz. Balinayı fakültemizin bahçesine gömdük" diye konuştu.

"Üremek için Akdeniz'e girmiş"

İSTE Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cemal Turan da balinanın yaklaşık 37 metreye kadar büyüyebilen bir tür olduğunu, neslinin ise tehdit altında bulunduğunu söyledi.

Bu balinanın yaşamının büyük kısmını kutuplarda geçiren bir tür olduğunun da altını çizen Turan, şöyle devam etti:

"Bu tür, üremek için daha çok ılıman sulara geçmektedir. Sanırım bu dönemde de üremek için Akdeniz'e girmiş. Türk Deniz Araştırmaları Vakfı Başkan Yardımcısı Arda Tonay başkanlığında yapılan nekropsis analizleri sonucu balinanın üzerinde birçok parazitler tespit edildi. İncelemede, yaklaşık 6 aylık bir yavru olduğunu da belirledik. İhtimalen annesini kaybetmiş ve uzun süre aç kalınca vücut direnci düşmüş. Vücudundaki parazitlerin de çoğalarak ölümüne neden olduğunu da tahmin ediyoruz."

Hatay'ın İskenderun ilçesindeki liman iskelesinde 8 Ocak'ta ölü bulunan balina yavrusu incelenmek üzere İSTE Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesine götürülmüştü.

Kaynak: AA / Güncel

Cemal Turan İskenderun Dereli Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title