Haberler

İskoçya'nın Bağımsızlık Referandumu

Abone Ol

İskoçya bölgesel hükümetinin Başbakanı Salmond: "Fazla yetki vaadi yeni bir öneri değil" "Paniği yaratan biz değiliz, Westminster" "Bağımsızlık halinde 2. Elizabeth, İskoçya'nın da kraliçesi olacak" Cameron, Clegg ve Miliband yarın İskoçya'ya gidiyor.

İskoç bölgesel hükümetinin Başbakanı ve İskoç Ulusal Partisi'nin (SNP) lideri Alex Salmond, İskoç özerk parlamentosuna önerilen "fazla yetki" vaadinin yeni olmadığını belirterek, "Paniği yaratan biz değiliz, Westminster" dedi.

Salmond bugün yaptığı açıklamada, İngiliz hükümetinin referandumdan "hayır" sonucu çıkarsa İskoç özerk parlamentosuna vergilendirme ve finans gibi konularda daha fazla yetki vereceği vaadinin yeni bir unsur içermediğini ifade ederek, "Daha önce söylediklerini tekrarlıyorlar. Bu öneri, hayır kampanyasının başarısız olduğunun göstergesidir" dedi.

Avrupalı yetkililerin İskoçya'da yapılacak referanduma ve halkın demokratik kararına saygı duyacağını dile getiren Salmond, İskoçya'nın bağımsızlığı halinde Avrupa Birliği'nde kalıp kalmayacağı konusunda Avrupalı yetkilerinin ne söylediği sorusunu ise yanıtsız bıraktı.

İngiltere Kraliçesi 2. Elizabeth'in olası bağımsızlıkla ilgili endişesinin hatırlatılması üzerine de Salmond, "Kraliçe'nin bu konularda görüş beyan etmediğini ve bağımsızlık halinde 2. Elizabeth'in İskoçya'nın da kraliçesi olacağını" dile getirdi.

Geçen hafta sonu YouGov adlı şirketin anketinde bağımsızlık yanlılarının yüzde 51, karşıtlarının ise yüzde 49 olarak açıklanmasının ardından dün sabah saatlerinde İngiliz sterlini yüzde 1,1 oranında değer kaybetmiş, İskoçya merkezli şirketlerinin hisselerinde de yaklaşık yüzde 3'e varan kayda değer düşüşler olmuştu.

Piyasalardaki paniği yaratanın kendilerinin değil İngiliz hükümeti olduğunu ifade eden Salmond, "Bağımsızlık çalışmalarımız son güne kadar sürecek. Kendimize güveniyoruz" dedi.

Cameron, Clegg ve Miliband İskoçya'ya gidiyor-

Bu arada, birlik yanlısı üç büyük siyasi partinin İskoç yetkilileri Edinburgh'da yaptıkları açıklamada, İngiliz hükümetinin önerisi olan İskoçya'ya daha fazla yetki verilmesini desteklediklerini kaydettiler ve İskoç halkını "bağımsızlığa hayır" demeye çağırdılar.

Öte yandan, her hafta çarşamba günü yapılan "Başbakan'a Sorular" oturumuna yarın İngiltere Başbakanı David Cameron, Başbakan Yardımcısı ve Liberal Demokrat Parti'nin lideri Nick Clegg ve muhalefetteki İşçi Partisi'nin lideri Ed Miliband'in katılmayacakları ve İskoçya'ya gidecekleri belirtildi. Üç liderin yarın İskoçya'da birlik mesajı vermeleri bekleniyor. İngiliz hükümeti ve monarşisinin, İskoçya'nın bağımsızlık olasılığından dolayı endişe duydukları basına yansıyor. Cameron'ın, Kraliçe'yi referandum hakkındaki gelişmelerle ilgili sıklıkla bilgilendirdiği bildiriliyor.

- Heyecan yaratan anket sonuçları-

İskoçya'nın bağımsızlığına ilişkin yapılan son anket, bağımsızlığa destek verenlerin oranının yüzde 38, "hayır" diyenlerin oranının ise yüzde 39 olduğunu ortaya koydu. 27 Ağustos-4 Eylül'de TNS adlı kamuoyu araştırma şirketinin 990 kişiyle yaptığı anketin sonuçlarına göre, katılımcıların yüzde 23'ü referandumda ne yönde oy kullanacağına ilişkin henüz karar vermediğini ifade etti.

Referandum yaklaştıkça bağımsızlığı destekleyenler ile karşı çıkanlar arasındaki farkın daralması, referandumun çekişmeli geçeceğine işaret ediyor. Kararsızların referandum sonucunu belirlemesi bekleniyor.

18 Eylül'de İskoç halkına "İskoçya, bağımsız bir ülke olmalı mı?" sorusu yöneltilecek. Referanduma katılımın yüksek olması ve yaklaşık 3 buçuk milyon İskoç'un sandık başına gitmesi bekleniyor. 18 Eylül'deki referandumdan "bağımsızlığa evet" sonucu çıkması ve müzakerelerde anlaşılması halinde İskoçya'nın Birleşik Krallık'tan tam bağımsızlığının 2016 yılından önce gerçekleşmesi öngörülmüyor. - London, City of

Kaynak: AA / Güncel

David Cameron Alex Salmond Westminster Ed Miliband Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title